Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Makettek helyett

Balogh Zoltán | 2010.09.24. |
Makettek helyett
Ha minden a tervek szerint alakul, a magyar labdarúgás reprezentánsának számító DVSC, fennállásának száztíz éves évfordulóján, 2012-ben már egy minden igényt kielégítő, 20 ezer nézőt befogadó stadionban léphet pályára hazai és külföldi riválisai ellen.

A Debrecen szimbólumainak számító Nagytemplomhoz és az Aranybikához az elmúlt években csatlakozott a Tankcsapda zenekar és a Loki focicsapata. Az első bajnoki címüket 2005-ben szerző aranylábúak azonban országos szinten közröhej tárgyát is képezik, hiába szereztek már öt aranyérmet az első osztályú bajnokságban, jutottak a BL-csoportkörébe, megfelelő stadion híján fontos mérkőzéseiket a városuktól távol kell lejátszaniuk.

A cívisek egy része mosolyogva, másik fele vicsorogva reagál a stadion-mizériára. A humorosak szerint annyi helyen, annyiféle arénát vizionáltak már a városvezetők, hogy a debreceni stadionhelyzettel kizárólag kabarészinten érdemes foglalkozni, a leendő pályáról készített makettek egy termet megtöltenének. A szurkolók azonban közel sem látják viccesnek a helyzetet, hogy drukkolhassanak kedvenceik BL-találkozóin, majd’ 500 kilométert kellett autózniuk, ugyanis az UEFA csak a budapesti Puskás Ferenc Stadionban engedte pályára lépni a Lokit. Na, itt csillant fel az első reménysugár, hogy mégis lesz normális pályájuk a debrecenieknek, az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor kijelentette: Debrecen megérdemel egy új stadiont, s ha pártja hatalomra kerül, akkor minden igényt kielégítő aréna épül a cívisvárosban!
 
Presztízs Magazin
Úgy tűnik, a futballimádó politikus nem a levegőbe beszélt, a kormány szerdai ülésén határozatot fogadott el egy új debreceni labdarúgó stadion megépítésének előkészületeiről.
Megbízták a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) és a sportot is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (NEM), hogy október 15-ig készítsék el az új debreceni stadion elkészítésének finanszírozási és ütemezési terveit tartalmazó előterjesztését. Az indoklás szerint a 2000-es évek legeredményesebb magyar labdarúgócsapatának új stadionja gazdasági és fejlesztési fellendülést hozhat Debrecen városának és a régiónak is. A 114 millió forintot a költségvetés tartalékából csoportosítja át a kormány.
 
Az új aréna a Nagyerdei Stadion helyén épül – jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester a Sajó István műépítész tervei alapján épült, 1934-ben átadott, art deco stílusú régi stadion előtt megtartott sajtótájékoztatóján.
 
A cívisváros első embere szerint 2012-ben már az új arénában ünnepelheti a Loki fennállásának száztíz éves évfordulóját. A FIDESZ-politikus hozzátette, mintegy tíz milliárd forintból épül majd meg a stadion, amelyet „durván húszezresre terveznek", az első kapavágásra a jövő év tavaszán kerülhet sor. Kósa a környezetvédőket is megnyugtatta, nem csonkítják meg a városlakók népszerű kirándulóhelyének számító Nagyerdőt, a város az építkezés környezetvédelmi biztosának Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatóját kérte fel.
 
A polgármester után Kováts Ákos, Debrecen főépítésze tájékoztatta a média munkatársait, elmondta, elsősorban érzelmi és műszaki okok miatt döntöttek úgy, hogy a Nagyerdőn legyen a Loki új otthona. A főépítész hozzátette, a talajvíz viszonyok a Nagyerdőn a legkedvezőbbek, nem lesz tehát akadálya, hogy megépítsék a süllyesztett pályás, teljesen fedett nézőterű stadiont, a hozzátartozó étteremmel, drukkerkocsmával és ajándékbolttal. A vendégszimpatizánsok az M35-ös autópályáról a város érintése nélkül juthatnak el a mérkőzésekre, nagyszerűek a tömegközlekedési adottságok és az sem utolsó szempont, hogy mindig is a Nagyerdei Stadion volt a DVSC otthona.
Átlag: 5