Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pályafutásuk: a pályára futás

Pályafutásuk: a pályára futás

Hanti Gábor | Profimédia | 2013.11.18. |
sport
Pályafutásuk: a pályára futás
Wimbledon, F1-futam, sznúker-vb vagy BL-finálé: sportesemények ezreit zavarták már meg a játéktérre belógó jómadarak. A tévéközvetítésekből szemérmesen kihagyják őket, a magamutogatókat mégis vonzza a tömött lelátó, a világháló biztosította népszerűség.

Pucér világrekorder

A katalán Jimmy Jump és a brit Mark Roberts már hivatásos sztárok. Honlapjuk van, könyvet írtak, pénzért lépnek fel meccsen és tévé show-ban, szerte a világon. Utóbbi több száz akciójával világrekorder, 1993 óta űzi az ipart, noha a nagy focitornák idején az útlevelét is bevonják. A Janet Jackson mellvillantásáról elhíresült 2004-es Super Bowlon a pucér ülepére mázolva hirdetett egy fogadóirodát, hogy aztán bírságul centre pontosan kiperkálja a keresményét. Jimmy 2010-ben egy magyar bulvárlap és tévéadó megrendelésére „ugrott be” az Újpest-Fradi derbire, de Németh Lajos időjárás-jelentésébe is.

Modern Don Quijote

Presztízs Magazin

A modern sporttal együtt ez a bizarr vadhajtás is elüzletiesedett. 2009-ben az 1860 München és a St. Pauli Bundesliga-meccsén a két táborból kivált, a klubok színeire mázolt férfi és nő csókban forrt össze – egy társközvetítő céget népszerűsítve a kezdőkörben. Pedig a „streakereket” eredetileg nemesebb célok vezérelték: a politikai állásfoglalás, a sportbiznisz provokatív megfricskázása, a klubhűség demonstrálása. A példaképének Don Quijotét és a szürrealizmus lázadóját, Salvador Dalít tartó Jimmy Jump ezért vágott Barca-mezt a Real Madridhoz szegődött Luís Figó képébe a 2004-es Eb-döntőn.

Franco, ez nem frankó

Presztízs Magazin

A jelenség kulturális és történelmi gyökerekből virágzott ki. A nyilvános meztelenkedés az 1970-es évek elején, Richard Nixon elnöklése idején az amerikai egyetemisták lázadását, míg Spanyolországban a Franco-rezsim prüdériája elleni tiltakozást szolgálta. A countryénekes, Ray Stevens 1974-ben dalt is írt „The Streak” címmel. Az egyik cikázó történetét elbeszélő nóta az USA-ban és Nagy-Britanniában is vezette a slágerlistákat.
 

Még nincs értékelve