Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az időjós nem jár a fellegekben

Gaál Noémi az évek alatt jártasságot szerzett a meteorológiában

Balogh Zoltán | Patyus Ferenc | 2011.03.01. |
Az időjós nem jár a fellegekben
A kedves mosolyú, csinos időjós, Gaál Noémi kisebb kacskaringókkal jutott el a televízió képernyőjéig. Helyén kezeli a népszerűséget, sztárallűröktől mentes, két lábbal áll a földön, ismertséget hozó munkája mellett vállalkozásait is igyekszik kézben tartani. Hat éve él boldog párkapcsolatban, a hagyományos női szerepek híve, nem akar kemény nőnek látszani. Ha lehetősége lenne rá, egy környezet- és állatvédelemmel foglalkozó műsort készítene legszívesebben, olyasmit, amellyel a „jó” felé terelgethetné az embereket.

 

– Engedje meg, hogy bókkal kezdjem a beszélgetésünket! Egy olyan csinos nőtől, mint ön, a férfiember még a rossz idő bejelentését is könnyebben fogadja.
– Nem ön az első, akitől ezt hallom – mondja mosolyogva a TV2 szemrevaló időjósa. – Ha csak ennyivel hozzá tudok járulni, hogy egy rosszabb hírt jobban fogadjanak az emberek, akkor már tettem valami apró jót.

 

Bemondónőnek készült

 
– Mivel foglalkozott, mielőtt időjósként tűnt fel a kereskedelmi csatorna képernyőjén?
– Volt egy másik tévés munkám, hét évig a Kérdezz, felelek! című műsorban dolgoztam Egri Jánossal. Onnan kerültem a TV2-höz, amikor ’97-ben indultak a kereskedelmi csatornák. Előtte kerestem a helyem az életben, sok mindennel
Presztízs Magazin
foglalkoztam. Nyelvet tanultam, gyerekekre vigyáztam Angliában, elvégeztem egy divatmenedzser- és szállodaipari tanfolyamot. Indultam szépségversenyen, és ez az, ami az egész képernyőre kerülést elindította. Nem céltudatosan mentem a tévé felé, egyszerűen csak szerencsésen alakultak a dolgaim. Amikor iskolába jártam, s megkérdezték mi leszek, ha nagy leszek, két dolgot mondtam: divattervező, vagy bemondónő. Ma már ugyan nincsenek bemondónők, így ha kisebb-nagyobb kanyarokkal is, de eljutottam oda, ahová gyermekkoromban szerettem volna. Eleinte nem volt tudatosság bennem, nem kezdtem kommunikációt tanulni, de később, már a tévézéssel párhuzamosan elvégeztem egy kommunikációs főiskolát, ami megerősített a munkámban.
 
– Mennyire volt nehéz megtanulni a meteorológiai szakkifejezéseket?
– Amikor elindultunk, teljesen amatőr voltam a szakmához. Az első feladat az volt, hogy épkézláb mondatokat tudjak mondani egy percben a kamerába, de hogy biztonsággal beszélhessek az időjárásról, ahhoz az kellett, hogy legyen fogalmam a dolgokról. Nekem és Bartha Szilvinek, akik Németh Lajossal ellentétben nem meteorológusként kerültünk a TV2 képernyőjére, nagy segítségünkre voltak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai. Rendszeresen jártunk meteorológiából felkészítésre, ahol sok szakmai dolgot meg kellett tanulnunk. Rengeteget köszönhetek Nadrai Attilának, aki sajnos már nincs közöttünk. Rá mindig számíthattam, leült velem, s ha szükség volt rá félórában magyarázta el, amit nekem egy percben kellett a nézők tudomására hoznom. Szerencsére TV2-es kollégám, Németh Lajos a mai napig mellettem áll, ha szükséges bátran fordulhatok hozzá. Úgy érzem, az eltelt 13 év alatt szereztem egy bizonyos fajta jártasságot a meteorológiában.

 

Helyén kezeli a népszerűséget

 
– Hogyan éli meg a televízió adta ismertség pozitív és negatív oldalait?
Presztízs Magazin
– Az utóbbival kezdeném. Az elmúlt 13 év alatt talán négy-öt kirívó esettel szembesültem, de ezeket magam mögött hagytam. A népszerűség pozitív oldalát sem értékelem túl. Nem gondolom azt, mert ismert ember vagyok, ebből túl sok épült volna be a személyiségembe, ez nem változtatott meg. Öntudatosságot, értékelési szintet ad a népszerűség. Tudom közhely, de élni próbálok ezzel, nem visszaélni. Még ma is meglepődöm, ha mondjuk elmegyek egy mozifilm bemutatójára, s egy kislány autógrammot kér tőlem. Ilyenkor egy furcsa belső mondat fut végig bennem: jaj, megismertek! A környezetemben természetesen nem okoz gondot az ismertség, nem teszek fel plusz sminket, ha lemegyek a boltba, vagy éppen kutyát sétáltatok. Szeretem a munkámat, a jövést-menést, a nyüzsit, s ami ezzel jár. Állok elébe az érdeklődésnek, ami nekem szól.
 
– Maradjunk még egy picit az ismertségnél. Nem titok, párja Maloveczky Miklós is tévés-rádiós személyiség. Eddigi szavaiból arra következtetek, semmilyen problémát nem jelent a kapcsolatukban, hogy ön az ismertebb.
– Ez valóban semmilyen súrlódást nem okoz, úgy élünk, mint bármely más pár. Otthon a klasszikus női feladatokat – már amennyire ezek a mai felfogás szerint még léteznek – én látom el. Szeretek a párom mellett nőnek megmaradni, odakuporodni mellé, ha éppen egy kis hisztim van azt előadni neki, nem akarok kemény nő lenni. Szerencsére Miki társ ebben, ezért is tart ott a kapcsolatunk hat év után, ahol tart. Úgy gondolom jól, boldogan éljük az életünket.
 
– Részt vett a Hal a tortán című főzős műsorban is, és láthatóan nem állt távol Öntől a finom falatok elkészítése. Hogyan érezte magát a felvételek alatt? Milyen rendszerességgel süt-főz otthon, milyen „konyhát” részesít előnyben? Vannak-e kedven ételei?
– A főzős műsorban emlékszem, eleinte nagyon ideges voltam. Előtte már annyi Hal a tortán-adást végignéztem, és valamennyire ki is értékeltem, hogy a végén már azt sem tudtam, hogyan is vessem magam bele. Aztán a kezdeti izgalom után az hajtott, hogy minél jobban sikerüljenek az ételek, és mindenkinek a kedvére tehessek. Joshi Bharat például vegetáriánus, rá külön figyelmet kellett fordítanom a menü összeállításánál is. Mint már utaltam rá, a klasszikus női feladatokkal nincsen problémám. Édesanyám a háztartási feladatok mellett  főzni is megtanított. Azt nem állítom, hogy mindennap meleg ételt varázsolok az asztalra, de gyakran főzök. Törekszem egészséges ételeket készíteni, gyomorkímélő fűszerezéssel. Fehérhúsok, zöldségek és tésztafélék szerepelnek általában az étlapon. Ez utóbbiak elsősorban az olasz konyha ízeit idézik vissza.
 
Presztízs Magazin
– Ön azon tévés személyiségek közé tartozik, akik a képernyőn túl is tartalmas életet élnek, vállalkozásokat visz, több lábon áll.
– Ebbe a több lábon állásba is belekevert az élet, de ezt ma sem bánom, bár néha fejben nehéz egyeztetni a feladatokat. 13 éve foglalkozom olyan profilú vállalkozásokkal, mint az ajándéküzlet, vagy a filmkölcsönzés. Tudom, manapság nem erre költenek elsősorban az emberek, ha megkapják a fizetésüket, sokkal fontosabb, hogy be legyenek fizetve a számláik, étel kerüljön az asztalra. Tagadhatatlan az üzleti élet, a kereskedelem most nem virágzik, de próbálom az üzletet fenntartani, sőt további terveim is vannak. Bízom benne, előbb-utóbb beindul a gazdaság, s ha nem is a válság előtti szinten, de visszatérünk egy optimális, fenntartható állapotra. Nem szeretném az erre a munkára fordított tizenegynéhány évet kidobni az ablakon.
 

Valóra válik a jóslat?

 
– Látszik, nem unatkozik, bőven akad teendője a hétköznapok során. Hogyan tud kikapcsolódni, lazítani?
– Két kutya is él velünk, nagyon szeretjük őket, igénylik a törődést, bőven adnak feladatot. Mindenképpen áldozok időt a sportra, az edzésre. Korábban amolyan szinten tartó jellege volt a gyakorlásoknak, de egy éve személyi edzőhöz járok. Nem is gondoltam volna, hogy milyen fejlődést lehet így elérni. Nem kell vad dolgokra gondolni, egy általános, jó közérzetet biztosító edzésprogramot végzek. Sokáig jártam jógázni, most éppen egy jó helyet keresek ehhez az elfoglaltsághoz. Szeretünk koncertekre járni, elsősorban a könnyűzenei vonalat részesítjük előnyben, például Zsédát nagyon kedveljük, évente több koncertjére is elmegyünk. Ha lehetőségünk nyílik rá szeretünk utazni, de ezt most időben nagyon nehéz összeegyeztetni az elfoglaltságainkkal.
 
– Ha a TV2 vezetése felajánlaná önnek, hogy készíthet egy kéthetente, egy órában megjelenő műsort, milyen műsortervet adna le? Egyáltalán élne a lehetőséggel?
– Igen élnék vele, de egy kicsit vicces lesz, amit mondani fogok. A múlt év végén egy TV2-es rendezvényen jósoltak kövekből, kártyából, s ott azt mondta nekem az egyik hölgy, hogy egy férfi olyan lehetőséget fog ajánlani számomra, ami akár sorsfordító is lehet. Hozzátette, ne gondolkodjak rajta sokat, vágjak bele! Hogy miről szólna a műsor? A természetközeli dolgok, az állatvilág, a környezetvédelem nagyon érdekel és az  hogyan tegyük jobbá a világot. Mi emberek ne tapossunk állandóan egymásra, ne sértsük meg a másikat, legyünk jóban a környezetünkkel! Olyanfajta műsort tudnék elképzelni magamnak, ahol kicsit terelgetnénk az embereket, például felhívnánk a figyelmet arra, hogy egy könnyen kimondott szóval is meg lehet úgy sérteni a másikat, hogy az hónapokig hordozza magában a rossz érzést. Álljunk pozitívan az élethez, legyünk toleránsak, tegyük jobbá a mindennapjainkat!
Átlag: 5