Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ragad hozzá a labda

Kovács Péter ingyenes freestyle-foci suli beindítását tervezi

Balogh Zoltán | Magócsi Márton és KovacsPetike facebook | 2011.06.27. |
Ragad hozzá a labda
Ámuldoztam, amikor egy régi felvételen Puskás Ferenc a zöld gyepen ülve dekázott, arcán a védjegyévé vált csibészes mosollyal. A lélegzetem is elállt a kölyök Maradona produkciói láttán, az interneten fellelhető videón az aprócska argentin pazar trükköket mutatott be. Azt hittem, ennél nincs feljebb. Dehogy nincs, a jelen labdazsonglőrjei, a freestyle-foci képviselői lazán lepipálják az egykori futballikonokat, ha labdakunsztokról van szó. Külön sportággá fejlődött a labdás trükkök bemutatása, nagy örömünkre, a műfaj egyik kiemelkedő egyénisége egy magyar fiatalember. A tokaji Kovács Péter világbajnoki címet tudhat magáénak, a 23 esztendős fiatalember az Abu-Dzabiban megrendezett versengésen a szakma legjobbjait utasította maga mögé. A fináléban az addigi uralkodót, a francia Sean Garniert győzte le, olyan meggyőzően, hogy a gall is elismerte sikerét.
A rövid múltra visszatekintő, ám annál nagyobb népszerűségnek örvendő freestyle-foci magyar világelsője, minő meglepetés, futball-, futsal múltra tekinthet vissza, ám térdsérülései miatt le kellett mondania a magasabb szintű játékról. A labda azonban továbbra is barátja maradt, napi két-három, a versenyekre készülve öt-hat óra gyakorlással a freestyle legjobbjai közé verekedte magát. Kreativitásával - több elem kitalálása fűződik a nevéhez - az igényesebb, rengeteg gyakorlást követelő stílus képviselőjeként tartják számon.
 
 
- Borsodban élsz, ám egykori futballkarriered, valamint főiskolai tanulmányaid révén a Nyírséghez is kötődsz. A DVTK és a Nyíregyháza „nyúzza” egymást az NB II Keleti-csoportjában. Melyik egylettel szimpatizálsz?
 
- Különösebben egyikkel sem, nem követem figyelemmel a két csapat versengését, és úgy általában a magyar foci eseményeit sem, nem köt le – válaszol Kovács Péter.
 
Presztízs Magazin
Egyedül is csapatban
 
- Tokaj, Rakamaz, Nyíregyháza és Debrecen voltak futballpályafutásod állomásai, irányító középpályást játszottál, csapatjátékosként nem volt furcsa az abszolút egyéni freestyle-ra váltani? 
 
- Igaz, a freestyle-foci egyéni játék, de többen járunk fellépni, így úgy érzem, hogy egy csapat tagja vagyok. Így alakult, így hozta az élet, szeretem ezt a formát.
 
- Az Abu-Dzabiban megrendezett vb-n a regnáló bajnokot, a francia Sean Garniert győzted le. A freestyle-hoz értők véleménye szerint a kidolgozott, nehéz trükkök diadalmaskodtak a show-t jobban előnyben részesítő vonulat fölött.
 
- A francia srác inkább a breakes, táncos vonulatot képviseli, én pedig egyedi trükköket próbálok bemutatni. A zsűri utóbbit értékelte jobbnak, nagyon örülök, hogy sikerült győznöm!
 
- Mindenki Petikének hív, honnan ez a becenév?
 
- Nagyon sokat járunk külföldre fellépni, versenyezni, nemrég például másfél hónapot voltam Indiában. Valahogy be kell harangozni a produkciót, s a Petike az egy jól csengő név, könnyen megjegyezhető egy külföldi számára.
 
 
Mindig a maximumra törekszik
 
- A hírek szerint Indiában óriási sztárként kezeltek, több százszor adták le a reklámodat a tévében. Kisvárosi srácként milyen volt megélni, hogy a világ egyik legnépesebb országában lépten-nyomon felismernek?
 
- Egy ez lépcsőzetes folyamat volt, kevesen tudnak róla, de én már három és fél
 
Presztízs Magazin
éve űzöm a sportágat. Bejártam Európát, voltam Indiában, Dél-Afrikában, az Európa-bajnokságon egy hónapig Ausztriában. Szóval sok helyen megfordultam, nem egyszerre ütött meg a dolog, hogy felismernek, tudják, ki vagyok, volt időm rá felkészülni. Amikor felkap a média, az egy hullámban jön, körülbelül másfél hónapig tart, aztán ahogyan jött, ugyanúgy le is csillapodik.
 
- A világbajnoki címed megszerzése előtt is sokat forgott a neved, egyre többen tudták, ki az a Kovács Petike. Szememben akkor nőttél nagyot, amikor a Fábry show-ban bemutattad a legnehezebb trükkjeidet is. Nekem ez az abszolút profizmust testesíti meg, mert versenyszituáción kívül is tökéleteset tudtál nyújtani.
 
- Köszönöm, hogy így látod. A freestyle egy sport, ám van egy olyan részeleme
 
is, ami nem a sportról szól, hanem a fellépésekről, a show elemekről. Akkor lehet valaki sikeres a sport részében, ha a produkciója show-ként is megállja a helyét. Nagyon fontos számunkra, hogy a fellépéseket hiba nélkül tudjuk megcsinálni, ez hozzátartozik a műsorhoz.
 
- A hírek szerint Indiában igen sok helyen felléptél, köztük volt egy-két extrém buli is.
 
- Igen, ott szinte mindennap más helyen léptem fel, de az extrém bulik nem ott voltak. Léptem már fel lagziban, diszkóban, étteremben, múzeumban, és más olyan helyeken, ahol nem gyakori a freestyle-foci.
 
A labda, mint nyugtató
 
Presztízs Magazin
- Mennyire tudsz az ilyen helyeken koncentrálni?
 
- Ez egy érdekes dolog. ha nekem most egy verset kellene elmondanom, akkor nagyon lámpalázas, ideges lennék, valószínűleg belezavarodnék. Viszont ha nálam van a labda, akkor megnyugszom, teljesen kikapcsol az agyam, a zenét sem hallom, csak a labdára koncentrálok. Olyankor semmi rossz érzés nincs bennem, nincs izgalom, idegesség.
 
- Dzsudzsák Balázzsal forgattál közös reklámfilmet, azt nyilatkoztad, van tehetsége a freestyle-hoz. Mit gondolsz, az ismert futballisták közül egy-két év gyakorlás után kinek lenne sansza, hogy a freestyle-ban is megállja a helyét?
 
- A magyarok közül Rudolf Gergelyt említeném, sokat foglalkozik ezzel a sporttal, néhány trükköt ismer, ezeket meg is tudja csinálni. A külföldiek közül C. Ronaldót és Ronaldinhót mondanám, ők mindig is próbálkoztak a trükkökkel, nem idegen tőlük a műfaj.
 
- A hírek szerint nemsokára Tokaj környékén, valamint Budapesten beindul a Kovács Petike-féle freestyle iskola.
 
- Így van, folynak a tárgyalások, remélhetőleg egy komoly szponzor támogat majd a célom megvalósításában. Bízom benne, valóra válthatom az álmaimat, s minél többen megismerkednek a freestyle-al. Nem lesz tandíj, ingyenes oktatást szeretnénk, így a hátrányos helyzetű gyerekeknek is lesz lehetőségük, hogy kipróbálják a freestyle-t.
 
Balszerencséből szerencse
 
- Ha minden a terveid szerint alakul, a nyíregyházi főiskolán rövidesen
 
átveheted a közgazdász diplomádat. Szeretnéd a végzettséged hasznosítani, vagy továbbra is csak a freestyle-ra koncentrálsz?
 
- A válaszom is-is. A közgazdász diplomámnak jó hasznát vehetem, ha beindul
Magócsi Márton fotó
a freestyle-suli. Egy vállalkozás csak akkor lehet sikeres, ha a főnök is ért hozzá. Így összefut a két dolog, a közgazdaság és a freestyle, de mint közgazdász, például beülni egy bankba, sosem fogok.
 
- Szerintem még csak karriered elején jársz, megelőlegeznék további világbajnoki címet is, sportágad legmagasabban jegyzett egyéniségei közé tartozol. Elcserélnéd-e a freestyle vb-címedet és leendő díjaidat egy stabil NB I-es nagypályás karrierért?
 
- Nem, nem hiszem – nevet. – Ha azt akarta volna az élet, hogy a fociban legyek valaki, akkor nyilvánvalóan annak örülnék, az lenne a fontos számomra. De úgy látom, nekem a freestyle az, ahol megtaláltam önmagam. Amikor a sérülések kettévágták a futballkarrieremet, azt hittem, ez a világvége, de most már úgy tűnik, inkább szerencse volt, mert a focitól átpártoltam a freestyle-hoz. Tökéletesen boldog vagyok, jól érzem magam a bőrömben!
Átlag: 5