Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hogy kerül a judo a vízbe?

Interjú Tóth Márton vízilabdázóval, a magyar válogatott tagjával

sajtóanyag | sajtófotó | 2014.05.20. |
judo, vízilabda
Hogy kerül a judo a vízbe?
Minden sport alapja a megfelelő erőnléti állapot, nincs ez másképp a vízilabdában sem. Ráadásul a sérülésveszély is igen nagy, így olyan módszereket kell alkalmaznunk, ahol kiküszöböljük a lehetséges veszélyeket - mondja Tóth Márton válogatott vízilabdázó.

2013 januárja óta Horváth Tamás judo szakedző végzi a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott erőnléti felkészítését. Milyen vele együtt dolgozni?
T.M: Rendkívül jó és eredményes, hiszen specifikusan olyan feladatokat végzünk, melyek nagyban elősegítik a víz alatti test a test elleni harcot. Nem a hagyományos súlyzós edzések vannak előtérben azóta, sokkal inkább a saját testsúllyal végzett erősítő gyakorlatok.

Korábban milyen erőnléti edzésmódszerekkel készültél a szezonokra? Milyen változásokat érzel magadon, mióta Horváth Tamás módszerei szerint edzel?
T.M: Számtalan módszert kipróbáltam már, évekig dolgoztunk a Vasasban például kettlebellel. Ezt egyébként a mai napig használom, de csak kiegészítő eszközként. Szegeden a 2013-as szezontól alkalmazzuk a deep worköt is, illetve a jógát. Kiegészítésként még futni és biciklizni szoktam. Mióta Tamással dolgozom, számtalan olyan új módszert, gyakorlatot tanultam, melyet a vízben, a meccsek során hasznosítani tudok. Ezen kívül sokat fejlődtem a test-test elleni küzdelmekben, illetve biztosabban találom meg a fogásokat. Ezért gondolom azt, hogy az élsport edzőinek paradigmaváltásra van szüksége. Ehhez óriási segítség az, hogy már itthon is elérhetőek a NASM (National Academy of Sports Medicine) PES (erőnléti edző) és CES (sportrehabilitációs tréner) képzései.

Presztízs Magazin

Május 23-án te is részt veszel előadóként Tamással együtt a Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencián Telkiben. Mire számíthatunk a ti bemutatótok kapcsán?
T.M: Gyakorlati bemutató lesz, körülbelül fél órában összefoglalva arról, hogy milyen egy erőnléti edzés a Magyar Vízilabda Válogatottnál. Tamás vezetésével én fogom bemutatni a gyakorlatokat. Érdemes lesz megtekinteni, hiszen olyan kulisszatitkokat is láthatnak majd a résztvevők, amelyeket máshol nem. 

Presztízs Magazin

A saját bemutatótokon kívül melyik előadás érdekel leginkább a konferencia programjából és miért?
T.M: Minden előadó, aki részt vesz ezen a konferencián, igazi szaktekintély, itthon és külföldön egyaránt, ezért nehéz a választás. Az egyik számomra fontos előadás Dömötör Edité, aki a TF Terhelés-élettani Labor tudományos munkatársa, edzésdiagnosztikai és kardiotréning szakember. Ez az alkat, a szerepkör és a teljesítmény összefüggéséről szól majd válogatott labdarúgók és vízipólósok adatainak tükrében.

Miért tartod fontosnak, hogy a PES és a CES képzések már Magyarországon is elérhetőek? Mit jelent ez az élsport számára?
T.M: Az erőnléti edzés fontosságát a saját bőrömön érzem, így tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbb helyen alkalmazott súlyzós edzések kora már lejárt. Sokkal fontosabb a törzs menti izmok tudatosabb felépítése, ami biztos alapot ad a későbbi erőfejlesztésre. Az élsportnak is megvannak a hátulütői, a vízilabdában például gyakori a derékfájdalom. Én úgy látom, hogy amit a PES és a CES képzés képviselnek, az olyan hosszútávon alkalmazható módszerek összessége, mely pozitív hatással lehet a versenyzők pályafutására, így magára a magyar versenysportra is.  A magyar sport sikerei jelentős részben azon múlnak majd a jövőben, hogy van-e olyan edző a csapatoknál, aki tud segíteni a sérülésmentes teljesítményfokozásban.

Még nincs értékelve