Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ilyés Ferenc: „Fontos, hogy magyar csapatban magyar játékosok legyenek”

Katona Zoltán | 2011.07.13. |
Ilyés Ferenc: „Fontos, hogy magyar csapatban magyar játékosok legyenek”
A magyar kézilabda válogatott egyik alapembere, Ilyés Ferenc idén nyáron a németországi Lemgo együttesétől szerződött vissza az MKB Veszprémbe. A 152-szeres válogatott a felkészülés megkezdése előtt szülővárosában, az erdélyi Székelyudvarhelyen járt, ott beszélgettünk vele.
- Két évet játszottál a német TBV Lemgoban, idén nyáron pedig visszaszerződtél három évre Veszprémbe, ahol a Lemgo előtt három évet játszottál. Miért?
- Több oka is van. Azért szerződtem Németországba, mert szerettem volna kipróbálni magam a Bundesligában, a világ legerősebb bajnokságában. Nem is csalódtam, tényleg a világ legerősebb bajnoksága, a legjobb csapatokkal, óriási a hajtás. Jól is éreztem magam, nagyon szerettem ott játszani, tetszett, megszoktam ott a német csapatot, a német nyelvet megtanultam, minden rendben volt. A játékban, főleg támadásban elég kevés szóhoz jutottam és a főszponzor visszalépésével a klub költségvetése is visszaesett, így két oka is lett annak, hogy visszatértem Magyarországra. Egyrészt újra a Bajnokok Ligájában játszom, ami a legerősebb kupasorozat Európában, másrészt anyagi okai is voltak.
 
- Veszprémbe most három évre szerződtél – ha az lejár, benne van még, hogy esetleg még egyszer kimennél Nyugat-Európába?
- Megmondani azt, hogy három év után mi lesz, nem lehet. Én régebben mindig úgy szerződtem, hogy két évet írtam alá, ebben benne volt az is, hogy ha nem lesz jó, ha nem érzem jól magam, ha nem működik valami, akkor valahogy kihúzom a két évet és tovább tudok állni. Most viszont a Veszprémtől olyan ajánlatot kaptam, amire azt mondtam, hogy igen, érdemes három évet aláírni. A hírek szerint tényleg számítanak rám, arra, hogy most már idősebb, rutinosanbb játékosként a csapat vezére legyek, ez nagyon szimpatikus volt számomra. Én most harminc éves leszek. Mindig azt mondom, hogy szerintem van még három jó és négy rossz évem a kézilabdában, és nagyon remélem, hogy ezt a hármat még olyan szinten tudom végigcsinálni, amit én is elvárok magamtól és a sport, a válogatott, a színvonal is megkövetel. Utána majd meglátjuk, hogy mi lesz. Nem európai topcsapathoz, de el lehet igazolni Spanyolországba vagy Németországba, szimpatikusabb lenne Spanyolország, mert Németországban már kipróbáltam, hogy milyen ott élni.
 
Presztízs Magazin
- A Veszprém csapata mennyire változott meg az elmúlt két év alatt?
- Nagyon sok ismerős marad és az új játékosokból is sokat ismerek régebbről. Gondolok Laluska Balázsra, aki Szegeden nagyon sokáig csapattársam volt és tényleg testi-lelki jóbarátom azóta is. De most távozik Dejan Perics, Nikola Eklemovics, Jevgenyij Luzsnyikov, akik a gerincét adták a csapatnak, amikor én ott játszottam. De a kézilabda ilyen, hogy nem lehet tudni, hogy ki, mikor és hogy jön, merre megy, állandó változás az életünk. Most jönnek új játékosok, gondolok a Schuch Timuzsinra, aki a román bajnokságban, Konstancán játszott. Azóta több magyar játékos van, mint mikor én elmentem és ennek örülök, mert mégiscsak Magyarország kirakatcsapata az MKB Veszprém. Fontos, hogy magyar csapatban magyar játékosok legyenek.
 
- Tudom, hogy követed szülővárosod kézilabdacsapatának, a SZékelyudvarhelyi KC (SzKC) eredményeit, elképzelhetőnek tartod, hogy Veszprém, esetleg még egy külföldi szerződés után – az említett négy „rossz” évből legalább kettőt – ebben a csapatban játssz?
- Nem is tehetném meg, hogy ne kövessem, mert a szüleim minden mérkőzésen ott vannak és bármikor beszélünk, mindig szóba kerül, hogy Udvarhely mit játszott, hogy játszott. Anyukám, aki kézilabdázott (Ilyésné Miklós Magda 187-szeres román válogatott kézilabdázó, olimpikon) elég reálisan látja az udvarhelyi csapat helyzetét. Csak gratulálni tudok a fiúknak az ezüstéremért. Ezt a  kérdést pedig egyre gyakrabban teszik fel nekem. Nem tudom. Három év sok idő, utána majd meglátjuk. Még azt sem döntöttem el igazából, hogy hol fogok élni, ha abbahagyom a sportot – most elég nomád életet élek, mert a táskába bepakolok s megyek egyik városból a másikba, egyik országból a másikba. Lassan majd le kell nekem is telepednem. Akkor kiderül.
 
Névjegy
Ilyés Ferenc
1981. december 20-án született Székelyudvarhelyen.
Klubjai: Székelyudvarhelyi ISK (2000-ig), Pick Szeged (2000-2002), Pick Szeged (2002-2007), MKB Veszprém (2007-2009), TBV Lemgo (2009-2011), MKB Veszprém (2011-).
Eredményei klubcsapatokban: Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), magyar bajnok (2007, 2008, 2009), Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008), EHF Kupa-győztes (2010).
Eredményei a válogatottban: olimpiai 4. (2004), vb 5. (2009). vb 7. (2011), Eb 9. (2004), Eb 13. (2006), Világkupa-7.(2004).
Átlag: 4