Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre

Idén száz éves a DVTK

Szepesi Gábor | Homoky György | 2010.06.02. |
Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre
Ma, ha azt halljuk, Diósgyőr, szinte mindenkinek más jut eszébe először. Van, akinek ez a szó a hajdani várat jelenti, van aki Miskolc egyik részére gondol, másoknak a vas és az acél szinonimája. Sokaknak azonban ettől jóval többet: a labdarúgást, a szurkolás örömét, a meccsek izgalmát és az otthont jelenti. Ezt csak az értheti meg, aki itt él, mert Diósgyőrinek születni kell! A sikereknek köszönhetően Diósgyőr több ízben bemutatkozhatott nemzetközi porondon, az európai kupák küzdelmeiben. Ezekhez az eredményekhez kivételesen jó játékosállomány kellett.
[title-raw]Diósgyőrben a labdarúgás közel egyidős a sportág hazai megjelenésével. Magyarországon 1895-ben vette kezdetét a fociláz, amikor Harry Perry, a Magyar Atlétikai Club angol edzője, magyar földre hozta az első labdát a játék szülőhazájából. A XIX.-XX. század fordulóján alakultak meg a különböző sportegyesületek országszerte. Ezek jobbára afféle atlétikai és tornász körök voltak, ám a különböző edzések, szabadidős tevékenységek alkalmával egyre nagyobb szerep jutott a labdának. A kezdeti időszakban a futball-labda, mint játékszer, természetesen a fővárosban terjedt el inkább. 1901. január 19.-én Budapesten megalakult a Magyar Labdarúgók Szövetsége, és igazából ettől a dátumtól kezdve indult meg itthon a labdarúgó élet, a futballnak sportként való űzése.
Miskolcon komolyabban 1907-ben kezdtek el foglalkozni a focival. Ekkor történt ugyanis, hogy Bende Antal vasesztergályos a fővárosból Miskolcra került, s a Vasgyári Gépműhely dolgozója lett. Ő volt az a személy, aki nem csupán magas szinten művelte, hanem a hivatalos szabályok szerint ismerte és tanította is a sportágat. Csak rövid ideig tartózkodott ott, ám hagyatéka azóta is örök a városban. A futball szeretetét egyszer s mindenkorra a város fiataljainak szívében hagyta. 1908 márciusában két futballcsapatba szerveződtek a vasgyári fiatalok. A Diósgyőr-vasgyári Labdarúgó Ifjúság (DVLI) és a Diósgyőri Ifjúsági Kör (DIK) voltak az 1910. február 6-án, a Vasgyár munkáséttermében megalakult DVTK-nak az elődei.
[title-raw]Az új csapat meglehetősen népszerű volt a városban. 1912-re megerősödött annyira, hogy elérkezettnek látta a vezetőség benevezni a Miskolci alosztályi bajnokságba. A csapat kezdeti 25 éve sikeresnek nevezhető, mert szép fokozatosan a kerületi, alosztályi bajnokságokon keresztül 1937-re feljutott a Nemzeti Bajnokság második vonalába. Az első időszakot talán egy rövid idézet foglalja össze a legjobban, ami a Magyar Jövő című lapban jelent meg: „25 éve annak, hogy néhány lelkes sportbarát megalakította a Diósgyőr Vasgyári Testgyakorlók Körét, abból a célból, hogy a vasgyári ifjúság testi nevelését megszervezze… Rövid idő alatt Észak-Magyarországon máig legjobb futball egyesületei közé küzdötte fel magát. Többször kerületi, majd alszövetségi bajnok. Részt vett néhányszor az országos bajnokságért folytatott küzdelemben.”
Az események egymást követték a csapat életében. 1938-tól a klub új neve DIMÁVAG lett és ez megmaradt egészen 1945-ig, amikor visszatértek a DVTK névhez. Közben az 1940/41-es bajnoki idényt már az NB I-ben kezdték a diósgyőri focisták. A csapat folyamatosan[title-raw] ingázott az elit osztály és a második vonal között. Ezt 1966 és 73 között sikerült megszüntetni, ekkor végig az első vonalban harcoltak a magyar bajnoki aranyért, és összesen 222 mérkőzést játszottak. A következő majd’ tíz esztendőben élte virágkorát az egyesület, hisz sporttörténeti szempontból ekkor érte el legnagyobb sikereit. Kiválóan szerepelt a bajnokságban, a magyar kupában, sőt, nemzetközi porondon is kiemelkedő eredményeket ért el. A korszak más szempontból is nevezetes, hiszen 1968. július 7-én megtörtént a stadion ünnepélyes avatója, melynek tiszteletére egy nemzetközi tornát rendeztek.
Az 1978/79-es bajnokság végén bronzérmet szerzett az élvonalban, és ebben az időszakban kétszer is elhódította a Magyar Népköztársaság Kupát. A sikereknek köszönhetően Diósgyőr több ízben bemutatkozhatott nemzetközi porondon, az európai kupák küzdelmeiben. Ezekhez az eredményekhez kivételesen jó játékosállomány kellett.
 
A minden idők legjobbjának mondott DVTK legendás labdarúgói: Borostyán Mihály, Fekete László, Fükő Sándor, Görgei János, Hajas Imre, Kutasi László, Oláh Ferenc, Salamon József, Szántó Gábor, Tatár György, Teodoru Borisz, Teodoru Vaszilisz, Váradi Ottó és Veréb György.
 
[title-raw]Az 1990-es években hosszabb hullámvölgy következett, a csapat huzamosabb ideig tartózkodott a nemzeti bajnokság második vonalában. Egy rövid visszatérés után, 2000-ben, az akkor DFC néven szereplő diósgyőriek ismét kiestek az elit pontvadászatból. Ám az anyagi nehézségek, fúziók és névváltoztatások viharai közepette a sportolókban megmaradt az erő és a hit, így 2005-től újra az első osztályban találkozhattunk a DVTK csapatával.
2000-ben, az akkori ifjúsági és sportminiszter bejelentette, hogy az országos stadionrekonstrukciós program keretében a diósgyőrit is fel fogják újítani. Ehhez a minisztériumon kívül Misk[title-raw]olc Megyei Jogú Város Önkormányzata is segítséget nyújtott. A felújítás természetesen több fázisban valósult meg. A pálya megvilágítására reflektorokat szereltek fel, új beléptető rendszert, játékos kijárót építettek, öltözőket, technikai helyiségeket alakítottak ki, és új lelátót kapott a közönség. A város és az itt élők 2010 eleje óta ünneplik kedvenc csapatukat. Nemrég film is készült a klub elmúlt évszázadáról.
A nagy születésnapi ünnepségre és a DVTK hazai bemutatkozására 2010. február 6.-án került sor. A játékosok és a megújult stadion mellett ez a dátum premier volt a Diósgyőrbe harmadízben visszatért szakembernek, Tornyi Barnabásnak is. A tréner legutóbb 1998. november 28-án ült a piros-fehérek kispadján. A szurkolók által korábbi eredményei miatt elismert edző azt nyilatkozta az első otthoni fellépés előtt, hogy a hazai pálya és környezet hangulata miatt valószínűleg „hátazni fog a borsóm”. A jelenleg is sereghajtó DVTK edzője nemrég felajánlotta lemondását, amit a klub elfogadott. - Tornyi kimagasló, profi munkát végzett, de a csapatnak új impulzusra van szüksége... - nyilatkozta Nagy Béla, a DVTK ügyvezető igazgatója a dvtk.eu-n. A szurkolók töretlen buzdítása erőt adhat a diósgyőri focistáknak, mert mint körülöttük mindenkit, őket sem érdekli más CSAK A  DIÓSGYŐR!
 
Köszönet a segítségért Kecskés Ádámnak!
 
Még nincs értékelve