Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hagyjátok játszani a gyerekeket!

Beszélgetés Halász Judittal

Zsohár Gabriella Eszter | Klinszky Gábor | 2010.08.16. |
Hagyjátok játszani a gyerekeket!
Ez az interjú kicsit rendhagyó módon kezdődik. Általában a cikkek végére kerülnek az életrajzi adatok, de most kivételt teszünk. Talán azért is, mert Halász Judit személye amúgy is kivételes, hiszen nincs is talán olvasó, akinek be kéne mutatni őt. Dalai végigkísérték gyermekkorunkat és a mi gyermekeink is szívesen dúdolják az ismert dallamokat.

A művésznő a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1964-ben. A Pécsi Nemzeti Színház, majd 1965-től a Vígszínház tagja. Közel negyven filmben és számtalan TV játékban szerepel. Két daloskönyve és 19 lemeze jelenik meg, melyekből több mint másfélmilliót adnak el. Ezért a Hungaroton számos aranylemez után Gyémántlemezt adományoz. A legnagyobb sikert azzal aratja, amellyel tulajdonképpen műfajt teremt - magyar költők verseit énekli a hazai könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében gyerekeknek. A Magyar Állam Kossuth díjjal, Jászai Mari díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazza munkásságát. A szakma Páger díjjal, Bilicsi díjjal, két alkalommal Ajtay díjjal, valamint Erzsébet díjjal tünteti ki, továbbá két civil alapítvány is megtiszteli elismerésével. Gimnazistaként első osztályú minősítésű lovas, tagja a Magyar Ifjúsági díjugrató válogatottnak, a felnőtt Országos Bajnokságon pedig harmadik helyen végez és megkapja a legjobb női lovasnak járó kitüntetést.

 
- Miért hagyta abba a díjugratást?
- Rengeteg tapasztalatra tettem szert nemcsak az állatokkal, de az emberekkel való kapcsolatban, a fegyelem, a versenyszellem, és az egymásra figyelés terén. Ez életem egyik legszebb időszaka volt, ám nehezen tudtam összeegyeztetni az edzéseket a főiskolával.Elsőévesen egy versenyen összetörtem magam, éppen a vizsgaidőszak idején. Szerencsére a szakmai vizsgákat letettem, csak az elméleti vizsgák maradtak hátra. Lejött az arcomról a bőr, az egész nyarat kórházban töltöttem. Akkor döntöttem a színészet mellett.
 
Presztízs Magazin
- Számtalan díjat és kitüntetést kapott. Melyik a legkedvesebb az ön számára?
- Nem tud az ember különbséget tenni, igazából minden díjnak örülünk. Borzasztó boldog és büszke vagyok, hogy Kossuth-díjat kaphattam, és még néhány olyan kitüntetésre, ami hallatlanul megtisztelő volt. Olyan civil alapítványoktól – az egyik egy kecskeméti, a másik egy móri, a harmadik pedig a Maecenas könyvkiadó kitüntetése –, amelyek függetlenek a szakmai érdekektől és a politikától. A Mosoly Rendet a gyerekek szavazták meg nekem. Ezeket becsülöm a legtöbbre.
 
- Első lemeze 1973-ban jelent meg. Ekkor már közel tíz éve játszott a Vígszínházban. Miért kezdett el lemezeket készíteni a gyerekeknek? Nem elégítette ki a színház?
- Ellenkezőleg, az volt színházban a legsikeresebb időszakom. Én csak egy lemezt akartam először, nem többet, olyan dalokkal, amik valamiért fontosak nekem. Amelyekben úgy beszélhetünk bizonyos dolgokról, hogy gyerekeket és felnőtteket is vonzzanak - mint például a Kisherceg vagy a Micimackó. A magyar lírában is megtalálni azokat a verseket, amelyeket a gyerekek nagyon is megértenek. Amikor felnőnek, sok mindent találnak még bennük, amit gyerekkorukban kellő tapasztalat és tudás híján nem érthettek. A második lemezre, ami egyértelműen gyerekekhez szól, már elkezdtem keresni ezeket a verseket.
 
- Akkortájt született a fia. Ő is szerepet játszott ebben?
- Nem, egyáltalán nem. Az első lemezt nem gyerekeknek terveztük. Azt vettük észre, hogy nekik veszik, és ők éneklik szívesen a Csiribirit meg a Bóbitát. Weöres Sándor azt mondta: „Én sose írtam gyerekverset, én csak verset írtam”. Én is úgy gondolom, hogy a jó költészet nem gyerekekhez vagy felnőttekhez szól, hanem minden korban irodalmi élményt nyújt. Fiam születése csak annyiban játszott szerepet, hogy ő hallotta elsőként ezeket a dalokat, s én figyeltem, hogyan reagál. Elvittem koncertekre, és észrevettem, azon izgul, vajon a többi gyerek hogyan fogadja a dalokat. Később abban segített, hogy jobban megismertem általa a különböző korosztályokat, a saját gyerekkoromat pedig igyekeztem nem elfelejteni. Ha az ember nap mint nap találkozik gyerekekkel, megtanulja, hogyan lehet velük igazán szót érteni.
 
- Könnyebb volt az ön számára szülőnek lenni?
- Szülőnek lenni nehéz. Minden helyzet új, amelyet meg kell oldani. Ehhez az ember tanulhat, de igazából hiába tanul, érzék kérdése is. Többfajta pozitív és negatív nevelési eszköz létezik, amelyek között sokszor nehéz megtalálni a megfelelőt. A gyerekkel való erőszak erőszakot szül, ami nem vezet jóra. Nem erőszakkal kell megértetnünk a saját akaratunkat. A felnőtt erősebb, mint a gyerek. Az a felnőtt szerintem elveszett, aki nem tudja megmagyarázni, hogy miért akar valamit.

 

- Az összes eddigi dala közül melyik a legkedvesebb?
Presztízs Magazin
- Ilyen nincs, de visszatekintve az időben a „Minden felnőtt volt egyszer gyerek” című album az egyik kedvencem. Nagyon jól sikerültek a dalai, és rajt van az a bizonyos dal, amitől majdnem minden anyuka elsírja magát. Első dalként szoktam elénekelni. Arról szól, hogy te is itt ültél – mintha ismernélek –, réges-régen egyszer, csak akkor nem ült melletted egy másik kisgyerek, és te is énekeltél velem. Az én fiam is megnőtt, fölöttem sem múlt el az idő nyomtalanul, de a dal ugyanaz maradt. A világ változik, de a Micimackó Micimackó marad - a legsikeresebb dal az életemben. Örülök, hogy a Boldog születésnapot címűt is ismerik a gyerekek. Szerettem volna ugyanis, hogy a Happy Birthday-en kívül lenne magyar dal, a magyar gyerekek születésnapjára.
 
- Mások-e a mai gyerekek?
- Nem. A gyerekek nem változnak. Az őket körülvevő világ változik.
 
- Mit üzen szüleiknek?
- Hagyják játszani a gyerekeket! Ez a legfontosabb. Előbb-utóbb úgyis mindent megtanulnak. Az idő, amikor játszhatnak, elmúlik, és a legszebb dolog az ember életében az igazán őszinte játék.

 

Még nincs értékelve