Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Herkules a sátorban

Egy pólólegenda, aki projektmenedzser és sportszakjogász – de még mindig az edzés az első

Füzi Boldizsár | Pálfi Balázs | 2014.01.05. |
Kiss Gergely
Herkules a sátorban
Megáll az idő – nemcsak Gothár Péternél a filmvásznon, hanem a RacioNet Honvéd Tüzér utcai sátortetős uszodájában is. Itt találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergellyel, akit már 15 évesen, elsős gimnazistaként is hívott a vízilabda-válogatott.

Tizennyolc év után volt egy nyarad a válogatott nélkül. Nagyjából úgy képzeltelek el, mint egy vakációt váró iskolást, akinek néhány hét pihenés után máris hiányoznak az osztálytársai.
A mi generációnk a vízilabda történetének egyik legkiemelkedőbb garnitúrája volt, de a nagy sikereket nem ugyanazzal a tizenhárom emberrel értük el. A példánál maradva: nem ültünk végig egymás mellett a padban, visszatérően régiektől búcsúztunk, illetve újakat köszöntöttünk. A fokozatos átalakulás miatt könnyebb megemészteni a kicsengetést, de a címeres köpeny azért hiányzik.

Gergely-naptár: 2004. augusztus 29., Athén

Presztízs Magazin

A 2003-as és a 2013-as barcelonai vb-arany között hosszú utat tett meg a magyar férfipóló. Az, hogy Benedek Tibor személyében egy másik háromszoros olimpiai bajnok már a kispadon ünnepelt, azt mutatja, a ti időtök visszavonhatatlanul lejárt?
Tibi megérett a feladatra, ha ő nincs ott kint a parton, bent a medencében is minden más. Az idő múlására pedig Madaras Norbi a legjobb példa. Az egyetlen kétszeres világbajnok, a két dátum között tényleg csak ő a kapocs. Sydneyben még nem volt velünk, de Athénban már igen, 24 évesen. Azon az olimpián ő volt a keret egyik legfiatalabb tagja, most meg már rutinos róka.

Megpróbáltad már bárkivel is elhitetni, hogy a sydneyi vagy a pekingi arany felért az athéni győzelem eufóriájával?
Nem próbáltam! Ha az a magyar-szerb döntő egy film, a műfaja csakis thriller lehet. Sokan még ma is hitetlenkedve idézik fel, honnan jöttünk vissza. Felemelő érzés, hogy én lőttem a góljaink felét, de persze nem egymagam nyertem meg a meccset. Igazi csapatmunka volt a fordítás, igaz, rám nagyobb teher hárult az átlagnál, mivel akkor tényleg kirobbanó formában voltam.

Az Euroligát is háromszor „bekotorta”

Presztízs Magazin

Euroligát is hármat nyertél. Talán itt, a Tüzér utcai uszodában a sátortető is nyomban beszakadna, ha azt mondanád, ugyanannyit ér a Posilippo Napolival vagy a Primorac Kotorral elért siker, mint a 2004-es honvédos.
Még ha ez nem is a válogatott, magyar vízilabdázóként magyar klubcsapatban a legédesebb a siker íze. Főleg úgy, hogy a négy döntőnkből hármat elbuktunk: egyszer a bírók nem akarták, hiába állt nekünk a zászló, kétszer pedig az ellenfél játszott jobban. A nápolyi diadal idején még csak 20 éves voltam, fiatal tehetségként kivittek légiósnak kipróbálni, aztán beváltam. Hatalmas élmény volt az is, gondolj bele: kikerültem külföldre, új kultúra, idegen nyelv, tengerpart, jó csapat. Még a vízilabdát is tanultam, nemcsak az olaszt, mégis mi lettünk a legjobbak. A kotori kaland pedig azért volt különleges, mert három olimpiai arannyal a hátam mögött, túl a harmincon egy parányi városba csöppentem ugyan, mégis lépten-nyomon azzal szembesültem, hogy a jugoszláv pólóiskola gyökereihez kerültem, ahol még ma is hatalmas tradíciói vannak az utánpótlás-nevelésnek. Bár egy helyi vállalkozó a klub mögött állt, úgy értük el az átütő sikert, hogy hat hónapig fizetést sem kaptunk. 

A jogi egyetem fura ura és a sályi karsztforrás

Presztízs Magazin

Az, hogy ma a RacioNet Honvédnál már csak amatőr státuszban vagy, azt mutatja, hogy közelítesz a civil élet felé?
Van egy feleségem és két kislányom, eleget költöztünk már, nem akartam újabb környezetváltozásnak kitenni őket, éppen emiatt nemhogy külföldre, vidékre se vágytam már. Mivel a vízilabdából már nem sok maradt nekem, itt az ideje eldönteni, mit is szeretnék magammal a sport után kezdeni. Egyre inkább körvonalazódnak ezek a szálak. A gödöllői városi uszoda építésénél felkértek projektmenedzsernek, Decker Ádámmal és Nagy Viktorral pedig a nemrégiben alapított Modern Sport Akadémia programjaiban segédkezünk. Egy Pi-víz üzem létrehozásán is dolgozom Sály községben. Borsod megyében, a Bükk-hegység lábánál található, ha minden jól megy, kiváló karsztforrásvizet tudunk majd itt palackozni. Van bőven tennivalóm, pedig lehetőség szerint minden edzésen itt vagyok, és akkor a jogi pályán még egy lépést sem tettem. A vízilabda mellett pedig kellett hét év az ötéves egyetemre, és elvégeztem még pluszban egy három féléves sportszakjogász képzést is. Ezen a területen is lennének ambícióim: a versenysportban is sok jogi értelemben vett fehér folt van a gazdasági és a szakmai oldalon egyaránt.

Presztízs Magazin

Szép kis beszámoló, a bökkenő csak az, hogy túl jó ez a Honvéd most ahhoz, hogy könnyen hátat fordíts az uszodának.
A legtöbben nyugodt körülmények között képzelik el a levezetést, ehhez képest belenyúltunk a darázsfészekbe duplán is. Azzal, hogy az elmúlt évek nehézségei után most rajtam kívül Gergely Pista és Steinmetz Barna személyében van másik két olimpiai bajnok is, bíztunk abban, hogy a csapat mellé állnak a szponzorok, s ha már így alakult, egyelőre erőn felül meg is háláljuk a bizalmat. Ha bejutnánk a négybe a három nagy; az Eger, a Szeged és a Szolnok mellett, az óriási fegyvertény lenne, tekintve, hogy legfeljebb ötöde-hatoda a költségvetésünk az övékének. Mindent beleadok 36 évesen is, ha már a legtöbb szeretetet ettől a klubtól kaptam pályám során.

Presztízs Magazin

Idén még visz a lendület, de jövőre már csak lehiggadsz. Reális cél tehát, hogy a következő idényed az utolsó lesz?
Teljesen reális. Előfordul azért már, hogy egy borús, esős őszi napon nehezemre esik lejönni edzeni, de persze 19-20 évesen is volt rá példa, hogy kattogott, nyekergett a derekam, a vállam, és álmoskásan ugrottam be a vízbe. Éppen erre jó a sport: eltelik tizenöt-húsz perc, és már el is felejtem a korábbi belső nyávogásokat. Ezen átestem jó párszor, szerintem megérte... 
 

Medence helyett tatami
Adott a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely és a junior koráig szintén eredményes vízilabdázó Valkai Anna, talán nem kell túl sokáig törni a fejüket az utódoknak, milyen sportágat válasszanak – vagy mégis? Bár a 10 éves Viktória és a 7 éves Patrícia is lényegében azóta, hogy jár, úszni is tud, de még csak véletlenül sem a póló, inkább a cselgáncs lelkesíti őket. „Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kenus, Zala György barátom ajánlotta figyelmembe a hat danos mester Ilyés Gyulát, aki a veresegyházi dzsúdóklub vezetője. Mindkét lány nagyon szorgalmas és elhivatott, rengeteget tanulnak tőle, imádják a dzsúdót” – avat be a részletekbe Gergő. Egy bennfentes sztorival is szembesítjük a pólólegendát, aki egy pillanatig sem tiltakozik. „Igen, igaz a hír, egy alkalommal addig cukkoltuk egymást Gyuszival, hogy belementem a földharcba. Sejtettem, hogy az ő erejével és tudásával meggyilkol a tatamin, csak azzal a feltétellel vállaltam, hogy a medencében kérek visszavágót. Én készen állok!” 
 


Az ideális vízilabdázó 27 éves  

Presztízs Magazin

2004. augusztus 29., Athén: Magyarország–Szerbia és Montenegró 8–7 (2–3, 3–2, 0–2, 3–0). Az ekkor 27 éves, bombaformában szereplő Kiss Gergelyé a teljes magyar termés fele, köztük a győztes gól. Ezek szerint ez az optimális életkor a teljesítőképesség határát feszegetve? „Elsős gimnazista voltam, 15 éves, amikor először hívtak edzésre a felnőtt kerethez. Másfél évvel később már be is mutatkozhattam a magyar közönség előtt a görögök ellen – nosztalgiázik Kiss Gergő. – Nálam hamar történt minden, de a nagy számok törvénye alapján a 20-21 év az eleje és a 28-30 lehet a vége a csúcsra járatásnak. Azon belül elválik, ki milyen típus: lazább izomzatú, fürgébb, gyorsabb, vagy inkább nagyobb darab dízelmotor. Én ma is kőkemény dízeles vagyok. Még mindig jók a testi adottságaim, a motor pedig egy akkora szív, ami orvostani értelemben is másfélszer akkora, mint egy átlagemberé. Ez pörget, nem hagy megállni. Mindig is a munka pártján álltam, nem csak a tehetségre és a vagányságra apelláltam, hanem a szorgalomra is.”  
 
 
2016, 2020, 2024, 2028: Magyarország?!
„Amikor a mi generációnk Kemény Dénes irányításával 1997-ben átvette az atlantai csapattól a stafétát, egy Világkupa-harmadik hellyel és egy Eb-arannyal nyitott, tudjuk, végül mi lett belőle” – emlékszik vissza Gergő. „Benedek Tibivel még erősebb a kezdés: Világliga-ezüstre világbajnoki arany. Ez alapján 2016-ban, Rióban kezdve a sort 2028-ig négyszeres olimpiai bajnokok is lehetnek.”
 
A cikk a Presztízs Sport 1/3 számában jelent meg.

Még nincs értékelve