Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hű tükör a XX. századról

Müller Anikó Hanga | Boros László | 2011.04.21. |
Hű tükör a XX. századról
Gróf Nádasdy Borbála arisztokrata származású, háromkötetes írónő. Ősei ahhoz a történelmi családhoz tartoznak, akik nádorokat, hadvezéreket, országbírókat adtak az országnak. Rokonságban áll Zichy Ilonával, az Eszterházy családdal. Élete bővelkedik szépségekben, örömökben, sikerekben, de izgalmakban, kalandokban is. Nem a grófi családok szokványos életét élte, súlyos megpróbáltatásokban volt része, de mindig talpra tudott állni, megőrizve tisztánlátását, józan ítélőképességét. Nagyon fiatalon kellett felnőtté válnia, mert a politikai események kiszakították a védő családi környezetből. Sorsát a történelem eseményei formálták. Arról kérdeztem, élete során hogyan élte meg a körülötte zajló politikai változásokat, hétköznapjait ez miben változtatta meg.

Petróleumlámpa mellett

-          Milyen gyermekkora volt?
-          Felhőtlen, gondtalan, vidám, boldog. Hatéves koromig lepsényi kúriánkban éltünk. Fiatal szüleim nem voltak igazán szigorúak, de rendre lettünk szoktatva. Nálunk nem volt szokás ételt a tányéron hagyni, elképzelhetetlen volt, hogy beleszóljunk a felnőttek beszédébe, a személyzetnek előre kellett köszönjünk, mert ők felnőttek voltak. Aztán mindenünket elvették, el kellett hagynunk Lepsényt, az alsóperei vadászházban leltünk menedéket. Gyalog jártunk iskolába Bakonynánára, jó hét kilométer, többnyire az erdőn keresztül, hogy rövidítsünk. Ha beállt a tél, nem mentünk. A házban nem volt villany, írni petróleumlámpa mellett tanultam.
 
 Ruha ejtőernyőből
 
-          Hogy élte meg a frontot?
-          Amikor a front 20-30 kilométernyire volt, elindultunk Sopronba, a csomagban ennivalónak egy nyers sonka volt. Beszorultunk egy teherautó és egy német jármű közé, ponyvája alól egy fehér kéz lógott ki és himbálózott, egy fiatal halott lányé volt. Apámat elhurcolták, hadifogoly lett. Aztán elkezdődött az élet, az erdő mélyén. A személyzettel egymásra utalva és egymást segítve. Egyszer mi, gyerekek az erdőben halott ejtőernyősökre bukkantunk, a fákon lógtak, de ejtőernyőik selyme jó minőségű volt, ebből ruhát varrtak, ebben járt az egész puszta. Hatéves sem voltam. Sok borzalmat láttam, ez volt az ifjúságom, a „gyerekszobám”. Jókat játszottunk, de meg kellett tanulni csirkét, kacsát vágni, tésztát gyúrni, kenyeret dagasztani, tüzet rakni, akkor ez létkérdés volt.
 
Ez nem papi!
 
-          Édesapja, gróf Nádasdy Pál mikor tért vissza?
-          Négyévi hadifogság után, amikor én tízéves voltam, 1949-ben. A puszta készülődött a fogadására, díszkaput készítettünk. A szekér elé mentünk, egy felpuffadt arcú öregember meggörnyedve szállt le – akkor volt 37 éves – én kiabáltam ez nem papi! Apám a honvágytól halt meg, Németországban.
 
-          Aztán a „hatalom” itt is a családra talált.
-          Huszonnégy órán belül el kellett hagynunk Perét, párkilós csomaggal. Ide többet nem volt szabad visszajönnünk, mami csak a 90-es években, németországi visszatelepülése után élt itt haláláig, az egykori cselédházban. Pesten találtunk menedéket, majd Balatonalmádiban. Otthontalanul, üldöztetésben, kiközösítve, vagyontalanul életünk, osztályidegenként megbélyegezve. Mami takarítani járt, olajozott padló, köpőcsészék, részegek hányadéka, majd kiszolgáló lett egy cukrászdában, papi szenet hordott, szőnyeget mosott, építették a szocializmust.  Papihoz gyakran jöttek a bőrkabátosok „beszélgetni”. A tealeveleket sokszor kifőztük, papi mondta, ha már semmire nem jó, sózzuk meg, így együk meg. Viccelődtünk a nyomorunkon. Úttörő lettem, de nekem dupla annyi időt kellett a szovjet emlékműnél vigyázban állni, mint a munkás származásúaknak.
 
-          Hogy változtatta meg életét az 1956-os forradalom?
-          1956 örök csillaga a világtörténelemnek. Nyomokat hagyott a lelkemben, meghatározta egész további sorsomat. Örömmámorban úsztunk, mikor az oroszok kivonták a tankokat Budapestről. Aztán következett a megtorlás. Családunk végleg szétszóródott. 1957. február 11-én, tizenhét évesen átléptem az osztrák határt, ágról szakadtan terveztem a jövőmet.
 
Nem panaszkodni
 
-          Honnan merített erőt a túléléshez?
Presztízs Magazin
Mami tanácsolta, a család egyetlen büszkesége: ne mutasd ki az érzelmeidet, ne panaszkodj, ha bántanak. Tanítványainak is mindig mondta: „Tartsátok egyenesen magatokat, mert így a lélek is egyenes bennetek!”
 
-          Elgondolkodott azon, hogy alakult volna az élete, ha megmarad grófkisasszonynak a lepsényi kúriában?
-          Igen, de másként történt. Grófkisasszony helyett voltam színésznő, fotómodell, pénztáros, fogorvosi asszisztens, eladó, hullamosó, koreográfus, majd balett pedagógusként mentem nyugdíjba. Igen, a politika megváltoztatta az életemet, meghatározta mindennapjaimat. A sok nehézség, kilátástalanság megedzett, emberré nevelt. Megtanított örülni apróságoknak, élvezni az olyan dolgokat, melyek mellett más közömbösen elmegy. Megtanultam nem panaszkodni semmiért. Mostanában sok időt töltök Magyarországon, csak itthon vagyok otthon.
 
Névjegy:
 
Gróf Nádasdy Borbála 1939-ben született Lepsényben.
Jelenleg a franciaországi Dourdanban él.
Megjelent kötetei:
Zagolni zabad?         2008
A szabadság zaga     2009
Maradni zabad         2010

 

Átlag: 4.9