Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nagy pénz, nagy foci!

Dolgozik a sztárgyár, milliók a reklámokból

Balogh Zoltán | 2012.06.20. |
Nagy pénz, nagy foci!
A legendás Puskás Ferencnek tulajdonított mondás ma időszerűbb, mint valaha. A sztárfutballisták euro tízmilliókat tesznek zsebre, és nemcsak a pályán nyújtott teljesítményüket értékelik, a legkeresettebb reklámarcoknak is számítanak. A lehetőség minden gyermek előtt nyitva áll, de ne feledjük, a csúcsra csak kevesen érnek fel.

Fogalmam sincs, mennyit keres a Chelsea-ben játszó Ramires. Biztos sokat, ám gyanítom, a klub szurkolói nem sajnálják tőle. A színes bőrű futballista a barcelonai Camp Nou-ban lejátszott BL-elődöntő visszavágóján olyan gólt rúgott, hogy azt még évekig emlegetni fogják. Csapata emberhátrányban 2:0-ra „égett”, amikor Ramires pofátlanul átemelt Valdes kapus felett. A srác még nem tartozik a futballvilág szűk elitjébe, de komoly tudással rendelkezik, amelyért font milliókat tehet zsebre, a reklámszerződésekről nem is beszélve. Volt ennek a meccsnek egy másik momentuma is, a manapság legmagasabban jegyzett futballista, Lionel Messi a felső lécre vágta a Barca számára megítélt tizenegyest, ki is esett a katalán címvédő. Most akkor a kis argentin nem éri meg az árát? – tehetnénk fel a kérdést. Dehogynem! Ő olyan klasszis, aki évek óta kápráztatja el szurkolóit.

 
Reklámszerződés hozza a nagy zsetont
 
Presztízs Magazin
Az FC Barcelona aranylabdása a France Football magazin szerint az elmúlt évben 33 millió euróval lett gazdagabb, ám ebből „csak” 12 milliót keresett futballal, a többi reklámbevételekből került bankszámlájára. A Los Angeles Galaxyban játszó angol David Beckham még mindig tartja előkelő pozícióját, 31,5 millió eurót keresett, ebből 26 millióért reklámokban domborított. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Real Madrid portugál zsenije, Cristiano Ronaldo került 29,2 millió eurós fizuval, reklámbevételei 15,5 milliót tettek ki.
Amúgy a zselézett hajú, szűk gatyás, szabadrúgásai előtt a terpeszállásnak új értelmet adó portugál is bakizott a BL-sorozat elődöntőjének másik ágán lejátszott Real Madrid-Bayern München visszavágón, a hosszabbítás utáni büntetőpárbajban kihagyta a tizenegyest.
Előfordul ez a legnagyobbakkal is, zsenijét, akárcsak Messiét, senki nem vitatja. Értük telnek meg a stadionok, ők azok, akik színt visznek ebbe az egyre gépiesebb, már-már gladiátorszinten űzött sportágba.
 
A multiknak megéri
 
Az elitbe tartozó futballisták nevével, arcával szinte mindent el lehet adni,
 
a borotvától a fehérneműig, az autókon keresztül a márkás órákig.
Messi többek között sört, üdítőt, chipset, s még egy argentin várost is reklámoz, de Beckhamet sem kell félteni! Saját fehérnemű, parfüm márkájával bombázza a piacot, s ez csak néhány termék a palettáról. A fickónak nem igazán kell ruhákra, cipőkre, kiegészítőkre költenie, bőven elég, ha megmutatja metroszexuális pofiját, s kidolgozott izomzatát. Na, persze, míg idáig eljutott, nyújtania kellett valamit a Manchester Unitedben, majd a Real Madridban, s az sem volt hátrányára, hogy oltár elé vezette a Spice Girls „Posh” művésznéven futó Viktóriáját. „Céronaldó”, a pofátlanul gólerős portugál Beckhamhez hasonlóan elsőrangú fizimiskával rendelkezik, híres modellekkel bútorozik össze, nem csoda, hogy őt is megtalálják a reklámozók.
Presztízs Magazin
Valóban érnek ennyit ezek a srácok? A piacon szereplő világmárkáknak biztosan, a multik nem dobják ki az ablakon a pénzüket, kisvárosnyi marketinges dolgozik azon, hogy megtalálják a brand-nek legjobban megfelelő arcot. Márpedig a sztárfutballisták tökéletesen alkalmasak erre a feladatra, sportágukban csúcsminőséget képviselnek, százmilliók lesik minden mozdulatukat, falják a róluk szóló híreket.
 
Itthon máshogy megy
 
A legmagasabban jegyzett magyar futballista, a jelenleg az orosz Dinamo Moszkvában játszó Dzsudzsák Balázs éves keresetét több mint 6 millió euróra taksálják, melyben a reklámszerződésekből befolyt összeg is jelentős – Dzsudzsi
szerepelt már több multi reklámfilmjében.
De mi helyzet a magyar piacon? Mennyit keresnek legjobbjaink, s ebből mennyi származik reklámbevételből?
A Sport Plusz című hetilap megpróbálta eltalálni az itthon játszók keresetét. A lap szerint a Videotonban visznek haza a legtöbbet, akad 3 millió forint körüli gázsi is, de a Győr, a Debrecen és a Kecskemét legjobbjai is megkeresik a havi 1 misit. A jövedelmek kizárólag a labdarúgásból származnak. Magyarországon nincs komoly hagyománya, hogy a futballisták reklámokban szerepeljenek. Ezt a Debrecen ikonikus alakja, a 35-szörös válogatott Dombi Tibor is megerősítette. – Az itthon játszó magyar futballisták reklámból keresett pénze egyenlő a nullával – jelentette ki a DVSC legendás 7-ese. – Míg külföldön remekül működik a sportág körül a marketing, a reklám, addig Magyarországon ez nincsen. Nem tudjuk eladni a futballunkat, alig járnak meccsre az emberek. Egy játékosnak maximum annyi a reklámértéke, hogy egy-egy sportszergyártó cég ingyen ad cipőt, ruhát, de pénzmozgás nincs. Ehhez ki kell menni külföldre.
„Kicsinek” van tapasztalata a légiós életről, megfordult a német Eintracht Frankfurt és a holland Utrecht gárdájában is. – Ott máshogy megy, nekem is volt szerződésem sportszergyártó céggel, de ez kint szinte alap. Mindkét helyen voltak olyan válogatott játékosok, akik több reklámszerződést kötöttek, jó pár olyan céggel is, melyeknek semmi közük nem volt a sporthoz.
A debreceniek szókimondó kedvence nem titkolta, ha itthon megkeresnék, hogy vállaljon szerepet valamilyen reklámban, nem menne bele. – Az a tapasztalatom, hogy itthon inkább kicikizik érte az embert. Valószínűleg nagy üzletet sem hozna, persze, a kis pénz is pénz, meg kell becsülni, de úgy vélem, több lenne a negatív visszajelzés.
A futball mindig kitörési lehetőséget biztosított a szegénysorból származó fiataloknak. Évtizedekkel ezelőtt a gyermekek a grundon sajátították el a játék csínját-bínját, ma „focigyárak” nevelgetik a palántákat. A legnagyobb klubok hatalmas megfigyelői hálózatot működtetnek világszerte, nem ritka, hogy valakit már nyolcévesen leigazolnak. De csak néhány srácból lesz sztár, kevésből tisztes iparos, a legtöbből szurkoló. Próbálkozni azonban lehet, ha bejön, megéri.
Még nincs értékelve