Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ördöggel nincs kompromisszum

George F. Hemingway nem vár szobrot, bár már ígértek neki

Hanti Gábor | honvedfc.hu | 2014.01.17. |
Az ördöggel nincs kompromisszum
Martin Scorsesével együtt tanult a filmszakon, de Hollywood után gyorsan váltott, ügyvédi iroda, ingatlanbefektetés, csokoládéexportálás és éttermek következtek – így jutott el a magyar fociig. Hét éve építi a Honvédot, de még mindig akad hiányérzete. George F. Hemingway vallott magazinunknak futballkultúráról, ördögről, apaszerepről, Kosáry Domokosról és a takarító néniről is.

Ha nincs Lakers, jó a Clippers is

Mostanában borús a kép a magyar futballban, önből mégis sugárzik az optimizmus.
A magyar foci helyzete sokkal jobb, mint amilyen volt, amikor elkezdtünk itt dolgozni. A legnagyobb baja az állandó csodavárás. Ha egy 10-es nőre várok este, és csak egy 9-es jön, csalódom. De ha egy jó nőre várok, a 9-es jó, nem?

Bár egy 7-es jönne…
Az utánpótlásképzés támogatása két éve indult be, de előtte harminc év kitartó munkájával tették tönkre a labdarúgást. Ezt nem lehet egy csapásra helyrehozni.

Presztízs Magazin

Külföldön nincs meg ez a nagy amplitúdó a csodavárás és a koppanás között?
Csak Kaliforniáról nyilatkozhatok. Azóta szurkolok a Clippers kosárlabdacsapatának, amióta Los Angelesbe költözött. A város másik csapata, a Lakers általában az első­második volt az NBA­ben, mi a huszonötödikek. Senki sem várta el, hogy a Clippers bajnok legyen, mert tudtuk: a Lakers bérkerete a háromszorosa. Élveztük a játékot, egymás mellett ettük a hot dogot a Lakers­szurkolókkal, és senki nem mondta, hogy b..i tulajdonos.

Európában más a szurkolók viszonya a klubokhoz, mint Amerikában.
Magyarországon megszűnt a futballkultúra. Szurkolok a Clippersnek vagy a Honvédnak, de nem szidom a Lakerst, a Ferencvárost, nemhogy bárkinek az anyját. Ez kultúra kérdése. A csodavárás önmarcangoláshoz vezet. A magyar labdarúgás az utolsó harmad elején cammog, innen öt­tíz év alatt föl lehet vinni a második elejére, de csak ha mindenki egy irányba húz.

Kényszervállalkozó a Honvédnál

És ha nem? Gondolom, itt Kispesten sem minden alakult úgy, ahogy elképzelte…
Majdnem minden a saját magam elé állított tizenöt pontos terv szerint megy – kivéve két dolgot. Ötször szerepeltünk nemzetközi kupában, kétszer nyertünk Magyar Kupát, tavaly harmadikak lettünk a bajnokságban. Amikor 2006-ban idejöttem, úgy mértem föl, hogy a befektetésünkkel, jó menedzsmenttel belátható időn belül bajnokok leszünk. Nem sikerült, mert azóta két­három klub überelhetetlen támogatást kap szponzoroktól, önkormányzatoktól.

Presztízs Magazin

Mi a másik hibádzó pont?
Az a bronzszobor, amit az udvarra képzeltem, hogy majd a szurkolók fogják fölállítani nekem, önkéntes szocialista munkaversenyben. Ez persze csak vicc, soha nem akartam ilyesmit, pedig volt olyan vidéki polgármester, aki ezzel az ígérettel hívott a városába. Mint tudja, ez a szobor nem áll Kispesten. Túlbecsültem a magyar szurkolói kultúrát.

Meg sem fordult a fejében, hogy kompromisszumot kössön, elfogadva, hogy ez a szurkolói kultúra más?
Ez egy rossz kérdés. Visszakérdezek: ön milyen kompromisszumot kötne egy sorozatgyilkossal? Semmilyet. Akkor egyetértünk, van egy alapelvünk: nem ölünk embert. Bizonyos dolgok (nagy tahóságok, zsidózás, cigányozás…) szintén elfogadhatatlanok. Engedményeket sokszor teszek, de az ördöggel nem lehet kompromisszumot kötni. És itt az ördög nem a szurkoló, hanem ezek az elvetemült gondolatok. A bűnt gyűlölni kell, a bűnöst segíteni. Én a tipikus apa vagyok. A fiaimmal is szeretettel és tisztelettel bánok, de vannak dolgok, amikből nem engedek. Ez egy apa, vagy ha úgy tetszik, egy vezető feladata.

Az üzleten kívül a foci tölti ki minden idejét?
Egyetlen hobbim van, a foci. Tizenöt éves korom óta, vagyis több mint ötven esztendeje vagyok játékvezető. Szeretem a labdarúgást, de a klubvezetést illetően van rá egy találó kifejezés: kényszervállalkozás. Hozzáteszem, kicsit jobb a helyzet, amióta kormányon és az MLSZ­ben olyan emberek vannak, akiknek a sport iránti viszonyulásuk megegyezik az enyémmel.

Hollywoodtól a pszichopatákig

Presztízs Magazin

Úgy hírlik, a baráti körébe olyan futballt szerető közéleti személyiségek is tartoznak, mint Vizi E. Szilveszter vagy Farkasházy Tivadar…
Jó ismerőseim, de imádtam Kosáry Domokost is, hosszú évekig kiváló ismerősöm­barátom volt Nemeskürty István, és említhetném Ungvári Tamást is. A futballról viszont csak ritkán, Vizi E. Szilveszterrel beszélgetünk, hiszen ő az MLSZ elnökségi tagja. Szeretem a kiemelkedő műveltséggel bíró embereket, s nem az egyetemi diplomájukra utalok. Nem az utcán tanuljuk meg az alázatot, hanem amikor beszélgethetünk Kosáry Domokossal, Vásárhelyi Miklóssal, Pethő Tiborral. Ha látjuk, milyen mély és átfogó a műveltségük, még ha a világnézetünk esetenként különbözik is.

Nem túl nagy a kontraszt az említettek és a fociközeg között?
Nem. Vallom, és a fiaimnak is azt adtam át, hogy a takarítónőnek és a vezérigazgatónak is előre kell köszönni. Csak a takarító néninek hangosabban.

Mikor dől majd hátra elégedetten? Öt év múlva milyen lesz a Honvéd?
Nem vagyok az a hátradőlős típus. Eddigi életem kilencven százalékát boldogságban éltem le. A boldog ember olyan célokat tűz ki maga elé, amit majdnem mindig el is ér, de még elég magasak ahhoz, hogy tovább haladjon, fejlődjön. Öt év múlva a Honvédnak gyönyörű stadionja és utánpótlásközpontja, saját nevelésű játékosokra épülő csapata lesz, egy­két fullextrás légióssal. A nyolcpályás új utánpótlásbázis építését márciusban kezdhetjük. Utána jöhet a stadion. A világon párját ritkító modellben dolgozó Magyar Futball Akadémia tehetségeinek beépítése pedig folyamatos, máris öten­hatan játszanak az első csapatban.

Dolgozott Hollywoodban és ügyvédként, majd üzletember lett, hogy tudja hasznosítani a szerteágazó tapasztalatait?
Hollywoodban csak egy évig voltam, segédrendezőként rengeteg kávét kellett főznöm. Leginkább a jogon és az életben tanultak hasznosak. A jogi egyetemen megtanítottak az analitikus gondolkodásra. A másik, hogy óriási élettapasztalatom van, főleg ami az emberekkel való bánásmódot illeti. Ügyvédként is szót tudtam érteni mindenkivel, aki nem pszichopata. Ezért is bánt, hogy az ultrák egy csoportjával eddig még nem sikerült rendezni a viszonyomat. Úgy érzem, meg kellene találnom ennek is a megoldását.

Még nincs értékelve