Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pörgés és meditáció

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás | 2010.06.24. |
Pörgés és meditáció
A testi és szellemi állapotnak egyensúlyban kell lennie – vallja a humorista-író Nagy Bandó Andrást humoristaként ismerte meg az ország, most viszont egyre inkább írói, költői munkássága teszi őt elismertté. A Pécs melletti Orfűn él, de tavasztól őszig az ország legkülönbözőbb fesztiváljain tűnik fel, ahol a saját ki-adású könyveit maga árusítja, kínálja az olvasóknak és dedikálja.
– Az idők során sok mindennel foglalkozott. Fát faragott, rajzolt, volt polgármester, mostanában pedig elsősorban íróként, költőként, sőt kiadóként jelenik meg. A fiatal generáció talán már nem is tudja, hogy humoristaként indult.
– Nemrég, amikor Orfűn egy tó-kört futottam, a gátnál fiatalokkal találkoztam. Megálltam egy kicsit lazítani és hallottam, ahogy arról beszélgetnek, mit kellene megnézniük Pécsett. Ajánlottam nekik néhány dolgot, amit megköszöntek, majd beszélgettünk még egy pár szót. A végén bemutatkoztam, és akkor már földerengett nekik, hogy láttak, halottak már valahol. Ők azok, akik még nem kaptak a verseimből, és már nem kaptak a kabaréimból. Ebből azt a tanulságot vontam le, hogy nekem az időleges halhatatlanságot a gyerekek, és azok a szülők fogják biztosítani, akik mondogatják verseimet, olvassák meséimet.
 
Még az író-humorista generációból nőtt ki
 
– A humorista emléke csak úgy marad fenn hosszú távon, ha írásra adja a fejét?
 
– Én az egész életemet az irodalomra tettem föl, régóta tudom, hogy íróféle embernek születtem. Nemrégiben halottam Őze Áronnal egy beszélgetést, melyben az apjáról volt szó. Kiderült, hogy többen semmit sem tudtak Őze Lajosról, aki pedig nem akármilyen művész volt! A színész valódi népszerűsége addig tart, amíg élnek azok, akik életben, szereplés közben látták. Egy humorista esetén ugyanez van.
Szeretem figyelni az embereket, és a tekintetükből tudom, kik azok, akik olvasók, és kik, akik nem. Sajnos, utóbbiak vannak többen. Nem azért gondolom, mert a zsebük üres, hanem a megjelenésükről, a ruhájukról, a vonulásukról, egy-egy elcsípett mondatból. Sokan gondolják úgy, hogy remekül elvannak anélkül is a világban, hogy elmerülnének egy-egy szép könyvben, vagy élveznének egy szép verset. Engem egy „küldetés-szerű őrület” hajt. Bízom benne, hogy sokaknak adok, miközben tudom, hogy a lakosság jelentős hányada a helyzetéből adódóan soha nem olvas, mert azt hiszi, hogy könyv nélkül is teljes az életük. Pedig ez nem igaz, ez önbecsapás, és sajnos a szellemi toprongyok világába vezet.
 
– Annak idején is előre megírta a szövegeit, vagy a mai stand up-os módon, fejből adta elő a műsorait?
– A mostani fiatal humoristák jó agyúak, szórják a poénokat, maxim um egy vázlatot tartanak fejben. Az én monológjaim és önálló estjeim mindegyikét előre megírtam, így aztán nyomtatva is megállják a helyüket. Abból a generációból nőttem ki, amelyikből a Sándor Gyuri is, vagy előtte Somogyi Pali, vagy Peterdi Pali és Mikes Gyuri. Ez az a generáció, amelyik író-humorista volt még. Ők egyenes ági folytatásai azoknak, akik hajdanán „humorista” létük mellett, és azzal együtt jó írók is voltak: Kellér Dezső, Nóti Károly, Nagy Endre vagy éppen Karinthy Frigyes.
 
Presztízs Magazin
„Pontosan tudom, hogy mikor mi az… amikor túlléptem azt, amit már nem szabadna”
 
– Mi volt az életének az a pontja, amikor úgy döntött, hogy egy másik műfajra kell váltania?
– Ki merem mondani, nem szerénykedve: már gyermekkorom óta tudom, hogy tehetséges vagyok. Már akkor biztos voltam benne, hogy a színészi pálya, a pódium felé tartok. Nem az lettem, mert a sors korrigálása azt mondta, több, vagy inkább másabb vagyok, hiszen én megírom azt, amit mondok, és nem mások műveit adom elő. A technikum után lett egy írógépem és elkezdtem írni. Aki az írás bűvöletében él, annak csak idő kérdése az, hogy mikor jön el a pillanat, amikor végérvényesen eldől a sorsa. Először humorosan jött elő. Amikor Karinthyt temették, Kosztolányi azt mondta,ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni. A humoristák között csak ő volt ilyen, de egyszer hallottam a hangját, és előadóként egyáltalán nem remekelt. Én megtanultam az előadó művészetet, ezer dologban kipróbáltam magam, de hogy íróként mennyire leszek kész, mire meghalok, azt nem tudom. Rengeteg van még bennem, amit meg kell írnom, és az eddig megjelent több mint harminc könyvem mutatja, hogy nem haladok rossz irányba. Ebben biztos vagyok. Aki erről így beszél, arról azt szokták mondani, hogy nagyképű. Nálam nem az, hanem normális magabiztosság, ami nélkül belevágni sem mernék. Amikor kertet műveltem és zöldséget, gyümölcsöt hordtam eladni, azt is tehetségesen csináltam. Amikor postás voltam, akkor is különbül kézbesítettem, mint mások. A tehetség az élet minden terén kamatoztatható.
 
– Úgy látom, hatalmas pörgésben éli az életét.
– A pörgés azt jelenti, hogy például, amíg bent vagyok Pécsett, akkor igyekszem minél előbb elintézni mindent, amit kell. Ha viszont valakivel összehoz a sors, és arra idő kell, akkor ülök egy órát is vele. Autózás közben én többször végighallgattam Kulkával a Tao te king-et, és pontosan tudom, hogy mikor mi az, ami nekem már sok, amikor túlléptem azt, amit már nem szabadna. Képes vagyok tökéletesen kikapcsolni magam. Amikor azt mondják, hogy pihen az ember, akkor azt mondom, hogy én nem pihenek, hanem arra használom az agyam, amire kell: gondolatokat fogadok be és alkotok. Nem terhelem az elmém azokkal a hétköznapi dolgokkal, amik papírra vethetők. Komolyan veszem azt a régi kínai tanítást, hogy naponta két órát rajzolj, mindegy, hogy mit, mert nem az eredmény a fontos. Magáért, magának, az örömért teszi ezt az ember. Aktív meditációnak nevezem ezt. Ha rajzra nincs időm, akkor van futásra.
 
Kiadó, író és kereskedő – egy személyben
Presztízs Magazin
 
Nagyon fontosnak érzi a rendszeres testmozgást?
– A testi és szellemi állapotnak mindig jó egyensúlyban kell lennie. Most is három napon át futottam egymás után, és közben különböző behatások értek. Megálltam hallgatni a patak hangját. A pataknak nem mindenütt van hangja, csak ott, ahol legalább tíz centit esik, és ahol olyan kő van. Ezekből jött az egyik verssorom: „csöndesen csörgedez csöpp patakocska, csöngve csilingel a gyöngykövecsen”. Nem születhet ez másképp, csak ha nyitott vagyok a patak hangjára. Öt helyen álltam meg futás közben, és ott lehajoltam, hogy ez csöngjön bele a fülembe. Összhangban volt a verssorokkal. A futás nem csak annyi, hogy izzadtra trappolom magam, hanem az is, hogy közben figyelek és befogadok.
 
– Hogyan osztja be az idejét, mikor tud elmélyülten alkotni? Ezt azért kérdezem, mert számtalan nagy rendezvényen találkoztam már Önnel, ahol személyesen árusította a könyveit. Ez pedig rengeteg időt, energiát kíván.
– Én kétfelé vagyok osztva – mint író, és mint kiadó. Ennek megfelelően most már az évet is kettéosztom. Ősztől tavaszig készülnek el a könyvek, hiszen főleg télen írok (miközben keményen sportolok). Amint tavaszodik, akkor a tördelőmmel összerakjuk a könyveket, megtervezzük a borítókat, nyomdakész állapotba rendezzük. Kinyomtattatom, elviszem a raktárba, eljuttatom terjesztőkhöz, illetve személyesen árusítom és dedikálom különböző fesztiválokon. Amikor írom a könyveket, akkor ilyen dolgokkal egyáltalán nem foglalkozom. A tavaszi könyvvásáron már mindig ott vagyok néhány új könyvvel, és aztán egészen az év végéig pontosan tudom előre, hogy melyik városban, melyik fesztiválra viszem el a köteteimet személyesen. Én, aki a gázsin túl tapsért, nevetésért és örömökért léptem fel, most az ilyen személyes találkozások révén nagyon sok emberrel tudok kapcsolatot teremteni, és rengeteg olvasói levelet is kapok. Így tudom lemérni, hogy hogyan hatott az emberekre egy-egy könyvem. Ebben az időszakban kiadó vagyok és dedikáló író, harmadrészt pedig kereskedő. De népművelő is, a gyerekeket olvasásnak megnyerő, magát küldöncnek képzelő messiás, aki hisz abban, hogy ő fogja őket a könyvek mellé ültetni. Ez a többszörös feladat a hétvégeken működik, a hét első 4-5 napja a sport, olvasás, lazítás, család. Nyáron velünk van az unokánk, ilyenkor elmegyek vele horgászni, beszélgetünk, gyurmázunk, kertészkedünk, kirándulunk, és meséket, verseket olvasunk. Én magam nem akarom eldönteni, hogy egy-egy mesekönyv jó-e vagy sem, ezért fontos látnom, hogy a ő hogyan reagál rájuk. A hét közben a fizikum és a szellem fölépítésének időszaka is. Így tudok a hétvégeken teljes erőbedobással a könyveimmel lenni.
 
– Mit jelent Önnek Orfű?
– A természet varázsdoboza, amibe mindent beleraktak. Jó gazdának tartom magam, és sokat teszek azért, hogy ez a település minél szebb és élhetőbb legyen.
 
 
 
 
Bandó-névjegy
Nagy Bandó András 1947-ben született Deszken. Általános iskola – Deszk, Vedres István Építőipari Technikum, Szeged. Elismerései: Karinthy Frigyes emlékgyűrű (1988), Szalmaszál a hajléktalanokért (1996), Hajléktalan emberért díj (2006).
 
Presztízs Magazin
Könyvei: Úton-útfélen (1986, 2007), Könyv azoknak, akik utálnak olvasni (2001, 2007), András könyve – Fordított teremtés (2002), András II. könyve – Kútásó (2003), Ízes beszéd (2003), 333 haIQ (2005), Sosemvolt Toscana (2006), Nagy Bandó világa (2007), Furcsa pár-beszéd (Sándor Györggyel, 2007), Orfűi medvehagyma kincseskönyv (2007), Kabaré-sikerlista (2007), Kalandárium 2005, Kalandárium 2006, Kalandárium 2007 (2008), Gondolatélesztő – Füveskönyv (2010), ÖT HÉT ÖT haiku (2010), András könyve I-II. (javított kiadás, 2010), Isten bikiniben (2010).
 
Verseskötetei és mesekönyvei gyerekeknek: Madarak tolláról (2004), Fából vasparipát (2005), Gyöngykaláris (2006), Szappanbuborék (2007), A táltossá lett kiscsikó (2007), Kicsinyek könyve (2007), Keresztnévsor (2008), Szivárványhíd (2008), A Kiskalácsai királyság (2008), Ringató (2008), Ami a bögyünkben van (2009), Nagyapám, nagyanyám és a vakond (2009), A világjáró kiscsikó (2010), Egyik kutya, másik is (2010), Hetvenhét macskajaj (2010), Bandó mondókák (2010).
 
CD: Tölgyből van a fakutya (2008).
CD-k a verseiből: Madarak tolláról (Szélkiáltó), Madarak tolláról (Énekmondó), Fából vasparipát (Palinta), Hívd a nagymamát! (Halász Jutka), Tündér és tekergő (Holló), Gyümölcskenyér (Hangoló), Magyarország mennyország (Republic), Bio (Alma) Gyümölcskenyér (Hangoló).
 
Elérhetőség: www.bando.hu, bando [at] dravanet [dot] hu (Könyvei itt rendelhetők meg.)
 
 

 

Még nincs értékelve