Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem csak a futballban nyernek mindig a németek

Balogh Zoltán | 2011.06.18. |
Nem csak a futballban nyernek mindig a németek
Női kézilabda válogatottunk vb-re kvalifikáló párharcot, kosaras lányaink Eb-pótselejtező ki-ki meccset buktak el – mindkét esetben a németek jelentettek megoldhatatlan akadályt nemzeti együtteseinknek. A két eset azért merőben más, a kéziseknek a romokból kell újjáépíteniük csapatukat, addig a kosarasok teljesítménye biztató a jövőre nézve.

„A futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek” – mondta a ’90-es vébé után az angol csatárklasszis, Gary Lineker. Nagyon úgy tűnik, nem csak az angolok orra alá törnek borsot folyamatosan a germánok, lassan nekünk is kialakul a németfóbiánk, gondoljunk csak az 1954-ben elvesztett futball vb-döntőre. A napokban nem fociból kaptunk keserű leckét, két hölgykoszorúnk is elbukott a germán csapattal szemben, sem kéziseink, sem kosarasaink nem tudták kiharcolni a világbajnokságon, illetve az Európa-bajnokságon való részvétel jogát.

Ám a két elbukott párharc merőben más, míg Mátéfi Eszter kézilabda szövetségi kapitány egy morálisan széthullott társasággal bukta el a ki-ki meccset, addig a kosarasokat vezető Székely Norbert egy jó szellemű, a soproni Eb-pótselejtezőt magabiztosan abszolváló gárdával esett ki a németek elleni, a kontinenstornán való részvétel jogáról döntő párharcban.

Pedig hogy bizakodtunk a párosmérkőzések előtt, sőt az első, idegenben megvívott ütközetek után már szinte páholyban éreztük magunkat. Mindkét csapatunk csak minimális vereséget szenvedett, a kézisek 26:24-re kaptak ki Balingenben, a kosarasok pedig 59:53-ra maradtak alul Oberhausenben. Lazán behozható hátrány, gondoltuk akkor. Aztán jött a feketeleves, Görbiczék lélekromboló játékkal 27:22-re zakóztak a győri visszavágón, a lelkes kosarasok
pedig a soproni odavágót vesztették el 67:56-ra.

Női kéziseinknek sikerült azt a „bravúrt” végrehajtaniuk, hogy 18 év után nem jutottak ki világversenyre. Még nagyobb baj, hogy így esélyük sincs kiharcolni az olimpiai részvétel jogát. A kapitánykodása elején a lányokat kemény kézzel fogó Mátéfi Eszter kezéből kicsúszott a gyeplő, elvesztette hitelét az olykor primadonnákra hasonlító játékosai előtt.

Voltak figyelmeztető jelek, az Eb-n csúfos vereséget szenvedtünk a norvégoktól, de az erősen közepes hollandokkal szemben is alulmaradtunk. A németek elleni párharc előtt a Batta-kupán kaptunk hatalmas pofont a braziloktól, így tulajdonképpen nem is olyan nagy  meglepetés, hogy a vb nélkülünk kerül megrendezésre. Mátéfi lemondott, mi mást tehetett volna, a sportág pedig várja az új megmentőt, aki kikormányozza a viharból a hánykolódó hajót. Bárki legyen is az új szövetségi kapitány, roppant nehéz dolga lesz.

Székely Norbert ellenben bátran tervezhet, a kosaras lányokat irányító soproni tréner jó kis gárdát verbuvált össze, apró szépséghiba, hogy a megnyert pótselejtező után a németek ellen nem sikerült feltenni az i-re a pontot. A lengyelországi Európa-bajnokságot és a londoni olimpiát nélkülünk rendezik, ám Fegyvernekyék hitét, sportág iránti alázatát figyelembe véve jó esély
kínálkozik arra, hogy a következő években egy erős magyar válogatottnak szurkolhassunk világversenyeken.

Átlag: 5