Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Áldozatok a pillanatért

Kathi Béla erőemelésben és testépítésben is a csúcsra jutott

Balogh Zoltán | Hirtling Bálint | 2013.06.06. |
Áldozatok a pillanatért
Napi négy-öt órát edzenek, szigorú táplálkozási szabályok szerint élnek, a versenyt megelőző hetekben már szinte alig esznek, de a vízfogyasztást is a minimálisra csökkentik. Kathi Béla erőemelő világbajnok, testépítő vb-aranyérmes szerint megéri szenvedni, a siker után napokig a „föld felett jár” az ember.

Erőgyűjtők sorozatunkban esett már szó többfajta edzésmódszerről, helyes táplálkozásról, mentális felkészülésről, most egy igazi profi szemszögéből mutatjuk be az erős emberek világát.
Mindenki szeretne erős lenni, a strandon sem hátrány az izmos alak, vannak azonban, akik a végsőkig elmennek, szinte anatómiai szemléltető „eszközzé” formálják testüket. Kathi Béla ilyen fickó. A szakmában „Power Bécóként” ismert erőemelő fekvenyomásban vb-címet szerzett, de testépítésben is a csúcsra jutott.

Csak fanatikusoknak!

Presztízs Magazin

Ha valaki kondíciója megőrzése érdekében heti háromszor jár erősíteni, ám látva a versenyekre készülő profikat, úgy dönt, kipróbálná a testépítést, mit javasolsz számára?
– Nem könnyű a kérdés, de aki heti háromszor tréningezik csak, az nem érheti el ezt a szintet – jelenti ki kertelés nélkül Kathi Béla. – Figyelembe kell venni az egészségügyi szempontokat, egyéb kockázati tényezőket is, valamint, hogy mennyi energiát kell befektetni, s ezért mit kapunk cserébe. Ha ezt nézzük, mindenkit lebeszélnék róla. A versenyzés fanatikusoknak való. Csak az fogjon bele, aki úgy érzi, erre született, s készen áll mindent megtenni a sikerért. Vannak ilyen emberek, ők gyerekkoruk óta az izmos, erős emberek csoportjához akarnak tartozni. Nekik ez minden áldozatot megér, úgy lesznek boldogok, ha elérik céljukat.
Megvan az indíttatás, viszont a tanítvány alkata nem túl optimális, ilyenkor mit javasolsz? Megmondod neki, hogyha beleszakad, akkor sem lesz sikeres versenyző?
– Lehet valaki genetikailag alkalmatlan, ám ha jól reagálnak az izmai a munkára, három-négy év alatt jó szintre lehet hozni. Közepes genetikai adottságokkal, fejben nagyon erősen, hosszú távra tervezve, még messzebbre lehet jutni. Ám ekkor kell annyira intelligensnek lennie, hogy felfogja, soha nem lesz nagy bajnok, meg kell elégednie kisebb eredményekkel. Ha így boldog, akkor csinálja, élvezni fogja, mert ez a sportág mindenkinek tud örömet adni. Sok olyan embert láttam, aki rengeteg pénzt, energiát ölt a testépítésbe, erőemelésbe, aztán mégsem ért el komoly eredményt. Megkeseredetté, szinte a sportág ellenségévé vált. Mindezt azért, mert rosszul mérte fel a lehetőségeit, a korlátait. Persze az igazi az, ha a jó genetika és a belső indíttatás egyben van. Ma már olyan magas szinten van az erőemelés és a testépítés, hogy csak a minden szempontból legjobbak kerülhetnek a csúcsra.

„Túl jó a genetikája ahhoz, hogy bajnok legyen”

Presztízs Magazin

Sok ilyen emberrel találkoztál karriered során?
– Nem, abszolút nem. Nagyon ritka ez a típus. Akinek nagyon jó adottságai vannak, az általában nem becsüli meg, nem tud igazán küzdeni. Van egy mondás a testépítőknél: túl jó a genetikája ahhoz, hogy bajnok legyen. Sok olyan bajnokot láttam, akik éppen azért lettek nagyok, mert genetikailag csak közepesek voltak, de tudták, fanatikusan kell dolgozniuk ahhoz, hogy sikeresek legyenek.
A jelentkező jó alkatú, kellően szorgalmas, elszánt. Merre ilyenkor, mibe kerül az álmok megvalósítása?
– Ha valaki úgy akar versenyző lenni, hogy fogalma sincs az egészről, azt komolytalannak tartom, nem foglalkozom vele. Fontos az intelligencia faktor is. Sok olyan emberrel találkoztam, akiknél rendben volt a genetika, a szorgalom, a belső indíttatás, viszont hiányzott az intelligencia. Tőlem általában olyanok kérnek segítséget, akik szinte mindent tudnak, képben vannak. Nekem már csak a csiszolásra, a részletekre kell odafigyelnem, megosztani velük azokat a kulisszatitkokat, melyeket a pályafutásom során összegyűjtöttem. Felvázolom, mivel jár az erőemelés, testépítés, hogy tisztában legyenek a rájuk váró feladatokkal, kockázati tényezőkkel, anyagi kondíciókkal. Ha még ekkor is látom a lelkesedést, majd a kemény munkát, akkor elmondom, mit kell tenni. Nekik kell dönteniük, nem nekem. A testépítés drága sport, akinek nincs rá havi 100-150 ezer forintja (100 ezer forint kajára, 20-30 ezer forint táplálék-kiegészítőkre, plusz kondi bérlet, edző), napi négy óra szabadideje, az ne is vágjon bele, nem érhet el komoly szintet. Hallani olyat, hogy havi 500-600 ezer forint szükséges egy testépítőnek, de ez duma, csak azért találták ki, hogy pénzfüggővé tegyék a sportágat. Profi szinten 300 ezer forint körül vannak a költségek.

Presztízs Magazin

Egy versenyt többhónapos kemény felkészülés, szigorú táplálkozás, koplalás előz meg. Sokszor a színpadra lépés előtt rosszulléttel küzdenek a versenyzők, annyira gyengének érzik magukat. Megéri a sok szenvedés, az önsanyargatás?
– Ha benned van a fanatizmus, szerelem a sport iránt, akkor nem is gondolkodsz azon, megéri-e. Amikor kifelé mész a sportból, mentálisan nem vagy annyira topon, bejönnek más dolgok is – család, civil karrierépítés –, akkor sokszor már bizonytalan az ember. Ha valaki eljut idáig, akkor a legtöbben abba is hagyják a versenyzést. Amikor fent vagy a pódiumon, annyira fáradt vagy, hogy fel sem fogod, mi történik veled. Szinte az egész versenynapon rosszul vagy, még arra sincs energiád, hogy felemeld a kezed, s megvakard a fejed. Lehetetlennek érzed, hogy felmenj a színpadra. Aztán amikor eljön az idő, tíz perc van hátra, akkor megpróbálod magad felszívni, zenével, pár gyakorlattal, nálam még az válik be, ha kicsit fel is pofoznak. Üvöltök, hergelem magam, felmegy az adrenalin szintem. Aztán amikor lejövök, összeesek.
- Hol marad az eufória?
– Két eufórikus élményt éltem át pályafutásom során, 2005-ben fekvenyomó vb-aranyat szereztem, 2007-ben pedig testépítő világbajnok lettem. Napokig libabőröztem, úgy éreztem magam, mintha a föld felett járnék, vagy be lennék rúgva. Az utolsó versenyemen már nem volt meg a jó érzés, nyögvenyelős volt minden, tudtam, itt a vége. Elvonultam egy sarokba, ahol nem látott senki, lefeküdtem. Megkérdeztem két barátomat, megvan-e az arany, azt felelték, ezer százalék, akkor megkönnyebbültem, ki is szakadt belőlem minden, elkezdtem zokogni. Azt éreztem, mindent elértem, nagy rajongótábor áll mögöttem, amit ki lehetett hozni magamból, azt kihoztam. Még lett volna egy célom, hogy minden idők legerősebb profi testépítője legyek, ez abszolút reális volt, de akkor már azon a szinten voltam, hogy elég.

Új célokat keresve

Presztízs Magazin

Melyik okoz(ott) nagyobb örömet, a versenyzői, vagy az edzői sikerek?
– A versenyzői sikerek sokkal kedvesebbek. Magasztosabb a cél, készülni, aztán megnyerni egy Európa-, vagy világbajnokságot, hihetetlen, leírhatatlan érzés. Misztikus, egy életre szóló élmény. Sokan csak álmodoznak róla, te pedig megcsináltad. Olyan lelki pluszt ad, amit soha nem felejtesz el, talán egy gyermekszületéshez, vagy egy lottóötöshöz lehetne hasonlítani. Edzőként háttérben vagy, ez egy segítői, mentori feladat. Ennek a munkának is megvannak a maga szépségei, örömet okoz, ráadásul mostanában egyre nagyobbakat. Tavaly abbahagytam az aktív versenyzést, csak a Cutler Gymmel és az edzősködéssel foglalkozom. Kezdek áthangolódni, a versenyzőim eredményeiben élem ki az ambícióimat. Biztos vagyok benne, hogy eljön majd az a pillanat, amikor egy jó genetikával rendelkező, fanatikus versenyzőmet kiemelkedő eredményhez juttatom. Eddig önző testépítő voltam, a saját sikerem volt a legfontosabb. De változnak az idők, nekem is tudni kell változni, új célokat keresni, megvalósítani.

Átlag: 5