Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vízcseppek, vagy amit akartok

Avagy hol van már az ezüst nyár?

Dr. Borbély Zoltán | Őszi Szílvia | 2014.08.02. |
Vízcseppek, vagy amit akartok
Benedek Tibor éppen a százvalahanyadik interjúján lehet túl, rengeteg szak- és egyéb ember elemezte a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon történteket. Megállapíthattuk, hogy az "ezüst is szépen csillog" és azt is, hogy "jó volt magyarnak lenni" a Hajós Alfréd Uszodában, feltehetőleg már minden játékosról megtudtuk, édesanyja mivel várta a döntő után és azt is, milyen érzés volt a dobogó második fokán, a szerb himnuszt hallgatni.

A 2014-es vízilabda Európa-bajnokság a 31. volt a férfi, míg a 15. a női kontinenstornák történetében. A férfiaknál 44 mérkőzést, a nőknél pedig húszat játszottak, a gólok száma a fiúknál 819, a lányoknál 374 volt, ez meccsenként mindkét nemnél, közel 19 gólos átlagot jelentett, a nézők összesen 1193 gólt láthattak, de ezeknek az adatoknak az ég egy adta világon semmi jelentősége nincs... A lényeg, hogy nyertünk egy ezüst- és egy bronzérmet, Varga Dénes lett a legjobb játékos, a lányoknál pedig Keszthelyi Rita a gólkirály!  A nőknél a spanyolok, történetük során először nyertek aranyérmet, a férfiaknál a szerbek győztek, és mindkét nemben ott leszünk a 2015-ös világbajnokságon. Benedek Tibor csapata az elmúlt másfél évben négy világversenyen indult és mindig döntőt játszott! A mérleg: egy világbajnoki arany, egy Eb-ezüst és két Világliga-ezüstérem.

Hajdú B. István sportriporter barátomat arra kértem, hogy a száraz tények (ez ebben a sportágban amúgy is fogalmilag kizárt), helyett beszéljen kicsit az emberi oldalról, hiszen ő 13 fürdőgatyás férfi láttán néha sír...

Presztízs Magazin

- Budapesten negyedszer rendeztek Európa-bajnokságot, az elsőt, amely egyben a sportág történetének első Eb-je is volt, éppen 1926-ban, Budapesten – kezdi az emberi oldal megvilágítását a neves sportriporter. – Akkoriban mindössze négy csapat, azaz egy csoport alkotta a kontinenstorna mezőnyét és körmérkőzést játszottak, így a csoport végeredménye egyben az Európa-bajnokság végső sorrendjét is jelentette. A magyarok nyertek, megelőzve a svédeket, a németeket és a belgákat. Minden meccsünket megnyertük, érdekesség, mondhatnám csavar, hogy a svédek ellen játszottuk a legszorosabb mérkőzésünket, ellenük 3-2 - re nyertünk. Egyébként Budapesten már negyedszer rendeztek Eb-t, 1926-ban, 1958-ban, ekkor, azaz ötvenhat éve nyertünk utoljára itthon, 2001-ben és az idén.Talán nem érdektelen és emberi is, hogy eddig az összes budapesti Európa-bajnok csapat 100 százalékos teljesítménnyel nyert, és az elsőt kivéve, ez mindig hét mérkőzés megnyerését jelentette! A sorozat sajnos most tört meg, hiszen a szerbek egy vereséget (tőlünk – a szerk.) és egy döntetlent is játszottak (a horvátokkal – megint a szerk).

- Folytasd, kérlek, az emberi momentumokat!

- Szívesen. A szerbeket a 2004-es athéni olimpia döntője óta mindössze kétszer tudtuk megverni világversenyen, 2010-ben az Eb-csoportkörben, és most szintén a csoportmeccseken, 8-6-ra. Ha már a kettes számnál tartunk, kétszer fordult elő, hogy egy világversenyen kétszer is meg tudtuk verni a jugoszláv utódállamot, 2002-ben Belgrádban a Világkupán, de akkor elveszítettük a döntőt az oroszok ellen, és az athéni olimpián, ahol a csoportmeccsen és a döntőben is legyőztük őket!

- Ennyi fantasztikusan érdekes adat után, nézzünk valami emberit!

- A legnagyobb örömmel! Már az 1926-os Európa-bajnok csapatban is volt egy testvérpár: Keserű Alajos és Keserű Ferenc...

- Megható...

- A közvetítéseimben is mindig az embert keresem... De térjünk vissza az emberi oldalhoz! Nyilván érdekel az 1926-os csapat összeállítása?

Presztízs Magazin

- Leköteleznél!

- Barta István, Fazekas Tibor, Homonnai Márton, Keserű Alajos, Keserű Ferenc ( ők testvérek - a szerk.), Vértesy József és Wenk János.

- És – ha már az emberi momentumoknál tartunk –, ki volt a szövetségi kapitány?

- Természetesen Beleznay Ernő! Engedd meg azonban, hogy befejezzem a testvérekről megkezdett gondolatmenetemet! Szóval, az idei Eb-döntő abban is kuriózumnak számított, hogy mindkét csapatban két-két testvérpár játszott, a magyarban, ugye, Decker Attila és Decker Ádám, valamint a Varga testvérek, Dénes és Dániel, a szerbeknél pedig Gojko és Dusko Pijetlovics, valamint Braniszlav és Stefan Mitrovics.

- A sok érzelem után, mondanál valami adatot is?

- Hogyne! Amikor a 2004-es olimpiára készültünk, minden kommentátornak kellett készítenie magáról egy bemutatkozó filmet. Elhatároztam, hogy felveszem Benedek Tibi sapkáját és beállok vízilabdázni... A parton három ember állt: Kemény Fecsó bácsi, Dénes és a nagyobbik fia, Kristóf. A teljesen amatőr mozdulataim láttán Fecsó bácsi odaszólt Dénesnek, hogy " Te, milyen jól mozog ez a Tibi mostanában!", mire Dénes helyeselt, egyedül Kristóf kiáltott fel, hogy ez nem is a Benedek Tibi, hanem a Hajdú Pista! Mondanom sem kell, hogy az akkori 8-as sapkát még ma is őrzöm, nagy becsben tartom, persze azt csak neked árulom el, hogy már nem biztos, hogy rámenne a fejemre...

Átlag: 5