Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szavazófülkéből a Mount Everestre

Elindult a SPAR Everest Expedíció Klein Dáviddal

sajtóanyag | sajtófotó | 2014.04.07. |
Szavazófülkéből a Mount Everestre
Kezdetét vette a SPAR Everest Expedíció, amelynek keretében Klein Dávid megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a Csomolungmát. A hegymászó április 6-án még élt szavazati jogával Érden, majd összepakolt, és felszállt a repülőre.

A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül. Ehhez a szűk elithez szeretne csatlakozni Klein Dávid, aki a SPAR Everest Expedíció hegymászójaként április 6-án kora délután indult útnak Budapestről. Klein Dávid az országgyűlési választások napján, vasárnap élt választójogával, és elment szavazni érdi lakóhelyén, majd hazatért, összecsoma-golta személyes holmiját, s a Liszt Ferenc Repülőtér felé vette az irányt. Elbúcsúzott családtag-jaitól, s felszállt a török légitársaság gépére, hogy – egy átszállást követően – több mint 6000 kilométer megtétele után eljusson a nepáli fővárosba. Katmanduban további engedélyeket és felszereléseket vásárol, illetve a Bécsben feladott teherszállítmányait vámoltatja. Ezt követően egy nemzetközi expedícióhoz társulva – folyamatos akklimatizálódás mellett – terepjárókkal in-dulnak útnak Dávidék az Everest-alaptáborhoz, ami már mintegy 5100 méter tengerszint feletti magasságban található. A tervek szerint május közepéig Klein Dávid kiépíti a különböző magas-lati táborokat, s várhatóan május közepén kerül sor a csúcstámadásra egy kedvező időjárási helyzetet kihasználva.

Presztízs Magazin

Klein Dávid munkáját Török Edina alaptábor-vezető segíti, az ő feladata, hogy fogadja és ele-mezze a meteorológiai előrejelzéseket, folyamatosan tartsa a kapcsolatot a hegymászókkal és a külvilággal, illetve dokumentálja az eseményeket. Magyarországról egy meteorológiai csapat is segíti a Mount Everest megmászását, ők egy séma szerint küldik az előrejelzéseket, tájékoztatják az alaptáborban lévőket a szélsebességről és a levegő relatív páratartalmáról. A SPAR Everest Expedíciót végig nepáli személyzet segíti. Klein Dávid csak a helyszínen dönti el, mely hegymászóval társul a tibeti normál utat követve a csúcsig. Dávidot a mászásban nem fogják segíteni serpák, mindössze egy helyi hegymászóval tervezi megosztani a terheket, aki – ellen-tétben Klein Dáviddal – oxigénpalackot fog használni. A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklima-tizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, és oxigénhiányos levegőn regenerá-lódni és koncentrálni is nehezebb, márpedig ez fokozott veszéllyel jár több mint 8000 méter ma-gasan a jeges, meredek hegyoldalon.

A SPAR áruházlánc április 3-án jelentette meg Hegymánia című matricás albumát, ennek kap-csán társult Klein Dávidhoz, akinek fotói, tanácsai is szerepelnek a kiadványban. A SPAR bizto-sítja az expedícióhoz szükséges financiális hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű, jó minőségű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az admi-nisztrációs díjakra. Ezen kívül Dávid rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR sajátmárkás élelmiszerek is, amelyek segítik a hegyvidéki körülmények között is a tápláló étkezést, a szükséges energiabevitelt, illetve az egészséges életmódot.

Presztízs Magazin

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmaga-sabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – ed-dig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxi-génpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Eve-rest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előre-jutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymá-szásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albu-ma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.

Még nincs értékelve