Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bacskai-győzelem a Bocskain

Balogh Zoltán | Balogh Zoltán és boxing.hu | 2011.02.15. |
Bacskai-győzelem a Bocskain
Világbajnoki erősségű mezőny vett részt a Debrecenben megrendezett 55. Bocskai István amatőr ökölvívó emlékversenyen, 20 ország 118 versenyzője lépett a kötelek közé. A magyar győzelem sem maradt el, a Vasas-Süllős Európa-bajnoka, Bacskai Balázs magabiztosan nyerte a 69 kilogrammos kategória küzdelmeit. Hazánk öklözői még két ezüst- és öt bronzérmet szereztek a bokszvilág egyik legjelentősebb nemzetközi tornáján.

 

Az amatőr bunyósoknál az idei esztendő a világbajnokságról, s az olimpiára kvalifikáló viadalokról szól. Minden ország gőzerővel készül, a szövetségi kapitányok tesztelik versenyzőiket, keresik a súlycsoportok legmegfelelőbb embereit. Ritka az a nemzetközi viadal, amelyen a résztvevő nemzetek topbunyósaikat küldik szorítóba. Persze, más a leányzó fekvése, ha a rendező ország szövetségének elnöke az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség) végrehajtó bizottságának tagja. Márpedig a magyar amatőr bokszolók első embere, Csötönyi Sándor a sportág vezetői közé tartozik, szavának súlya van. Az elnök úr tekintélye nem kis szerepet játszott abban, hogy a debreceni viadalra az amatőr boksz nagyhatalmai közé számító kubaiak, oroszok, angolok és franciák is legerősebb keretükkel érkeztek. Így a magyar érmek száma valamivel kevesebb lett, mintha egy gyengébb tornán viaskodtak volna legjobbjaink, ám a világbajnoki felkészülés érdekében később kifizetődőbbek lehetnek a felkészültebb riválisokkal való küzdelmek.
 
Az már a négynapos viadal első versenynapján látszott, erős ellenfelekkel kell megküzdeniük bunyósainknak. A nyolcaddöntőt Kalucza Norbert, Berna Dávid, Könnyű Róbert, Török János, Varga Miklós, Görbics Gábor, Harcsa Zoltán és Baranyi Richárd is abszolválta, míg meglepetésre a magyar csapat egyik legjobbja, Káté Gyula búcsúzott a további csatáktól.
 
A negyeddöntőkben szorítóba lépett az orosz vb-ezüstérmes, Európa-bajnok papírsúlyú David Airapetian is, aki a hajdúsámsoniak Eb-bronzérmesét, Ungvári Istvánt „ütötte el” 14:4 arányban. Azért magyar sikereket is láthatott a cívisváros szakértő publikuma, a fiatalok kitettek magukért, Lakatos István, Nagy Krisztián, Török János, Harcsa Zoltán is győzelemmel hagyta el a szorítót, de a kipróbált harcosok – Varga Miklós, Bacskai Balázs, és Bouquet Bence – is továbbléptek.
 
Presztízs Magazin
Az elődöntőkben nyolc magyar versenyző próbálkozott a fináléba kerülés kiharcolásával, közülük hárman, Lakatos István, Nagy Krisztián és Bacskai Balázs sikerrel vette az akadályt. Lakatos kubai bunyóst legyőzve(!) jutott az aranykapuba, de Nagy Krisztián is nála előzőleg esélyesebbnek ítélt riválisnál, az örmény Harutyunyannál bizonyult jobbnak. Nagyot küzdött könnyűsúlyban Török és Varga is, előbbi a kubai klasszis, Yasnier Toledo Lopez ellen maradt alul, utóbbi az orosz világbajnok Szelimovval szemben kényszerült búcsúra. Az Eb-győztes Bacskai nem hagyott kétséget afelől, hogy jobb az azeri Eynullayevnél. A fiatal Harcsa Zoltánt sérülés miatt visszaléptette Szántó Imre mesteredző, kitűnt, a rutinos szakember okosan menedzseli a magyar amatőr boksz egyik legnagyobb tehetségének tartott kispesti fiatalembert. A nehézsúlyú Deél Szabolcs egy menet alatt szenvedett vereséget az azeri Teymur Mammadovtól, míg Bouquet Bencének a román Mihai Mistor jelentette a végállomást.
 
A magyar ökölvívók közül a papírsúlyú Lakatos István lépett először ringbe, aki a papírsúlyúak fináléjában az orosz Airapetiannal csapott össze. A fiatal kecskeméti próbálta tartani a lépést a szláv klasszissal, ám a két versenyző közötti különbség jelenleg még jelentős, a csata az orosz magabiztos, 7:1 arányú győzelmével végződött. Nagy Krisztiánnak is meg kellett elégednie az ezüstéremmel, a szolnokiak feltörekvő tehetsége hatalmasat verekedett 2008 Európa-bajnoka, az angol Campbell ellen, s bár 8:5 arányban alulmaradt, a közönség vastapssal honorálta harcosságát. Bacskai Balázs gondoskodott róla, hogy a házigazda magyar válogatott ne maradjon elsőség nélkül, a Vasas-Süllős kontinensbajnoka mindent bemutatott a sportág szépségéből, magabiztosan győzte le a remek orosz Khamukovot.
 
Az 55. Bocskai István-emlékverseny csapatversenyét az orosz válogatott nyerte, a legjobb külföldi ökölvívó címet a papírsúlyú aranyérmes orosz Airapetian vihette haza, míg a legjobb hazai öklözőnek értelemszerűen a 69 kilogramm győztesét, Bacskai Balázst választották.
 
Az 55. Bocskai István-emlékverseny magyar érmesei:
69kg: I. Bacskai Balázs
48kg: II. Lakatos István
56kg: II. Nagy Krisztián
60kg: III. Török János
60kg: III: Varga Miklós
75kg: III. Harcsa Zoltán
91kg: III. Deél Szabolcs
+91kg: III. Bouquet Bence

 

Átlag: 5