Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gyengébbik nem fölénye a Nemzeti Vágta előfutamain

Lovas amazonok: Cél a győzelem

vagta.hu | vagta.hu | 2013.08.03. |
Nemzeti Vágta
Gyengébbik nem fölénye a Nemzeti Vágta előfutamain
Öt alkalomból háromszor női lovas nyert a Nemzeti Vágtán, s az idei verseny előválogatóin is egyelőre fölényben vannak a női győztesek. Vajon mi lehet ennek az oka: az eltérő fizikum, a nagyobb összhang, vagy kizárólag az ügyesség?

- A Nemzeti Vágtán a női és a férfi lovasok egymás ellen, egyenlő feltételekkel indulnak, mindenkinek ugyanaz a táv és a nevezhető lovak fajtája is - mondja Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója. - Az összehasonlítás szerintem felesleges, egyszerűen arról van szó, hogy az utóbbi két évtizedben egyre több lányt érdekel ez a sport, ebben nőnek fel, és ügyesek benne. A tanulók között a lányok aránya úgy nyolcvan százalék, a gyerekek sokszor már 4-5 éves korukban elkezdik az ismerkedés a pónikkal, ez is előnyt jelent. Ha jó az összhang ló és lovasa között, valamint a megfelelő edzésmennyiség is ott van mögöttük, akkor jönnek azok a jó eredmények, melyek az Elővágtákon is megfigyelhetők. Egyébként számos esetben a második helyen is hölgy versenyző végzett.

Érdekes kérdés az elnőiesedés!

Presztízs Magazin

A történelem során a lovasok szinte kizárólag férfiak voltak, a gyengébbik nem képviselői körülbelül hatvan évvel ezelőtt kezdtek élénkebben érdeklődni a lovassport iránt. De ma már a díjlovaglásban például az számít meglepetésnek, ha férfiak egy olimpián bele tudnak szólni a végső sorrendbe, mondja a versenyigazgató. Az elmúlt húsz évben világtrend lett a lovassport a nők körében is, ez pedig begyűrűzött hazánkba is.  A Nemzeti Vágta előfutamait nem csak a női indulók nagy száma színesíti, hanem a feltörekvő fiatalok versengése is.

A Habsburg családban például nagy hagyománya van annak, hogy mindenki megtanuljon lovagolni: Habsburg György és felesége, az edzői képesítéssel is rendelkező Eilika 8-13 éves gyermekei például több alkalommal próbára tették tudásukat a Kishuszár Vágtán. A lovas érzelmek és a hagyományápolás nem csak hobbiszinten jellemző a famíliára, hanem a lovassportban is jeleskednek. S ki tudja, öt év múlva talán a királyi sarjak - a két nagyobb lány és öccsük - is ott vágtáznak majd a Hősök terén.

Esélyegyenlőség a Nemzeti Vágtán

Presztízs Magazin

A Nemzeti Vágta rendezői a haza lovas élet minden szereplőjének lehetőséget kívánnak adni az induláshoz, hogy a kisebb-nagyobb lovardák, lótulajdonosok, lovas emberek a hozzájuk kötődő településsel összefogva nevezhessenek a május elsején kezdődő országosan és országhatáron túl is megrendezésre kerülő Elővágtákra, vagy direkt módon a szeptember 21, 22-én a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára. Az esélyegyenlőség érdekében a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága úgy döntött 2012-ben, hogy bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2007.) vagy idősebb lóval részt lehet venni a Nemzeti Vágtán és az Elővágtákon, kivéve az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, Akhal tekini, angol telivér, verseny félvér fajtájú, vagy genetikailag oda sorolható lovakat.
A döntést igazolni látszik, hogy az Elővágtákon sokkal többen állnak rajthoz, sőt az Elővágták száma a tavalyi tizenhat helyszín után idén már húszra bővült.

Még nincs értékelve