Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Rések a falon, lyukak a plafonon”

Ég és föld között, fittyet hányva a gravitációra

Balogh Zoltán | Szirt Sportmászó SE | 2012.04.12. |
„Rések a falon, lyukak a plafonon”
Olyan mértékű tériszonyom van, hogy még egy mozifilm nézése közben is szédülök, ha látok valakit a magasba mászni. A Cliffhanger nyitójelenetnél Sylvester Stallone egy kézzel kapaszkodik a szikla peremén, alatta az irdatlan mélység. Na, ilyenkor a gyomrom a torkomon akar kijönni. Ez csak trükk, mondogatom, miközben szorítom az ülés karfáját. Alain Robert-nél már nem tudom magam ilyesmivel áltatni, a francia pókember felmászik a világ legmagasabb felhőkarcolóira, s teszi mindezt biztosítókötél nélkül.

– Robert mester, ő nem magamutogatóként végzi ezeket a mászásokat – szögezi le Szarka István földrajz-testnevelés szakos tanár, a berettyóújfalui Szirt Sportmászó SE oktatója. – Elismerem, produkciója, van, akinek pozitívan, van, akinek negatívan jön le. Komoly teljesítmény feljutni egy felhőkarcoló tetejére, de szerintem, nem lehet nagy élmény belvárosban mászni. Sokkal izgalmasabb a „természetben lenni”.

 

Egyensúlyban a gravitációval

 
No, igen, a tanár úr tanítványait nem csak a fal- és sziklamászás fortélyaival ismerteti meg, de a természet szeretetére is neveli őket. A lelkes kis csapat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kötelékébe tartozik, melynek több hegymászó, sportmászó és falmászó tagozata van. Léteznek magashegyi
Presztízs Magazin
hegymászók, sziklamászó és sportmászó csoportok. A Szirtnél a szikla- és falmászó képességek elsajátítására helyezik a hangsúlyt. – Főiskolásként én a Zemplén szikláin tanultam a sportágat – emlékezik vissza a kezdetekre Szarka István. – Egy teremben sokkal biztonságosabb elsajátítani az alapokat, ezért is hoztam létre a csoportot. A sikerélmény már edzés közben is folyamatos. A mászás rögtön visszajelzést ad a sportolónak, sokoldalú fizikai, technikai képességet igényel. Nem a kezemmel, a lábammal mászok. A fal lehetőséget nyújt a fogások variálására, a sportoló kreativitásának fejlesztésére. Különleges helyzet a gravitációval való egyensúlytartás, elfelejtett izomcsoportok összehangolt együttműködése szükséges hozzá. Amint a sportoló elszakad a földtől, mentálisan egy függőleges világgal azonosul, s ez a mászó számára tartós motivációs tényező és maximális kikapcsolódás. A koncentráció nélkülözhetetlen, a pontatlan mozdulat esést eredményez.
Szarka Istvántól megtudtuk, a sportolók mindig biztosítókötelet használnak, így a fal- és sziklamászás nem veszélyes, ha gyakorlói betartják a szabályokat. Mindközül az első: soha ne másszunk egyedül!, s az alapokat mindenképpen valamelyik sportmászó egyesület révén sajátítsuk el.
 

A hegy nem megy el

 
– A legtöbb baleset a tapasztalatlanságból, a túlzott vállalkozó kedvből ered – világít rá az okokra. – Egy tapasztalt mászó körültekintő, a választott útról összegyűjti a lehető legtöbb információt. Az adott mászó körzet kalauzai széleskörű tájékoztatást adnak a várható nehézségekről. Fontos tudni, mikor forduljunk vissza, mert egy sok kötélhosszas mászás során az optimális viszonyok egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak. A túra befejezését mindig a biztonságos visszatérés jelenti. A könnyelműség végzetes lehet. A legnagyobb hegyhez is vissza lehet térni, az nem megy el.
A biztosítókötél nélküli mászás csak a legjobbaknak való. A mesterek tudását, tapasztalatát tizenegy fokozat kategorizálja. Az ötös mestere a hatosban haladó lehet, a hetesben kezdő. A lépcsőfokokat be kell tartani. Csak azok vállalkozhatnak a szóló mászásra, akik abszolút birtokában vannak a fizikai és mentális tudásnak.
A berettyóújfaluiak gyakran túráznak, másznak a Romániához tartozó Bihar-hegységben, a Király-erdő hegység szurdokvölgyeiben. A gyönyörű tájakon való csoportos túrázás, mászás, egy kis földrajz-, történelemórával, környezettudatos neveléssel kiegészítve, remek program. – Nekem ez a legszimpatikusabb iránya a falmászásnak – mondja. – A sziklafal nehézségi fokozata csak az egyik oldal. Legalább ilyen intenzív élmény a gyönyörű természeti környezetben, társakkal mászni. Az sem biztos, hogy az igazi kihívás és kaland a világ egy távoli pontján vár bennünket. Elegendő egy kicsit alaposabban szétnézni szűkebb pátriánkban, ha fogékonyak vagyunk a saját értékeink iránt.
 
 

Magyarországi mászóhelyek

Budapest környéke: Kecske-hegy, Francia-bánya, Oszoly, Róka-hegy.
Gerecse: Kis-Gerecse, Tardosbánya.
Bükk: Dédes-vár letörései, Hámor, Aggteleki Baradla barlang bejárata.
Bakony: Kő-árok, Csesznek, Ördög-árok.
Zempléni-hegység: Sólyom-bérc, Sólyom-kő.
Vértes: Csóka-kő, Várgesztes.
Még nincs értékelve