Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Matthäus "találmányai"

Privacsek András-Szabó Miklós | Thaly Zoltán | 2013.12.19. |
Lothar Matthäus
Matthäus "találmányai"
Nyolc éve már, hogy nem magyar szövetségi kapitány, jelenleg főállásban a Sky Sports szakkommentátora, de nehezen tud elszakadni tőlünk... Lothar Matthäus továbbra is sok időt tölt Budapesten, természetesen követi labdarúgásunk eseményeit és változatlanul szívén viseli a válogatottunk sorsát. És amikor itt van, akkor szívesen nyilatkozik Husztiról, a a saját kapitánykodásáról, s az akkori vb-selejtezőről is.

Ment, hajtott, ütött, csípett

Mindössze 174 centi, de olyan kisugárzása van, mint nagyon keveseknek. Amikor belépett a tévéstúdióba, azonnal ő került a középpontba. Sztárallűrnek azonban nyoma sem volt, Lothar Matthäus úgy viselkedett, mintha mindenki a barátja lenne.

„Na, mit szóltok Huszti Szabolcs legújabb nyilatkozatához?” – huppant a fotelba az 52 esztendős egykori Aranylabdás világklasszis, miközben az asztalon lévő sportlapra mutatott. Mi azonban leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy ő mit gondol korábbi játékosának kijelentéséről, miszerint nem szeretne visszatérni a válogatottba.
„Ha ez a véleménye, nem lesz könnyű meggyőzni az ellenkezőjéről, Huszti egy elég csökönyös srác„ – mosolyodott el. „Nem ismerem pontosan a helyzetet, de nem értem, hogy 31 évesen miért tartja magát öregnek. A Bundesligában játszik, a Hannover húzóembere, olyan játékos, aki nemzetközi meccseket is képes lehet eldönteni. Ráadásul most Magyarországon a politikai és a gazdasági támogatás is adott, rég volt már ekkora esélye a magyar focinak a felemelkedésre. Ezzel nyilván ő is tisztában van, vissza kell térnie a válogatottba.”

Presztízs Magazin

Matthäus lelkesen emlékezett arra az időszakra, amikor megismerte Husztit. „Az első szakmai utam Magyarországon Sopronba vezetett, hiszen ott játszott a kirakatcsapat, a Ferencváros, amely 5-6 játékost adott a legutolsó keretbe, mégis a hazaiak kicsi, fordulékony játékosára lettem figyelmes, aki ment, hajtott, ütött, csípett. Persze a nevét sem tudtam, a szurkolók mondták, hogy Huszti Szabolcsnak hívják és a Ferencvárosba nem fér be, ezért adták kölcsön Sopronba. Az újságírók szinte lehülyéztek, hogy mit akarok én ettől a gyerektől. Szabolcs azonban bizonyított, hiszen minden meccsen a válogatott egyik legjobbja volt.”

Csoda lett volna, ha kijutunk a vb-re

Minden szaván érezni lehetett, hogy még mindig milyen nagy szeretettel beszél Husztiról, és tenné is még hosszú percekig, mi azonban arra kértük, hogy elevenítse fel emlékeit magyarországi szerepvállalásának kezdeti időszakáról. „Az első kapitányi ténykedésem sajnos az volt, hogy Fehér Miklós temetésére mentem Győrbe. Nem ismertem a játékost, a családját sem, de úgy általában majdnem senkit sem ismertem. Egy szót sem értettem magyarul. Ilyen helyzetet senki nem kívánna magának”  – mesélt a nem éppen könnyű első lépésről. „Aztán fokozatosan beleástam magam a szakmába, kezdtem megismerni a körülményeket, a játékosokat. Bevallom, picit csalódást okozott számomra, amit tapasztaltam, hiszen a magyar labdarúgók képzettsége nem volt azon a szinten, amit előzetesen gondoltam, a stadionokról, az infrastruktúráról ne is beszéljünk.  A 2006-os világbajnokságra kellett volna kijutnunk, de számomra egyértelmű volt, hogy Svédországot és Horvátországot biztosan nem tudjuk megelőzni, csoda lett volna, ha sikerül. A magyar foci padlón volt, érdektelenség jellemezte a meccseket a szurkolók részéről, hiányoztak a klasszis játékosok, a szponzorok.”
 

Presztízs Magazin

Négyen-öten abból az időből

Matthäus büszkén említette, hogy több magyar játékost is ő fedezett fel. „Számomra a legnagyobb sikert az jelentette, hogy a magyar focinak felfedeztem olyan tehetségeket, mint Huszti Szabolcs, Hajnal Tamás vagy éppen Juhász Roland. De nálam lett stabil kezdő Gera Zoltán is. Meg lehet nézni, hogy ezek a játékosok később milyen karriert futottak be. Ki lett az utána következő 6-7 esztendőben az év játékosa Magyarországon?”  - tette fel a kérdést, leginkább önmagának. „Gera, Hajnal vagy Huszti, esetleg Juhász, akiket én hoztam a válogatotthoz” – válaszolt is, miközben egyre vehemensebben folytatta mondandóját: „Hajnallal kapcsolatban megkaptam, hogy miért válogatok a Sint-Truidenből, hiszen itthon senki nem ismerte. Gera vagy Hajnal elfogadtatta magát külföldön, Angliában és Németországban, ez önmagáért beszél. Most van egy Szalai, van egy Dzsudzsák. Ha esetleg Huszti mégis visszajön, Gera és Juhász felépül, megint ott tartunk, hogy 4-5 olyan ember alkotja a válogatott gerincét, akit én fedeztem fel. Meggyőződésem, hogy Magyarország szisztematikus munkával megint ki tudna jutni egy Eb-re vagy vb-re.”
 


STATISZTIKA
Negyvenhárom százalék


A hajdani 150-szeres válogatottból lett szakvezető 2004 januárja és 2005 decembere között 28 mérkőzésen dirigálta a magyar válogatottat, melyből 11-et megnyertünk, 3-szor játszottunk döntetlent, míg 14-szer kikaptunk, ez 43 százalékos teljesítmény. A 2006-os világbajnokságot megelőző selejtező során csoportunkban a negyedik helyet szereztük meg Horvátország, Svédország és Bulgária mögött, megelőzve Izlandot és Máltát.

A cikk a Presztízs Sport 1/3 számában jelent meg.

Még nincs értékelve