Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A lendület a ringen kívül is megmaradt

Balzsay Károly most a szorítósarokban szeretne nagyot alkotni

Balogh Zoltán | Patyus Ferenc | 2013.05.08. |
A lendület a ringen kívül is megmaradt
A WBO és a WBA nagyközépsúlyú világbajnoka, Balzsay Károly szögre akasztotta bokszkesztyűit. A kitűnő sportember azért a szorító közelében maradt, a Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakának master képzésén vesz részt, közben besegít a KSI ifjú bunyósainak felkészítésébe. Hite, lendülete, akárcsak a ringben! Ha az edzői pályán csak fele olyan sikeres lesz, mint ökölvívóként, szép idők várnak a magyar bunyósokra.

Völgyeken innen, csúcsokon túl

Eredményes amatőr karrier után, 2004-ben lépett át a profik táborába, Európa akkor legerősebb istállójához, a német Universumhoz szerződött. A négy legnagyobb profi világszervezet közül kettőnél is világbajnoki övet szerzett nagyközépsúlyban. Több emlékezetes csata fűződik nevéhez, igazi drámai fighter volt, meccsei soha sem nélkülözték az izgalmakat. Sokszor felszakadt arcbőrrel, szemöldökkel, vesztett helyzetből fordított meg mérkőzéseket. Jól jellemezte fanatizmusát, hogy miután elvesztette WBO-címét, újraépítette magát, s a WBA-nál is a csúcsra jutott. – Ha a profi időszakot vesszük, azt hiszem, nem lehet hiányérzetem – érkezik a válasz Balzsay Károlytól arra a kérdésre, elégedett-e pályafutásával. – Hullámzó és fordulatos volt ez az időszak, tele nagy csatákkal. Azért is vagyok büszke profi karrieremre, mert óriási magasságokat és mélységeket jártam meg, de mindig kikerültem a gödörből. Éppen emiatt nincs hiányérzetem. Az amatőr már más kérdés, régen volt, túlléptem rajta, de a 2000-es olimpián sokkal eredményesebbnek kellett volna lennem.

Presztízs Magazin

– A WBA nagyközépsúlyú világbajnokaként búcsúztál a ringtől, emlékezetes meccset vívtál Sartisonnal. Német munkaadód, az Universum csődbe ment. Akkor is abbahagytad volna a bokszot, ha a germán istálló stabil lábakon áll?
– A sportban nem játszik a „ha” szó, de ez a történet tudott volna nagyon másként alakulni, sokkal több volt benne. Amikor Ukrajnából elhoztuk a világbajnoki címet, az Universumnál azt mondták, fantasztikus dolgok következnek. Nem így lett, ez sem. Kezdtem lefelé csúszni, egy évig szinte csak edzettem. Nem azt mondom, hogy cél nélkül, de már érezni lehetett, hogy a folytatás nem lesz egy sikertörténet. Ha akkor, egy stabil háttérrel elindulunk felfelé, ha az a motivált, vidám csapat együtt marad, további szép eredményeket érhettünk volna el. Ha lehettek volna saját rendezésű gálák, talán még ma is aktív, sikeres vagyok.


Csődbe ment az Universum – pénz az ablakban


– Nincs benned düh, hogy a felszámolás alatt álló Universum sok pénzzel maradt adósod? Azért az összegért keményen megverekedtél a ringben.
– Azt szokták mondani, rosszkor voltam világbajnok az Universumnál. Ahogy megszereztem a WBO világbajnoki övét, jött a gazdasági válság. Már hallható volt, hogy a televízió kifarol az istálló mögül, én pedig nagyságrendekkel kevesebbet kerestem, mint az addigi világbajnokok. Nem is bosszússágot, dühöt említenék, inkább a csalódottság jut eszembe, ha visszagondolok rá. De nem panaszkodom, így sem volt rossz. A bennmaradt eurókért viszont nagyon pipa vagyok, ez nem olyan, hogy lehetett volna, ha… Teljesítettem a szerződésben leírtakat, elvégeztem a munkámat, semmiféle kifogásuk nem lehet ez ellen. Kifizetés viszont mégsem történt, ezt borzasztó szemtelennek tartom, ezért bosszús vagyok. Sajnos esélyt sem látok arra, hogy egyszer a pénzemhez jussak, a rangsorban nagyon sokan állnak előttem. A bajnok profi pályafutása befejezése után sem unatkozik, Mozgás címmel műsort vezet az Echo tévén, gyűri a

Presztízs Magazin

Testnevelési Egyetem sportmenedzseri master képzését, hobbistáknak vezet boksz-fitnesz tréningeket egy belvárosi edzőteremben, de hogy a minőségi bunyó se maradjon ki, a KSI-nél dolgozó édesapjának segít az edzések vezetésében. Rövid idő alatt felkavarta az állóvizet, az Énekes-emlékversenyen már a győztes csapat edzőjeként a dobogó tetejéről mosolygott. – Köszönöm, de ebben a sikerben még nagyon kevés részem van – hárítja el a gratulációt. – Próbálom a srácokat motiválni, a határozottságukra, magabiztosságukra hatni. Tudatosítom velük, hogy edzésen is meg kell feszülniük, a meccseken ne tapogatózzanak, az elejétől nyomják, ahogy a csövön kifér. Miután elmondtam az érveimet, a kollégák is gyorsan elfogadták a törekvésemet.

A család mindenekelőtt

– Édesapád, idősb. Balzsay Károly igazi szaktekintély, tanít a Testnevelési Egyetemen, eredményes klubedző, évekig dolgozott a válogatottnál. Mi az, amit átveszel tőle, s mit csinálsz másként?

Presztízs Magazin

– Olyan vagyok, mint amilyen ő volt fiatal edzőként, motivált, őrült módon megyek előre. Nagyon sok hasznos pedagógiai tanácsot kapok tőle, mikor legyek engedékenyebb, vagy szigorúbb a srácokkal. Én azonban nem tudok és nem is akarok olyan jó ember lenni, mint apu. Ő sokszor túl engedékeny, elnéző, ezzel sokan visszaéltek. A családhoz is máshogy viszonyulok, hiszen éppen az édesapám mondta, azért, mert ökölvívóedző vagyok, ne szorítsam háttérbe a szeretteimet. Ő egy picit így tett, bizony elég keveset láttam gyermekkoromban, mindent a sportágnak rendelt alá. Kérte, én ezt csináljam másként.
Balzsay Károly megfogadta az atyai tanácsot, a munka mellett igyekszik maximálisan odafigyelni feleségére, és két tündéri kislányára. Ám hiába fejezte be profi karrierjét, sokkal több ideje nem jut a családra… – Amíg csak ketten voltunk a feleségemmel, könnyebb dolgunk volt, de ahogy jöttek a gyerekek, az ő munkája sokszorozódott meg. Tünde cipeli a hátán a család terheit, de amiben csak tudok, segítek, hozom-viszem a lányokat, oviba, szülőire megyek. Nem ülünk otthon a tévé előtt, igyekszünk a szabadidőnket jól kihasználni, jövő-menő család vagyunk. A gyerekek hozzászoktak, imádják, igénylik a programokat. Néha azért kettőnkre is szakítunk időt, próbálunk eljutni moziba, vacsorázni, egy-egy estét, délutánt együtt töltünk.
– Pörög, zakatol az életed. Úgy alakul a boksz utáni karriered, ahogyan tervezted? Mennyire kell megküzdened a civil életre való átállás nehézségeivel?
– Azt hittem, könnyebb lesz az átlépés, zökkenőmentesebben tudok majd elhelyezkedni. Kiderült, ez még nekem sem egyszerű, hiába van óriási kapcsolati tőkém. De hál’ istennek megmaradtak azok az emberek, akik eddig a barátaim voltak, ők segítenek, s ez nagyon jó érzés.


A biztos háttér és az „utánpótlás”

Presztízs Magazin

Az ökölvívó 2000-ben a tatai edzőtáborban ismerte meg a válogatott tornásznőt, Reubl Tündét. A házaspár két gyermeket nevel, az ötéves Hannát és a hároméves Jázmint. Tünde nemcsak feleségként és anyaként áll helyt a kapcsolatban, sokat segített férjének a meccsek előtti mentális felkészülésben, de Karesz állítása szerint olykor az ellenfelekkel kapcsolatban is jobban képben volt, mint ő. – Ez erős túlzás – nevet nagyot a KSI-nél tornászedzőként dolgozó Tünde. – A mentális felkészülésnél próbáltam segíteni, sokat beszélgettünk, volt sportolóként tudom, min megy keresztül az ember, míg felkészül egy versenyre.
A két kislány közül Hanna már az édesanyjánál edz, Zsebibaba versenyre készül, komolyan veszi a tornát, de valószínűleg Jázmin is ezt a sportágat választja majd. Vajon lesz fiú utód, aki továbbviszi az ökölvívó hagyományokat?
– Nincs tervben, de soha ne mondd, hogy soha! Épp elég a két gyerek, néha még az is gondot okoz, hogyan osszam meg magamat közöttük. Jázmin még nem jár oviba, vele délelőtt vagyok többet, a délután inkább Hannáé, este nyolckor együtt esünk haza edzésről. Németországban megvolt a ritmus, Karesz a napi két edzésen túl a többi időt otthon töltötte. Most általában este 11 után találkozunk. Szerencsére közel lakik a család, ők sokat segítenek. Nagyon várjuk már a jó időt, hogy indulhassunk kirándulni.

Presztízs Magazin

Eredmények:
1995 ifjúsági magyar bajnok
1996,1997 junior magyar bajnok
1997-től 2003-ig felnőtt magyar bajnok
1996 junior világbajnokság 5. hely
1997 junior Európa-bajnokság ezüstérem
2002 felnőtt Európa-bajnokság ezüstérem
2000, 2004 olimpiai résztvevő
2008 WBO interkontinentális bajnok
2009 WBO világbajnok
2012 WBA világbajnok

Átlag: 5