Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az elvesztegetett idő nyomában

Árpa Attila regényíróként debütál

Balogh Zoltán | 2012.03.08. |
Az elvesztegetett idő nyomában
Egyéniség, karakter, polihisztor. Árpa Attila alig túl a negyvenen olyan eseménydús életet tudhat maga mögött, amilyen egy kisebb férfitársaságnak is becsületére válna. Évekig volt a magyar média fenegyereke, lökött húst bőven a „kutyáknak”, de ma már eltékozolt időnek tartja ezt az időszakot. Filmszínészként szeretne maradandót alkotni itthon és külföldön, közben a nagysikerű Argo című film második részének előkészítésén dolgozik. Regényíróként is debütál, azt ígéri, a Holtomiglan című könyve mestermű lesz.

 

- Kezdjünk egy sportos témával. Hozzád köthető az amerikai futball magyarországi népszerűsítése, az általad alapított Budapest Wolves országos ismertségre tett szert. Elérted a célod, vagy van még potenciál a projektben?
 
- Az amerikai futball mindig érdekelni fog, akár a tévében nézem, akár játszom – kezdte Árpa Attila. – Amikor 2005-ben megalapítottam a Farkasokat, akkor ez volt az egyetlen magyar csapat. Azóta kinőtte magát a sportág, ám a sok klub miatt fel is hígult a mezőny, plusz ehhez jött a magyar mentalitás, a széthúzás, jól működő csapatok szétváltak, újjak alakultak. Szóval, sok jót nem tudok mondani, a Farkasokat viszont továbbra is szeretem, játékosként szolgálom őket, életem végéig Farkas maradok.
 
No acting, please
 
Presztízs Magazin
- Az S.O.S. Love című moziban Daryl Hannah és Billy Zane is a partnered. Korábban nyilatkoztad, tetszik, hogy az amerikai színészek elsajátítják a szerepet és a szöveget, majd úgy adják elő, mintha az a sajátjuk lenne. Számodra is ez a követendő út?
 
- Igen. Számomra kétfajta színészet létezik, az egyik, a bizonyos műfajokban szükséges ripacskodás, túlrajzolás. A másik, ez nehezebb, ám hitelesebb, a „nem játszás”. Az amerikai rendezők fő instrukciója: No acting, please. Most csak a filmről beszélek, ezt Magyarországon nagyon kevés színész érzi. Ha elindul a kamera, kevesen tudják természetesen előadni a szövegüket.
 
- Úgy tűnik, olyan nagy hátrányát nem érzed annak, hogy nem folytattál tanulmányokat a Színművészeti Egyetemen.
 
- Folytattam, csak éppen nem színészként, hanem gyártásszervező-rendező szakon. Nem tanultam a színészetet, s ennek örülök. Én az életemet a filmszínészetre tettem fel, a főiskolán pedig elsősorban a színpadi jelenlét elsajátításán van a hangsúly. Ez szerintem még rosszat is tesz azoknak, akik leginkább filmekben szeretnének játszani.
 
- Azért az komoly elismerés, ha Mészáros Márta oszt rád főszerepet a Cabiria éjszakái című Fellini-film színpadi átdolgozásában.
 
- Nagy élmény volt a Mészáros Márta rendezte darabban játszani, de megfogott a Karinthy színház miliője is, nem beszélve arról, hogy többek között olyan színészekkel dolgozhattam együtt, mint Hámori Ildikó vagy Kovács István. Nagyon izgalmas tapasztalat volt, ugyanakkor továbbra is leginkább a filmszínészet felé kacsintgatok. Biztos lesznek a jövőben is olyan színdarabok, melyekben szerepet vállalok, de hátránya is van a színháznak.
 
- Éspedig?
 
- A színházak akár háromnegyed évvel előre tudják a műsortervet. De mi van,
Presztízs Magazin
ha közben jön egy filmszerep ajánlat, s azt kérdezi a producer, három hét múlva tudok-e esetleg Brad Pittel forgatni Pesten? Most akkor mondjam, hogy nem, mert éppen a kaposvári színházban játszom? Az viszont a színházi kollégákkal szemben lenne tiszteletlenség, ha cserbenhagynám őket. Többször kellet már ezért visszamondanom filmszerepet.
 
Balogh Tibi és bandája folytatja
 
- Rendezőként jegyzed a népszerű Argo című filmet, s most már nem titok, lesz folytatás. Korábban azt nyilatkoztad, nem szereted a második részeket, miért változott a véleményed?
 
- Az Argót valóban úgy készítettük, hogy nem lesz folytatás. Pedig manapság majdnem minden filmes nyitva hagy egy kiskaput, de számomra az Argo lezárt történet volt. Ám hiába csináltam az elmúlt 10-15 évben szinte mindent a magyar médiában, valamiért mégis naponta megkérdezték tőlem az emberek: lesz-e Argo 2? Elgondolkodtunk rajta, de nyolc évig nem jött az ihlet, nem volt olyan forgatókönyv, ami ne tűnt volna egy újabb bőr lehúzásának. Tavaly azonban született egy jó alapötlet, néhány érdekes mellékszereplővel – Kulka János, Hollósi Frigyes, SP– bővült a sztori, amely magában hordozza egy jó film lehetőségét, így belevágtunk. Toborozzuk a szponzorokat, de amilyen jól indultunk tavaly, annyira nehéz az idén, a cégek a bizonytalan gazdasági és a politikai helyzetre hivatkoznak. Azért továbbra is bizakodóak vagyunk, három költségvetést készítettünk. A legalacsonyabb 200 milliós, ha ennyi összejön, már tudunk forgatni. Van egy 250 és egy 300 milliós tervezet is, ebből látványosabb filmet tudnánk készíteni, több lenne a robbantás, az autósüldözés, satöbbi.
 
- Váltsunk témát, beszéljünk kicsit a divatról. Téged látni kopott farmerban, pólóban, de van, amikor szuper elegánsan jelensz meg. Melyik az igazi stílusod?
 
- A rendezvényszervezők azért nem szeretnek, mert mindig a hangulatom határozza meg, hogyan öltözködöm, soha nem az, mi van a meghívóra írva. A szakadt farmer, tornacipő, ezerszer kimosott póló összeállítást ugyanúgy szeretem, mint az elegáns öltönyt. Van olyan nap, amikor azért döntök egy öltöny mellett, mert már régen hordtam, s nem azért, mert olyan helyre megyek. Voltam már szakadt farmerben fontos rendezvényen, de öltönyben is Tankcsapda koncerten.
 
Presztízs Magazin
- Egy csodaszép hölgy, Tomán Szabina ex-modell a feleséged, ha valaki, akkor ő ért a divathoz. Elfogadsz tőle öltözködési tanácsokat vagy mész a magad feje után?
 
- Tíz év után már nehéz a külsőddel lenyűgözni a párodat, Szabina is két végletben működik. Ha azt mondja, jól nézel ki, baby, akkor tényleg jól összeraktam valamit magamon. De azt is sokszor hallom: „már megint ezt a szakadt farmert veszed fel, nem vagy már húsz éves!” De a két véglet – „a hú, de jól nézel ki, vagy ez nem áll jól neked” – nálam is működik vele szemben.
 
Gyereknevelés csajozós tapasztalatokkal
 
- Egy tündéri kislány, Amira édesapja vagy. Lányos apaként tudom, ez egy soha el nem szakítható szövetség, el nem múló szerelem.
 
- Pontosan így van! Amira életem legnagyobb szerelme, s ezen soha senki, semmi nem fog változtatni. Ugyanakkor ő szerintem rosszul járt velem, mint apával.
 
- Nocsak?!
 
- Tudom, nem illik dicsekedni a múlttal, pláne, ha nőügyekről van szó, de Don Juan DeMarco-i számok közelében jártam a hölgyeket illetően, mielőtt megnősültem. Azt hiszem, eléggé ismerem a női lélek és viselkedés rejtelmeit. Hiába csak ötéves a lányom, már most próbálja a női trükköket bevetni, csakhogy ezek nálam nem működnek, átlátok rajtuk. Felfedezem azokat a női praktikákat, ahogyan ez a kis tündér próbál az ujja köré csavarni. Az elmúlt húsz év csajozós tapasztalatait fel tudom arra használni, hogy neveljem a lányomat. Valamire csak jó volt – nevet nagyot.
 
- Téged hallgatva az az érzésem, egy tudatos, boldog emberrel beszélgetek. Tudnál mondani valamit, ami feltétlenül hiányzik az életedből?
 
- Ha kevésbé lennék követelőző magammal, akkor egyetértenék az általad elmondottakkal. Valóban kereknek tűnik az életem, de azt gondolom, tíz év késésben vagyok. Előrébb kellene tartanom rendezésben, filmszerepekben, regényírásban egyaránt, a díjakat nem is kezdem el sorolni, milyeneket szeretnék már rég a polcomon látni. Elégedetlen vagyok, ezért sokszor a kétségbeesés szélén állok. Azt is pontosan tudom, ezt a tíz évet hol vesztegettem el. Három betű: RTL. Ezt a részét az életemnek egy tollvonással kihúznám. Pedig nem tagadom, izgalmas élet volt, fenekem alatt a céges autóval, kezemben az aranykártyával, azt csináltam, amit akartam, az élet minden területén. Jó volt ez a jampec, juppi élet, a munkának is voltak érdekes részei, ám dühös vagyok magamra, amiért nem kaptam észbe hamarabb, de az időt nem tudom visszaforgatni. Februárban azonban megjelenik a Holtomiglan című regényem, amire nagyon büszke vagyok, s ezt nem azért említem, mert reklámot akarok csinálni. A korábbi dolgaim eltörpülnek majd mellette, úgy hiszem, igazi mestermű lesz!
Még nincs értékelve