Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem középiskolás fokon

Mocsai Lajos számára a család, az edzősködés és a tanítás teremti meg az egyensúlyt

Somlai Attila | Samu Mihály | 2013.12.09. |
Mocsai Lajos
Nem középiskolás fokon
A Tanár úr. Mindenki csak így emlegeti a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központban, a Nemzeti Kézilabda Akadémia székhelyén. Ott, ahol egy álom megvalósult. Ott, ahol a sportág jövője épül. Ott, ahol a Tanár úr, Mocsai Lajos egy teljes órát szán a Presztízs Sport magazinra.

Pedig nagy rohanásban van, délután egyre budapesti sajtótájékoztatóra hivatalos. Mégsem akar minket lerázni, csak mesél és mesél. Van miről, csodálatos életpálya az övé. BEK-győzelem a Vasas női csapatával, világbajnoki második hely a férfiválogatottal, olimpiai- és vb-ezüst, Eb-arany a nőkkel – az egész világon megsüvegelik a munkásságát. Ami persze nemcsak az edzősködésből áll: a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatói teendőit is ellátja, miközben az egyetemi oktatómunkát sem hanyagolja el. Soha nem unatkozik, ritkán pihen, és mindig nagy célok, nagy víziók mozgatják.

Úton a világhírnév felé

Presztízs Magazin

Először csak jó kézilabdázó akart lenni, pedig nem volt eleve elrendelve, hogy a Mocsai név a kézilabdával forrjon össze. „Édesapám egyszeres válogatottságig vitte kosárlabdában, de sajnos hadifogságba került, és a hazajövetele után már nem maradt sansza a nemzetközi karrierre. Magam is jól műveltem a sportágat, sőt, futballban sem voltam ügyetlen, a SZEAC balszélsőjeként egész jó szinten rúgtam a labdát, de egy kézilabda-válogatón megpecsételődött a sorsom.”
Nem volt visszaút, tizenhét évesen már meghatározó jobbátlövőként játszott az NB I/B-ben, hogy aztán hússzoros felnőtt válogatott legyen. Majd bent maradt a Testnevelési Egyetemen, ahol a pezsgő műhelymunka teljesen magával ragadta. 1978-ban már férficsapatot irányított, és bár játékos-pályafutását csak 1981-ben fejezte be, egyértelművé vált, hogy edzőként építhet világraszóló karriert.
Így is lett, 1982-ben, huszonnyolc évesen megnyerte a BEK-et a Vasassal. „Akkor ugyanúgy elvárták a sikert, mint ma a Győrtől. Magam is úgy voltam vele, hogy az ember a szakmai hitelességét úgy tudja megalapozni, ha véghezvisz valami olyat, ami korábban még senkinek sem sikerült.”
Ez vezérelte első kapitányi korszakában is, amikor az 1986-os vb-n szerzett ezüstéremmel soha nem látott magasságokba emelte a magyar férfi kézilabdát. „Az 1984-es bojkottált olimpia után a játékosok meg akarták mutatni, hogy van még bennük kurázsi. Hihetetlen edzésmunkát végeztünk, úgy voltunk vele, ha most nem verjük el a világot, akkor soha!”

A morfológia vizsga

Presztízs Magazin

A svájci ezüstérem és a szöuli olimpiai negyedik hely után nagy döntésre szánta el magát: „A családom biztos megélhetése miatt változtatnom kellett, így elfogadtam egy kiesés ellen harcoló Bundesliga-csapat ajánlatát. Szinte azt sem tudtam, hol van Lemgo, ehhez képest európai csúcsgárdát építettem, még az évszázad edzőjének is megválasztottak.”
Imádták Németországban, de a családjával eldöntötték, hogy 1998-ban hazaköltöznek. Mocsai Lajos pedig választhatott a női és a férfi válogatott közül. A hölgyekre szavazott. Újabb sikersztori íródott, olimpiai és vb-döntővel, Eb-arannyal, de a két, nagy előnyről elvesztett finálé miatt nemcsak a szurkolókban maradt hiányérzet. „A 2003-as vb-döntő annyiban más, hogy utólag még a franciák is elismerték: óriási játékvezetői tévedéssel nyertek. Az utolsó percben lépéshiba miatt elvették Görbicz Anita szabályos gólját, ez végzetesnek bizonyult.”
Nem maradt más, újra átkozhattuk a balsorsot, hogy kipécézett minket. Mint Sydneyben. „A dánok elleni döntőben több kulcsjátékos is csak sérülten, beinjekciózva tudta vállalni a játékot, és én erről nem tudtam. Mind a mai napig nem néztem vissza a finálét, de a sorsfordító momentumok elég mélyen belém ivódtak. A nagy meccsek egyébként is megvannak képszerűen, igaz, mások meg egész életükben emlékeznek egy morfológia vizsgára. Pedig a felejtés olykor kegyes dolog…”

A védőháló

Presztízs Magazin

Van egy soha ki nem törölhető nap, amelyet végképp nem lehet kiirtani az emlékek közül: 2009. február 8., Marian Cozma halála. „Aznap éjszaka felébredtem, és tiszta víz voltam. Amikor reggel szólt a lányom, hogy, nagy baj van, csak annyit kérdeztem: meghalt Marian? Megálmodtam a tragédiát, ez hihetetlenül mély azonosulás volt a sorssal. Nem lehetett más választásom, a kríziskezelés élére kellett állnom, és ebben Dejan Peric személyében kiváló partnerre találtam. Olyan hihetetlen erő szállt meg, amit nem is tudok szavakba önteni.”
Mocsai Lajosból a legfájdalmasabb órákban, napokban is sugárzott az erő, a tartás, mert kötelességének érezte, hogy ezzel a viselkedésmintával kiutat tudjon mutatni a csapatának. „A sors mindig különböző nehézségeket állít elénk, és ha erősek vagyunk, komoly küzdelmet folytatunk, akkor ebből a feszültségből, ebből a felelősségből gyakorlatilag védőháló válik.”
Mocsai Lajos szavain átsüt a boldog egyensúly, a harmónia. S hogy mi kell mindehhez? Biztos családi háttér, egy mindig új kihívásokat rejtő edzői hivatás, és az örök szerelem, a katedra. Ilyen egyszerű.
Ilyen egyszerű?


„Ahol átsüt a falakon a szeretet”

Presztízs Magazin

Van egy kicsiny zsákfalu Somogyban, s áll ott egy gyönyörű panzió. A Bánó Mária Kastélyszálló Felsőmocsolád büszkesége, de ha nincs a Mocsai család áldozatvállalása, a történelmi épület tán már rég az enyészeté lett volna.
„Szerették, akik építették, és nem szerették, akik tönkretették – mondja a szállodatulajdonos kézikapitány. – Arra vállalkoztunk, hogy hidat képezzünk a múlt és a jövő közé. Szerencsére a németországi lét biztos bázist teremtetett ahhoz, hogy megvalósítsuk ezt az álmot.”
A Bánó-Kacskovics kastély, amely Mocsai Lajos felesége családjának, a Bánó és Kacskovics családoknak az otthont jelentette, így eredeti pompájában és megkapó üzenettel várja a vendégeket: „Üdvözöljük a Kastélyszállóban, ahol átsüt a falakon a szeretet!”


Négy plusz kettő

Presztízs Magazin

A kissé merész nyitott védekezési szisztéma egyszer sem kerül szóba a beszélgetés során, de Mocsai Lajos örömmel vállalkozik egy másik különleges „formáció” bemutatására:
„Harminchat éve boldog házasságban élek feleségemmel, Virginiával, aki mindig biztos hátteret teremtett – meséli. – Hagyományos családmodellt alakítottunk ki: két szülő, négy gyermek. Tomi a legidősebb, közel kétszázszoros válogatott, végzett sportmenedzser, Nagy Lacival, Harsányi Gergővel együtt ő lehet az, aki továbbviheti a nemzetközi kézilabdás sportdiplomáciai vonalat. Emellett első unokám, Áron büszke édesapja. Gini lányom hét-nyolc nyelven beszélő közgazdász, és immár boldog anyuka, a kis Császár Benedek édesanyja. Dorottya korábbi NB I-es kézilabdázó, testnevelő és divattervező, a sport és a művészet is fontos szerepet játszik az életében. Julcsi a legfiatalabb, tájépítő mérnökként végzett, rá a felsőmocsoládi környék rendezése kapcsán várhatnak komoly feladatok. Egyébként mindegyik gyermekem sok unokát ígért, várom a folytatást!”
Ki tudja, talán még egy kézilabdacsapat is összejön.

A cikk a Presztízs Sport magazin első évfolyamának második számában jelent meg.

Még nincs értékelve