Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Alexandra, Matias és PMFC

Az emberi jellem fejlődéséhez kellenek a pofonok

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás | 2010.06.07. |
Könyvárusból vált az országosan ismert könyvkereskedés tulajdonosává. Vidáman, ötletelve éli az életét, nem kényszerből, hanem élvezetből teszi a dolgát, valósítja meg elképzeléseit. Mindig szívből dönt, ami az üzleti életben nem túl jó, ám rengeteg hozadéka is van – vallja. Az életét ilyen jellegű elhatározásoknak vetette alá, próbál e normák szerint élni. Matyi Dezsővel, az Alexandra Könyvesház vezetőjével készítettük alábbi interjúnkat.
Milliárdos cégcsoport tulajdonosa, aki szó szerint a nulláról kezdte. Tudatosan vagy véletlenül kezdett el pont a könyvkereskedelemmel foglalkozni?
– Mindig nagyon szerettem olvasni, és amikor nem vettek fel az egyetemre, az anyukám pont egy olyan álláshirdetést talált, ahol könyvárust kerestek. Így lettem utcai könyvárus. Az még véletlen volt, amiben ma már nem hiszek. A törvényszerűségekben viszont igen, a sikerességről pedig azt gondolom, rátermettség kérdése.
Mikor jött az a fordulat, amikor rájött, ebben akkora lehetőség van, hogy tovább kell lépnie?
Presztízs Magazin– Nagyon gyorsan, rögtön, másnap! Három hónapig árultam a könyveket , amikor az Agykontroll című könyvet kereste mindenki és nekem nem volt meg. Megtudtam, hogy készpénzért korlátlan mennyiséget vásárolhatok a kiadótól 15 százalék árrésre. Összeszedtem a család összes pénzét és százezer forintért vettem ezer darab könyvet, amit három nap alatt eladtunk. Ezen tizenötezer forintot kerestünk, így három nap múlva már száztizenötezer forintért tudtam könyvet venni, amit megint három nap alatt eladtunk. Így indult a történet.
Milyen volt gyerekként, mi alakította ezt a rátermettséget?
– Ezt nem lehet kialakítani, ez vagy van, vagy nincs. A képességnek meg kell lennie és nagyon fontos a motiváció. Nem voltam se túl jó, se túl rossz tanuló, de így utólag belegondolva végigblicceltem a tanulóéveket. Gyűlöltem tanulni. Azt mondtam, hogy onnantól lesz gyönyörű az életem, ha egyszer már nem kell iskolába járnom. Mindig álmodoztam. Sokat olvastam és gyakran azon kaptam magam, hogy ülök a könyv fölött és ábrándozom. Szárnyalt a fantáziám.
Azt is elképzelte, hogy egyszer egy nagy céget fog vezetni?
– Mindig azt mondtam, hogy sok pénzt akarok keresni. Akkor ezt úgy fogalmaztam meg, hogy napi ötezer forintot, de azt az év minden napján. Ez több,  mint huszonöt éve volt.
Kétféle embert ismerek az ilyen típusból. Az egyik, aki sok pénzt akar keresni és innentől kezdve semmi és senki más nem érdekli, és van egy másik kategória, aki emellett meg tud maradni embernek.
– Elsőként természetesen az egzisztencia megteremtése volt a cél. El kellett tartanom magamat, később a családomat, de számomra a teremtés és az alkotás vágya volt mindig a legfőbb dolog. Ez nagyon sokszor hátrány, de legtöbb esetben azért előny is. Én mindig szívből döntök, ami az üzleti életben nem túl jó, ám rengeteg hozadéka is van. Az életemet ilyen jellegű elhatározásoknak vetem alá, próbálok e normák szerint élni.
Fölépült a könyvbirodalom, majd jött a gazdasági válság.
– Ez egy nagyon jól prosperáló vállalkozás, de azért a válság természetesen súlyosan érint bennünket is. Hiteleink kamatai sokat drágultak, át kellett állítani a cég finanszírozását. Ami viszont nagy előnye a válságnak, hogy az ember teljesen másként építi a cégét a jövőben. Pont ilyenkor méretik meg az ember,Presztízs Magazin hogy miként tud ebben a helyzetben továbblépni. Most szégyellem, hogy nekem ilyen jellegű pofon kellett ahhoz, hogy észhez térjek. Az ember hajlamos túlértékelni önmagát, és ez a helyzet azt mutatta meg nekem, hogy még piszkosul sokat kell fejlődnöm.
Sokszor annyira koncentrálunk egy adott témára, hogy észre sem vesszük, más dolgok is vannak körülöttünk.
– Én rájöttem, hogy bizony sokszor felületes vagyok. Volt, hogy egy társaságban bemutattak tíz embert, és néhány perc múlva azt sem tudtam  az illető férfi, vagy nő.
Azért aki akkora körökben mozog, mint ön, annál nem csoda…
– Ez nem mentesít az alól, hogy figyelemmel legyek a másik iránt. Az ember mindig könnyen felmenti önmagát, de nem szabad.
Miért vette meg a pécsi futballcsapatot?
– Elhívtak, hogy legyek elnökségi tag. Itt szembesültem azzal, hogy arra alkalmatlan, méltatlan, nyeretlen kétévesek osztották az észt, nagyon nagy fizetésekért. Én nagyon jól tudom, hogy mennyit kell dolgozni egyetlen forintért. Így semmi mást nem tettem, csak összehasonlítottam, milyen teljesítmény van a pénzek mögött, és mi történik  nálunk az Alexandránál. Hiszek abban, hogy ha normálisan csinálja az ember a dolgokat, annak normális vége lesz. Megvettem a csapatot, de nagy hiba volt! Rengeteg pénz megy rá, mégsem adom fel, végig fogom csinálni! Valószínűleg magamnak is bizonyítani akarok, de egy biztos, fantasztikusan élvezem.
Ilyenkor ad magának valamennyi időt, hogy meddig kell megvalósítani az adott elképzelést?
– Nem így csinálom. Ha az irány jó, ha van fejlődés, akkor látom a végét, és nincs határidő.
A focinál van?
– Nincs, mert nem csak anyagi síkon létezünk. Ez az ügy fontos nekem, és tényleg élvezem.
Mik azok a pontok az életében, amikor azt érzi, valamire rá kell mozdulni? Volt egy pécsi borfalu-projekt, ami azután nem valósult meg.
– Amikor ezt kitaláltam, egy nagyon jó ötlet volt. Azon a tudati szintemen, amin akkor voltam, rengeteg fantáziát láttam benne. Eltelt három év, mára átértékeltem a dolgot. Az alapötletet ma is jónak tartom, de sok mindent másként csinálnék. Nem kaptam támogatást, de jobb is, mert így sokat tanultam a történetből. Nagyon sok pénzt öltem bele, mert nagyon komolyan gondoltam. Most örülök, hogy megtörtént, mert egy magasabb szintre emelkedve látom, lesz még ebből valami, de teljesen másként.
Ki szokott borulni ezeken a kudarcokon?
Presztízs Magazin– Miért borulnék ki? Egyet ne felejtsen el: nekem semmi sem létérdek! Én vidáman, ötletelve élem az életemet. Ezek mind-mind nagyon tanulságos projektek, amiktől én sokat kapok. Pofonokat, amik nagyon kellenek, mert az ember jellemének fejlődéséhez elengedhetetlenek. Nem akarok báb lenni, akinek alanyi jogon járnak a dolgok. Mindig is hittem, hogy csak elvégzett munkával lehet pénzt keresni. Rengeteg lehetőség adódik, ami nem ennek mentén halad, de ezekből én nem kérek, mert nem tudnék rá büszke lenni, és az olyan pénz nem is fog megmaradni.
Nagyon szerteágazó a tevékenysége, óriási a cég. Hogy választja ki a munkatársait?
– Megérzésre. A papír semmit nem számít. Szó szerint a személyes szimpátia dönt. A legfontosabb, hogy az illető tud-e velem együtt dolgozni. Ha nem vagyunk egy hullámhosszon, akkor úgysem fog működni a dolog.
Mennyire szigorú vezető, mennyire kell keményen irányítani egy ekkora céget?
– Sosem érzem, hogy irányítok. Bejövök, és történnek az események. A kollégák azt mondják, hogy nagyon szigorú vagyok, de én ebből semmit nem érzékelek. Sokszor legszívesebben a falba verném a fejemet a puhányságom miatt. Ezzel együtt nagyon sok munkatársamat szinte rajongásig kedvelek, mert igazán remekül lehet velük együtt dolgozni.
Ön többször nyilatkozta, hogy dinasztiát szeretne építeni. Mit jelent ez ma, a huszonegyedik században?
– Az életem már erről szól, nem a pénzkeresetről. Meg akarom mutatni magamnak, a gyerekeimnek, ennek a közösségnek, a magyaroknak, hogy itt is lehet jól csinálni a dolgokat. Akiknek erőt kell adni, azoknak mintául akarok szolgálni. Nagyon sokat kaptam ettől az egésztől a nulláról indulva, s nem is tudok mit elveszteni, hisz nem tudok lejjebb kerülni, mint ahonnan indultam. Legfeljebb újrakezdem. A gyerekeimnek sokkal nehezebb lesz bizonyos szempontból, hiszen ami nekem természetes volt, az nekik már kötelezettség lesz. Úgy nevelem őket, hogy értékeljék és akarják ezt tovább csinálni. Nem akarom ugyanakkor erőszakosan befolyásolni őket, de látom bennük a szándékot és hogy nagyon büszkék erre az egészre. Azt akarom, hogy kétszáz év múlva a családfánkon mutogatva rám bökjenek, ez volt az az ükapánk, aki ránk hagyta ezt a terhet.
 
NÉVJEGY
Matyi Dezső utcai árusként kezdte könyves pályafutását. A rendszerváltást követően 1990-ben 22 évesen alapította meg első vállalkozását, a Direkt Bt.-t. Ebből, e mellett nőtt ki az Alexandra könyvesbolthálózat és kiadó. Cégének jegyzett tőkéje 5 milliárd forint, 2009. évi forgalma 16 milliárd. 2004 óta foglalkozik borral, melyet Matias néven forgalmaz. Elnöke és fő tulajdonosa a Pécsi Futball Klubnak.
Még nincs értékelve