Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Rock a nevem

Soós Tamás | Czeglédi Zsolt | 2014.09.23. |
Dombi Tibor
Rock a nevem
A katarzis az, ahol sport és kultúra találkozik: ha igényesen művelik, mindkettő tartalmas szórakozáshoz vezethet. Rovatunkban hazánk sportolóit a kulturális élményeikről, esetleges művészi pályafutásukról kérdezzük. A célkeresztbe ezúttal Dombi Tibort, a DVSC legendás jobbszélsőjét állítottuk, aki ha nem is országos, de debreceni cimborája a Tankcsapdának, és saját rockzenekart is futtat egykori csapattársával, Sándor Tamással.

Én meg a rock and roll

Sándor Tamás és Dombi Tibor nemcsak passzokat, de kazettákat is adogattak egymásnak, még az internet előtti ősidőkben, amikor nehéz volt hozzájutni a zenéhez – különösen az olyan Debrecen környéki kis faluban, mint Sárrétudvari, ahol Tibi is felnőtt. „A nagyobbik testvérem hozott kazettákat, így ismertem meg a Scorpionst, az Acceptet, az Iron Maident, de ezek nem komplett lemezek voltak, csak egy-egy szám. Amikor a DVSC-ben megismerkedtem Sándor Tomival, akkor jutottam hozzá sok jó lemezhez, mert a tesója nagy rocker volt, és rajta keresztül szereztük be a Metallica, a Helloween, a Skid Row vagy a Guns N’ Roses albumait.”

Presztízs Magazin

A három grácia

Zenélni viszont csak 2002-ben kezdtek, igaz, akkor még nem Tamással, hanem egy másik debreceni focistával, Böőr Zolival. „Amikor hazajöttem Hollandiából, a Tankcsapdának már új dobosa volt, Fejes Tomi, aki azt javasolta, vegyek egy dobcuccot a hangszerboltjában, mert nem olyan nagy dolog a dobolás. Sándor Tomi mondta, ebből úgyse lesz semmi, de Zolit be tudtam oltani, ő vett egy basszusgitárt; vele és Tóth Józseffel alapítottuk a Wyrfarkast.” S hogy honnan a név? „Fejes a hosszú hajú, feketébe öltözött, bakancsba járó srácokat nevezte mindig vírfarkasnak – így í-vel, debreceniesen –, akik a koncerteken az első négy-öt sorban állnak. Én javasoltam, hogy legyen ez a zenekar neve, csak megbolondítottuk y-nal meg duplavével, hogy mégse legyen olyan parasztos.”

Csak füstöt meg lábdobot

Tibinek Fejes mutatta meg a rockdobolás alapjait, akinek dobcájgján sokszor gyakorolt a Csapda próbahelyén. „Utána már inkább magamtól tanultam meg dobolni, levettem és kigyakoroltam, amiket hallottam. Nem vagyok technikás dobos, de a mi zenénk egyébként se bonyolult, főleg a kettőnégyet nyomjuk.” A Dombi-stílushoz persze kell az erőnlét is, amit sportpályafutása során szedett össze. „Lehet technikásan, csuklóból meg bokából játszani, hogy nincs benne az egész tested, de én erőből dobolok – és ebben van jelentősége annak, hogy sportolok.”

Presztízs Magazin

Számolj vissza

A Tankcsapdával egészen 1995 óta tart a barátság, amikor egy DVSC-TCS közönségtalálkozón összehaverkodtak a Loki Sörözőben. Lukács nagy DVSC-, a szélső pedig nagy Tankcsapda-szurkoló, Fejes Tamást pedig a legjobb barátjának tartja Sándor Tomi mellett. Kedvenc Csapda-lemezt mégsem tud mondani, mert mindegyiket szereti. „Ha kedvenc számokat kéne mondanom, akkor ez a megmondós vonal tetszik, a Jönnek a férgek, a Mi a f.sz van?, vagy az új szám, a Köpök rátok.” Tibit viszont másik Tankcsapda-slágerhez kapcsolják a rajongók, szerepelt ugyanis a Számolj vissza klipjében. „A koncert felé futó embert kerestek, úgyhogy csak magamat adtam, nem kellett színészkednem. Jó volt a forgatás, és ugyan párszor fel kellett mennem emiatt Budapestre, de megérte, büszke vagyok rá.”

Jönnek a férgek

Azt talán már kevesebben tudják, hogy ha nem is egy koncert, de egy szám erejéig Tibi is volt a Tankcsapda dobosa. „A Jönnek a férgekben doboltam egy londoni koncerten. Előtte való nap Fejessel iszogattunk, és nem tudom hányadik sör után megkérdezte, lenne-e kedvem dobolni egy nótát, én meg persze, hogy igent mondtam. Egy kicsit paráztam másnap, de nagyon király volt” – emlékszik vissza az ütős.

Presztízs Magazin

A fiú az utcáról rock and roll sztár lesz

Időközben Sándor Tomi is beszállt a Wyrfarkasba, méghozzá az akkor Törökországba távozó Böőr Zoli helyére. Tomival ugyanolyan jól egymásra hangolódtak, mint a focipályán, hiszen a bandában a ritmusszekciót alkotják, aminek feszes grúvja minden jó rockzenekar alapja. A Wyrfarkas helyi szinten tör előre, nemrég a Judas Priest egykori énekese, Tim „Ripper” Owens előtt léptek fel a Roncsbárban. „Pont akkor volt NFL-forduló, és Ripper annak a csapatnak szurkolt, amit mi teljesen lesajnálunk, hiszen Magyarországon nem sok Cleveland-szurkoló van. Az egyik segítőnk viszont szóba elegyedett vele, szerintem örült is, hogy nem a zenéről, hanem az NFL-ről és az amerikai fociról kérdezte valaki. Én viszont nem mertem odamenni hozzá” – neveti el magát Dombi, a dobos.

Tudok egy munkát

Egy-egy Wyrfarkas-koncert nagy adrenalinlöketet ad a focistának, aki azért mégis különválasztja a zenélés és a sportolás nyújtotta örömöket. „Egy koncert nekem kikapcsolódás és feltöltődés. Buli még úgy is, hogy nagyon komolyan veszem a zenélést. A focinak is élvezem minden percét, de ott a mérkőzés egy harc.” Ennek megfelelően a zenekar is pusztán hobbi szinten marad. „Időt és anyagiakat áldozunk a zenekarra, de nem akarunk ebből megélni. Mindig arra van idő, amire akarjuk; mi zenélni szeretnénk, mert jól érezzük magunkat a próbán és a fellépéseken. Ennyi.” – zárja rövidre a Wyrfarkas jövőjével kapcsolatos találgatásokat Tibi.

A cikk a Presztízs Sport magazin 2/6-os számában jelent meg.
 

Még nincs értékelve