Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyar törpe az óriások között

A nagyszínpadon játszik a DVSC!

Balogh Zoltán | Salánki Gábor (Cívishír.hu) | 2010.06.09. |
csapatsport, dvsc, foci, loki, sport
Magyar törpe az óriások között
14 évvel az FTC Bajnokok Ligája főtáblás szereplése után újra magyar futballcsapatért szoríthatunk a legrangosabb európai kupasorozatban. A Debreceni VSC – a selejtezőben svéd, észt és bolgár riválisát legyőzve – az „E” jelű kvartettben az angol Liverpoollal, a francia Lyonnal és az olasz Fiorentinával harcol a pontokért.
Ha valaki 2001-ben – amikor a DVSC kiesett az első osztályból, s csak a BKV Előre visszalépésének köszönhetően maradhatott tagja az NB I-nek – azt mondja, hogy az akkor anyagi csőd szélén álló klub 2009-ben a BL csoportköréig jut, valószínűleg pszichiátriai szakrendelésre irányítják. Márpedig a csoda megtörtént! A Herczeg-fiúk egyre jobb formában futballozva sorra győzték le a két selejtezőkörben és a play offban ellenfeleiket – hat meccsből ötször győztesen hagyták el a pályát. Mindössze a svéd Kalmar FF otthonában maradtak alul 3:1-re, ám az előző, Debrecenben 2:0-ra megnyert találkozónak köszönhetően, idegenben lőtt góllal továbbléptek. Az észt FC Levadia Tallinnt oda-vissza 1:0-ra verte a Loki, így készülhetett a Levszki Szófia ellen a mindent eldöntő párharcra. A bolgár klubelnök, miután a nyoni UEFA-sorsoláson megtudta, hogy együttese a DVSC-vel harcol a főtáblára kerülésért, csapata továbbjutását biztosra véve a következő sms-t küldte az otthoniaknak: „bolgár az Isten!”
Presztízs MagazinKiderült, nem az! A 22 ezer néző előtt megrendezett szófiai derbin Bodnár bombagóljára hiába válaszolt Bardon, a Loki nem esett össze, sőt a 77. percben a veterán kedvenc, Dombi pazar centerezését Cvitkovics tanári módon pörgette Petkov kapujába. 2:1-re győzött a Debrecen! A siker után egy kellemes „betegség”, a futball-láz ütötte fel fejét az országban. Mindenki – klubhovatartozástól függetlenül – a DVSC sikeréért szurkol(t). A debreceniek örömébe azonban némi üröm vegyült, hiszen „fapados” létesítményüket az UEFA illetékesei a visszavágó lebonyolítására már alkalmatlannak ítélték, így Kiss Zoltánék a budapesti Puskás Stadionban fogadták az örökös bolgár bajnokot. A szurkolók azonban a fővárosban sem hagyták magukra kedvenceiket, a 34 ezer nézőből 20 ezret a Hajdúságból érkező fanatikusok tettek ki. A játékosok lába nem remegett. Az egy éve még a NB II-ben futballozó Varga József a 11. percben okosan csavart a vendégek hálójába, majd a 36.-ban Rudolf Gergely pókhálózta le Petkov kapujának bal felső sarkát. A Loki 4:1 arányú összesítéssel abszolválta a párharcot, s ezzel az európai futball nagyszínpadán találta magát!
A „szereposztás” nem aratott osztatlan sikert a cívisek körében, a monacói sorsolás a remélt sztárcsapatok közül csak az angol Liverpoolt rendelte a DVSC mellé. Ezzel együtt is a roppant erős másik két rivális - a francia Lyon és az olasz Fiorentina – által alkotott trió ellen fel kell kötnie a fehérneműt a Lokinak, ha pontokat akar szerezni. Sokan úgy tartják, hogy a 2005-ös bajnokcsapatot egyénileg képzettebb játékosok alkották, Herczeg András gárdája azonban szervezettségének köszönhetően „hazai” pályán mindenkire veszélyes lehet.
Presztízs MagazinA szurkolók által eleinte bizalmatlanul fogadott, ám az eredményeivel fényesen bizonyító „saját nevelésű” klubmenedzsert felkészült szakmai stáb támogatja: Zoran Szpisljak, Bücs Zsolt és a kapusedző Mező József fontos fogaskerék a gépezetben. A játékoskeret magyar szinten kiemelkedő erősségű, minden poszton legalább két azonos tudású futballista verseng a csapatba kerülésért. A mindig szerény Herczeghez hasonlóan a játékosoknál sincs nyoma arcoskodásnak, a sztárallűrök ismeretlenek a debreceni futballcsapatnál.
A sikerek elérésében jelentős része van a 2001-es szerepvállalása óta a csapatba sok-sok milliót pumpáló többségi tulajdonosnak, Szima Gábornak. A „Főnök” hozzáértő embereket vett maga mellé az eredmények mellett ezt tükrözi a játékosok vétele, eladása is: a szezonzárásoknál szinte kivétel nélkül pozitív pénzügyi mérleggel zár a DVSC. Az idei BL-szereplésért már minimum 1,9 milliárd forintnak megfelelő eurót utal az UEFA a kasszába, győzelmek, döntetlenek esetén az összeg tovább emelkedhet.
A DVSC azóta túlesett a BL-premieren: tisztességgel helytállt a Liverpool elleni mérkőzésen, kiegyenlített csatában, mindössze 1:0 arányban maradt alul az Anfield stadionban. A hajdúságiak szeptember 29-én a francia Lyont fogadják a „Puskásban”. A teltház és a jó hangulat garantált, a Loki mindhárom „hazai” meccsére már elővételben elkelt az összes jegy.
Debrecenben úgy tartják, csapatuk BL-szereplését ünnepként kell megélni, mert történjen bármi a csoportkör hátralévő találkozóin, a Loki sporttörténelmet írt azzal, hogy beverekedte magát Európa 32 legjobb csapata közé. Minden más csak ráadás!
Még nincs értékelve