Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A „Hegylakó” visszatért!

Balogh Zoltán | Balogh Zoltán | 2010.10.21. |
A „Hegylakó” visszatért!
A nemzetközileg legmagasabban jegyzett magyar „kiskesztyűs” harcos, Felföldi Szabolcs 14 hónapos kényszerpihenő után világbajnoki címmel tért vissza. A ringek, ketrecek környékén „Hegylakó” néven ismert dunaharaszti sportoló a lengyelországi Mikolowban megrendezett IMAF kempo vb-n az open combat freefight szabályrendszerben szerzett aranyérmet.

Felföldi kempo világbajnok lett? Még szép, mi ebben a nagy szám? – teheti fel joggal a kérdést a küzdősportokban jártas olvasó. Tény, az egykori birkózó eredményeivel elkényeztette rajongóit, 2007-ben a III. IKF kempo világbajnokságon már szerzett full-contactban aranyat, de begyűjtötte a legkeményebb stílus, a „kiskesztyűs” bunyó, az MMA profi világ- és Európa-bajnoki címeit is. 2009 augusztusában azonban nem várt vereségbe futott bele, a debreceni K-1 Magyar Grand Prix-n a WPKC bajnoki övéért vívott ütközetben alulmaradt a lengyel kick-boksz Európa-bajnok MMA-harcos, Gerhard "Machine" Gorewodával szemben. A hajdúsági matek óta Felföldi nem versenyzett, sokan visszavonulásáról pletykáltak, míg mások szerint súlyos sérülései miatt maradt távol a versenyzéstől.

 
- Négy hónapja kezdtem el a tréningeket, az azt megelőző időszakot azonban nem kívánom senkinek – kezdte Felföldi Szabolcs. – Sérüléssorozat gátolt, több műtéten estem át. Volt térd- és bokaszalag szakadásom, de súlyos derékproblémák is akadályozták a felkészülésemet, a 40 fokos lázzal járó mandulagyulladásról nem is beszélve. Nem tagadom, felmerült a „hogyan tovább” kérdése is, 33 évesen rá kellett jönnöm, 24 küzdősportban eltöltött esztendő nem múlik el nyomtalanul. A szervezetem a sérülésekkel jelzett, hogy sokkal jobban oda kell figyelnem a regenerálódásra.
 
Presztízs Magazin
A Pitbull Team versenyzője a problémák és a rövid felkészülési idő ellenére mégis igent mondott a kempo szövetség felkérésére, úgy érezte, rutinos versenyzőként kötelessége segíteni a magyar válogatottat a lengyelországi világbajnokságon. Nem aprózta el, a legkeményebb stílusban, az open combat freefight szabályrendszerben nevezett. Itt a full-contacttal ellentétben, nem bokszkesztyűben csapnak össze a felek, hanem a ketrecharcban használatos „kiskesztyűben”, így amellett, hogy az ütések jóval keményebbek, a földharctechnikák kivitelezése is hatékonyabb. Felföldi klasszisát jelzi, hogy egy év kihagyás után is végigverte a világ legkeményebb harcosait.
 
- Erős mezőny jött össze Lengyelországban, több mint 350 harcos nevezett.
11-en voltak a súlycsoportomban, az első fordulóban erőnyerő voltam, a második kanyarban egy kemény lengyel srácot vertem guillotine-nal. A döntőbe jutásért ír versenyzővel meccseltem, egykori birkózóként fizikálisan nagyon kemény volt, állásból kicsit le kellett „bontanom”, hogy le tudjam vinni földre, őt is guillotine-nal győztem le. A fináléban újra egy lengyel versenyző várt rám, őt a második menetben karpréssel sikerült feladásra kényszerítenem.

A mikolowi csarnokban helyet foglaló nézők – sportolójuk veresége ellenére –
 
elismerték Felföldi Szabolcs tudását, akárcsak a szakma, a verseny rendezői a magyar fightert választották a vb legtechnikásabb harcosának. – Nagyon örülök a győzelmemnek, színvonalas mezőnyben sikerült aranyérmet szereznem, küzdősport-pályafutásom egyik legnagyobb sikerének tekintem a Lengyelországban szerzett világbajnoki aranyérmet. Köszönöm edzőm, Sándor György segítségét – mondta a bajnok, aki nem felejtette el megemlíteni, hogy tanítványa, Szombat Patrick is részt vett a viadalon, a tehetség csak a későbbi győztestől szenvedett vereséget. (A kis létszámú magyar válogatott 6. helyen végzett a vb összesített csapatversenyében, 4 arany- és 1 bronzérem mellett 1 negyedik-, és 1 ötödik helyezést is begyűjtöttek sportolóink.)
 
A „Hegylakó” kempo vb-aranyát alapul véve felmerül a kérdés, vajon mikor
Presztízs Magazin
láthatjuk a legkeményebb stílusban, ketrecharcban meccselni. – Szeretnék a ketrecbe is visszatérni, remélem, az egészségi állapotom ezt lehetővé teszi – jelentette ki Felföldi, akitől arra a kérdésre is választ kaptunk, miért nem tagja az október 30-án, Budapesten megrendezésre kerülő MMA-tornának. (A viadalra a nyolc legjobb magyar 78 kilogramm alatti magyar harcos kapott meghívást.) – Egyszerűen arról van szó, hogy amikor a szervezők összeállították a mezőnyt, még nem voltam olyan egészségi- és edzettségi állapotban, hogy nyugodt szívvel vállalni tudjam az indulást.
 
Érthető Felföldi álláspontja, egy bajnok presztízse nem engedi meg, hogy felkészületlen állapotban küzdjön, s lerombolja a korábban nehéz csatákban kivívott respektjét. Távolmaradása azonban nem jelenti azt, hogy egy későbbi időpontban ne mérné össze erejét a torna legjobbjával. A sportoló szerint a győzelemre a legnagyobb esélye az utóbbi időben rengeteget fejlődő debreceni Soltész Lászlónak van. Egy Felföldi-Soltész derbi nem csak komoly szakmai, de reklám értékkel is bírna, ütközetük minden bizonnyal megmozgatná a szponzorok fantáziáját is. – Nem félek senkitől, a harctól egyedül a sérülések tudnak távol tartani. Ha az egészségi állapotom lehetővé teszi, és tisztességesen fel tudok készülni, állok a kihívás elé.
 
Átlag: 5