Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ilyen a légiós élet…

A székelyudvarhelyi Ilyés Annamária Németországban marad

Balázs Árpád | 2010.12.17. |
Ilyen a légiós élet…
A magas, kékszemű, mindig mosolygós kézilabdás lány, ha teheti, gyakran fordul meg Székelyudvarhelyen, szülővárosában. Mostanában mégis kevesebbet, mert két éve a légiós élet a német Bundesligában ritkán ad erre alkalmat. Korábban Kolozsváron, Nagybányán, Vácott és Kiskunhalason játszott, majd a Fradinak volt átlövője, de itt igazából kevés játéklehetőséget kapott, ezért jött jól, amikor a HSG Blomberg német női kézilabda csapathoz igazolt két évre. Testvérbátyja, ifj. Ilyés Ferenc, a magyar válogatott kézilabdázó, 2011 júniusáig a német Lemgo csapatánál dobja a labdát. Édesanyjuk Ilyésné Miklós Magda a 187-szeres román válogatott neve sem ismeretlen a sport világában, de édesapjuk Ilyés Ferenc is évekig rúgta a labdát a román labdarúgó bajnokságban.
Annamária, most újra csapatot váltott. A sportolónőt a délutáni, kötelező futást követően kérdeztük a legújabb fejleményekről.
– Milyen volt az elmúlt két év a Blombergnél? Miért döntöttél úgy, hogy továbblépsz?
– A román és a magyar bajnokságok után ki akartam próbálni, milyen a kézilabdás élet a Bundesligában. Erre jött egy nagyon jó ajánlat a Blombergtől, ami hasznos volt minden szempontból. Az első év nagyon sikeres volt számomra, de a csapatnak is, hiszen a bajnokságban a hatodik helyen végeztünk. Játszottunk a négyes kupadöntőben, ahol harmadikok lettünk, s a Challenge-kupában az elődöntőig jutottunk. A következő év csalódás volt, mert hat új játékos került a csapathoz, és az edző egyre kevesebb játéklehetőséget biztosított. Ezért döntöttem úgy, hogy maradok Németországban, de más csapathoz igazolok. A metzingeni csapatot választottam, amely a német második ligában szerepel, magyar edzője van Tóth Edina személyében, ezen kívül még három magyar csapattársam is van.
 
Presztízs Magazin
– A bátyád, Ilyés Ferenc, alig pár kilométerre, a TVB Lemgó-nál dobta a labdát, gyakran tudtatok találkozni. Nem fog ez hiányozni?
– Az első évben egyedül voltam, utána jött Ferike. A barátom is a közelben lakott, nem csak találkoztunk, de ha a program úgy engedte, egymás mérkőzéseit is megnéztük.
 
– Ez most, akkor kimarad…
– Ki, július ötödikén érkeztem Metzingenbe, nagyon jól érzem magam a csapatnál, ismerkedem a környezetemmel. A felkészülési időszak már elkezdődött. Délelőtt egyéni edzés van, délután együtt a csapattal, utána jön a futás, vagy a konditerem. Más elfoglaltságom is lesz, hiszen már Blombergben elkezdtem edzősködni. Az ifjúsági kettes csapatnak voltam a segédedzője, itt pedig október elsején indul egy kézilabda iskola, ahol edző leszek, valamint az ifi3-nál segédedző, ez minden nap plusz két órát jelent.
 
– Nem fogsz unatkozni…
– Ez nem gond, mert még bírom az iramot, ezen kívül a német nyelvtudásomat is szeretném fejleszteni. A középfokú nyelvvizsgám megvan, de nem akarok itt megállni.
 
– Ha nem kézilabdázol, akkor mivel foglalkozol?
A családdal beszélek skype-on, ha van annyi időm délután, akkor jöhet egy kis terefere az öcsémmel, a szüleimmel, az unokatestvéreimmel, a barátommal, vagy olvasok, biciklizek a városban.
 
Naprakész vagy az otthoni történésekkel?
Mindent elmondnak, de rólam is tudnak mindent. Az öcsémmel is naponta beszélgetünk.
 
A sportcsarnokokon kívül, mennyire sikerült megismerned Németországot?
Igyekeztem Blomberg és a környék nevezetességeit is felkeresni, amíg ott laktam. Eljutottam néhány nagyvárosba is, ahol a látványosságokat, érdekességeket sem hagytam ki. Most ősszel nagyon sok rendezvény lesz szerte az országban, ezekre kimenni élményt jelent, mert az emberek itt mindig kint vannak az utcán, mulatnak, szórakoznak függetlenül az időjárástól. Ennek ellenére a székely ember sokkal barátságosabb és a mulatozásban sem marad alul.
 
Hol van a lakásod?
Öt percre a sportcsarnoktól. Nagyon kényelmes, a klub személygépkocsijával
Presztízs Magazin
járok. Nem panaszkodhatok, jól megy sorom.
 
A konyhával, hogyan boldogulsz?
Ha vendégeket várok, akkor magam készítek az asztalra valami finomságot, máskor elmegyünk a csapattársakkal a kifőzdébe, ahol nagyon ízletesen főznek. Blombergben gyakrabban kellett fakanálhoz nyúlni, hiszen ott volt a barátom, az öcsém. Ha nem tudtam valami receptet, akkor élőben kapcsoltam a skype-on anyukámat, aki mindig készségesen kisegített.
 
Meddig tervezted az új csapatodnál maradni?
Minden az itteni szerepléstől függ, ez még a jövő titka. Addig kézilabdázom, amíg az egészségem engedi!
 
Hogy állsz a honvággyal?
Imádom a családom. Sokszor van honvágyam, de minden alkalmat megragadok, hogy találkozzunk, néhány napra is, ha lehet, hazamegyek. Nem tagadom, hiányzik Székelyudvarhely, ez a legrosszabb része a légiós életnek.
Átlag: 3.5