Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„A számokkal nem lehet vitatkozni”

Rácz Félixet nem érdekli a sablon

Balogh Zoltán | Dvornik Gábor és Patyus Ferenc és archív | 2010.11.22. |
„A számokkal nem lehet vitatkozni”
Rácz Félix 1992-ben egy aprócska szekszárdi bokszvállalkozás munkatársaként került be az ökölvívás vérkeringésébe, 14 év múlva pedig, mint Közép-Kelet-Európa legismertebb menedzsere hagyta el a szorítók világát. Magyarországon a szakma ötször választotta az Év menedzserének, de a világszövetség is elismerte munkáját, Az év felfedezettje díjjal jutalmazták. Nevéhez köthetők a legsikeresebb hazai bokszrendezvények, az általa szervezett gálák televíziós nézettsége rekordokat döntött. Miután lelépett a boksz színpadáról, felnőtt fejjel diplomát szerzett, de a nevével fémjelzett Felix Promotion is új irányt vett: munkatársaival azon dolgozik, hogy még sikeresebbé tegye a segítségüket kérő sportolók, művészek karrierjét.

– Négy évvel ezelőtt úgy döntött, kiszáll az ökölvívásból és felfüggesztette a Felix Promotion ez irányú működését. Most arról szólnak a hírek, hogy visszatér a kesztyűk világába és az egykori amatőr EU-bajnok Szili István karrierjét egyengeti. Egyedi esetről van szó, vagy körvonalazódik egy újabb komoly bokszcsapat alapja?

– Egyelőre arról van szó, hogy elvállaltuk egy tehetséges versenyző profi karrierjének felépítését – válaszolta Rácz Félix. – Szili István remek alany, testalkata, stílusa abszolút alkalmas arra, hogy eredményes és médiaszempontból is piacképes legyen. Kőkemény fickó, igazi harcos, ezért is kapta a „Spártai” művésznevet.

 

Hiába a siker, ha rutinná válik a munka

 
A Felix Promotiont Közép-Kelet-Európa legkomolyabb profi boksz klubjaként tartották számon. Gáláik televíziós nézettsége rekordokat döntött, ön a sikerek csúcsán mégis úgy határozott, lelép a színről. Miért?
 
– 14 év kemény munka előzte meg a visszavonulásomat. Egy esztendőből kilenc hónapot a rendezvények szervezésével töltöttem, mellette külföldi bokszgálákra jártam, építettem a kapcsolataimat. Ez egy idő után nagyon megterhelő volt, monotonná vált, szinte reflexszerűen végeztem a feladatokat. Való igaz, hogy jól ment a vállalkozás, de már nem éreztem igazi kihívásnak a gálák szervezését és nem akartam lerombolni azt, amit az évek folyamán felépítettem. 33 évesen úgy döntöttem, elég volt, mást is ki szeretnék próbálni az életben.
 
– Sokat szerepel a médiában, a hátteréről azonban keveset tudunk. Információim szerint Erdélyben nőtt föl és édesapja, a kitűnő bokszedző, Rácz György révén került kapcsolatba az ökölvívással.
 
Presztízs Magazin
– Édesapámmal ’92-ben Szekszárdon kezdtük a közös munkát. Magyarországon akkor a legtöbben még azt sem tudták, eszik-e vagy isszák a profi ökölvívást. Úgy is fogalmazhatnék, hogy mi voltunk az újkori magyar profi boksz úttörői. Olyan öklözőket menedzseltünk, mint Bognár Laci, Kalocsai Zoli, Erős Lajos, Szabó Lóri vagy Bacskai Imi. Nyolc évig dolgoztunk együtt, majd 2001-ben úgy döntöttem, a saját lábamra állok. Akarva, akaratlanul üzlettársakból vetélytársakká váltunk. De ez csak a szorítóra volt érvényes, ökölvívóink magyar bajnoki és interkontinentális címekért bokszoltak egymás ellen. Nagyon sokat tanultam az édesapámtól, és még lett volna mit, ezért örökké hálás leszek neki. Ma is próbálom az ő útját követni, s a tanácsait megfogadva haladni.
 
– A szóbeszéd szerint a lakását is eladta a Felix Promotion működése érdekében.
 
– Igen, ez igaz. Nagyon kevesen tudják, hogy amikor lehetőségem nyílt a Nagy János-Chacon meccs megszervezésére, akkor nem volt annyi tőkém, olyan kapcsolatrendszerem – mint ma –, hogy anyagi támogatást tudjak felhajtani a különböző ”projektek” érdekében. Az argentinokkal volt egy szóbeli megállapodásom és hogy teljesíteni tudjam, eladtam az autómat és az ingatlanomat. Ebből fizettem ki a Chacon-stábot és a rendezvénnyel kapcsolatos összes költséget. A TV2-vel úgy szólt a megállapodásunk, hogy ha ez a mérkőzés sikeresen lezajlik, akkor lehet szó egy hosszú távú megállapodásról. Kockáztatnom kellett! Apait-anyait beleadva megszerveztem a gálát, bíztam a rendezvény sikerében és Nagy János képességeiben. Bejött!
 

Sok helyen megfordult már

 
– Sokan kalandos élettörténetet tulajdonítanak önnek. Úgy vélik, ennek
 
köszönhetően beszél több nyelven.
 
- A nyelvismeretemet részben annak köszönhetem, hogy Erdélyben már az óvodában franciául tanítottak, de viszonylag gyorsan elsajátítottam az angolt is. A szüleim fontosnak tartották, hogy több nyelven beszéljek. Azt mondták, minél több nyelvet ismerek, annál több ember vagyok. A szóbeszédekről én is hallottam, kicsit nagyképűen most mondhatnám, az a jó, ha az emberről már most legendák keringenek, különböző történeteket találnak ki. Higgyen mindenki azt, amit szeretne! Nem baj, ha a külvilág számára marad néhány kérdőjel az életemmel kapcsolatban.
 
– Sportdiplomáciai bravúrt vitt véghez, amikor Nagy Jánost kijuttatta Los
Presztízs Magazin
Angelesbe, „Csonttörő” az argentin Barrios ellen mérkőzhetett a világbajnoki címért. A csata sajnos rövid időn belül véget ért, Nagy János teljesítményét most ne boncolgassuk. Ön menedzserként tenne-e valamit másként, ha újra ilyen lehetőséghez jutna?
 
– Semmit nem tennék másként. Úgy gondolom, az én feladatom, hogy minden tudásommal maximálisan képviseljem az általam menedzselt versenyző érdekeit és minél nagyobb lehetőségekhez juttassam. Az egy másik kérdés, hogy a sportoló tud-e ezzel élni. Jani nem miattam kapott ki, megkapta a lehetőséget. Én szakmailag elértem, amit akartam, harmadik európaiként (legfiatalabb menedzserként) kihívó státuszba helyeztem egy európai ökölvívót, vb-címmeccs lehetőségéhez juttattam az Egyesült Államokban. Úgy gondolom, hogy az ő veresége az én szakmai értékemből semmit nem csökkentett, és szerintem a Janiéból sem. Ilyen a boksz!
 
– Anyagilag és szakmailag biztos lábakon álló, ám többnyire másodvonalbeli magyar öklözőkből verbuvált csapatának tagjai remek eredményeket értek el. Az FP felvette a versenyt a konkurens csatorna világklasszisokat – Kokót, Michalczewskit, a Klicskó fivéreket – felvonultató gáláival. Sokan a bukásukat jósolták, önök azonban csattanós választ adtak.
 
– A számokkal nem lehet vitatkozni! Háromszor szerepeltünk ugyanabban a műsorsávban a konkurens csatorna bokszközvetítésével, és mindháromszor megvertük őket. Ez nagymértékben a promócióknak volt köszönhető, másrészt annak, hogy hazai rendezvényekről volt szó. Azt hiszem, médiaszempontból erősebbek voltunk, egy négyfős stáb dolgozott folyamatosan azon, hogy ökölvívóinkat a szorítón kívül is megismerjék. Szerepeltek tévéműsorokban, magazinokban, míg Balzsayval, Erdeivel Magyarországon, sajnos nagymértékben csak az aktuális bokszesemények kapcsán foglalkoztak. Én mindig is kerestem, keresem a kihívásokat! Olyan öklözőket, mint a felsoroltak, a vb-címig eljutatni nem kunszt, nem lehet akkora kihívás a menedzserek, promóterek számára, hiszen képesek erős menedzsment nélkül is eljutni a címig, még ha kicsit lassabban is… De olyan ökölvívókat elvinni a vb-öv megszerzésének kapujához, mint Nagy János, Kovács Attila és társai, ahhoz szükséges a szakmai tudás, a csapatmunka, a kreativitás és a jó stratégia. Úgy érzem, irodánk munkatársai, mint ahogy azt több ízben már bizonyították, mind a négy szegmensben erősek!
 
– A két csatorna konkurálása kapcsán sokan próbálták önt Kovács Istvánnal összeugrasztani. Ez nem sikerült. Tudtommal jó kapcsolatot ápolnak és előfordul, hogy közös baráti körüknek köszönhetően együtt játszanak.
 
– Igen, Pisti az egyik legerősebb pingpong ellenfelem, 1:1-re állunk. Kedvelem. Olyan kiemelkedő ökölvívó eredményekkel, mint amilyenekkel ő rendelkezik, a világon kevesen büszkélkedhetnek. Kétségtelen, voltak időszakok, amikor nem értettünk mindenben egyet, viszont attól a pillanattól, hogy sportvezetői pályára lépett, mindketten felmértük, hogy a magyar profi boksz érdekeit az szolgálja, ha mi kooperálunk. A közös munka során volt alkalmunk megismerni egymást emberileg, s nyugodtan mondhatom, megkedvelni is.
 

Az FP várja a vetélytársakat

 
Presztízs Magazin
– Sikeres üzletemberként miért tartotta fontosnak, hogy felnőtt fejjel diplomát szerezzen?
 
– Nem szerettem volna leragadni a bokszmenedzser megnevezésnél. Fontosnak tartom a folyamatos tanulást, a közgazdaság pedig mindig érdekelt, akárcsak a szívem csücske, a diplomácia. A közgazdasági diploma mellett van egy diplomáciai végzettségem is, így elértem azt, amit gyermekkoromban megálmodtam. 30 évesen kezdtem a felsőfokú tanulmányokat, 36 éves voltam, mire végeztem. Megígértem a szüleimnek, hogy diplomát szerzek, ezt teljesítettem, akárcsak az önmagam által kitűzött célt.
 
– Három éve irányt váltott, cége jelenleg magyar sportolók, művészek arculattervezésével, ismertségének növelésével foglalkozik. Többek között a teniszező Babos Tímea és a ralis Benik Balázs is klienseik közé tartozik. Miért vágott bele ebbe a vállalkozásba?
 
– Úgy gondolom, a stábunk mögött álló szakmai tudás, tapasztalat és kapcsolati tőke, valamint a hazai és nemzetközi piac ismerete lehetővé teszi, hogy ügyfeleinket még sikeresebb karrierhez segítsük. Szakmai kérdésekbe nem szólunk bele. A mi feladatunk a minél színesebb, szélesebb palettán mozgó média-megjelenések biztosítása, érdekeik képviselete a támogatókkal való tárgyalások során. Magyarországon fehér folt volt ez a terület, most zászlóvivőként mi diktáljuk a tempót. Azóta persze már alakultak hasonló profilú cégek, ügynökségek, úgyhogy várom a megmérettetést.
 
– Jövőbeli céljai, tervei?
 
– Sokszor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon negyven százalékot értem-e el eddig, és hatvan van még bennem, vagy fordítva. Aztán röviddel a magamnak feltett kérdést követően megnézem az előttem álló feladatokat és mosolyogva adom meg a választ: hát persze, hogy negyvennél tartok és hatvan még bennem van! Szóval, bőven akadnak még megvalósításra váró céljaim, terveim!
Még nincs értékelve