Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bárdosi Sándor birkózópalántákat nevel

Balogh Zoltán | Balogh Zoltán | 2011.06.07. |
Bárdosi Sándor birkózópalántákat nevel
Az olimpiai ezüstérmes kötöttfogású birkózó, Bárdosi Sándor egy éve már a budajenői birkózó klub edzőjeként pallérozza az ifjabb nemzedéket. A karfiolfülű imádja a „rossz gyerekeket”, úgy véli, sokkal jobban megtalálja Bárdosi Sándorral mindig történik valami, az lenne a csoda, ha nyugton tudna ülni a fenekén. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy az olimpiai ezüstérmes lecsendesedett, felelősségteljes edzőként végzi feladatait Budajenőn. Persze, a bőréből nem tud kibújni, nála a csibészség szériafelszerelés, nincs az a tanítvány, aki különböző trükkökkel meg tudná vezetni.velük a hangot, mint jól nevelt társaikkal.

- Egy éve dolgozom a budajenői ifjú birkózókkal, a klubot menedzserem és barátom, Lacza Ádám hozta létre, ő a kempósokkal foglalkozik, de van boksz szakosztály is – kezdi Bárdosi Sándor. – A birkózók mellett a szumósok is hozzám tartoznak, rengeteg gyerek jár az edzésekre. Gyorsan összehaverkodtam a srácokkal, jó velük együtt dolgozni, formálni őket, figyelni, ahogy nap mint nap fejlődnek szellemileg és fizikailag. Nekem semmi gondom az úgynevezett rossz gyerekekkel, szeretem ezeket a srácokat, egy-kettő közülük olyan,
mintha a fiam lenne. Olyanokra van szükségem, akikben van tűz, a halvérű palikkal nem tudok mit kezdeni. Az izgága srácokat lehet formálni, sportolót faragni belőlük. Sokkal jobb, ha az edzőteremben töltik az idejüket, mintha 18 évesen abból állna a szórakozásuk, hogy elkötnek egy kocsit. Égetnivaló rossz kölyköket vittem az ukrajnai korosztályos szumó Eb-re, olyanokat, akiket tuti, hogy nem vittek volna el osztálykirándulásra a tanáraik. Nekem semmi gondom
nem volt velük, tudom kezelni őket.

Az olimpikon mielőtt Budajenőn lehorgonyzott volna, a birkózás után kipróbálta a szumót, a ketrecharcot, kereste az alkalmakat a kihívásra. Az új sportágakban is megállta a helyét, szumóban Európa- és világbajnoki címet, „kiskesztyűs” bunyóban kontinensbajnoki övet gyűjtött be.
 

Presztízs Magazin

- Nem érzem hátránynak, hogy korábban több klubban is edzettem, mindenhol csak tanultam, szedtem fel valamit. A szakma legjobbjaival tudtam együtt dolgozni, s ezeket a tapasztalatokat fel is használom a munkámban. Sok dolgot kipróbáltam, de Ádám mindig ott állt mögöttem, stabilitást adott, most pedig Budajenőn együtt dolgozunk. A jó pap holtig tanul, én is sokat tanultam a vegyesharc és a szumó edzéseken, versenyeken, kitűnő edzők, partnerek
segítettek. Pár év ugyan kimaradt a birkózókarrieremből, de nagyobb lett a látószögem, sok dologhoz másként állok hozzá. Talán az sem lett volna baj, ha korábban váltok az MMA-ra és a szumóra, az utolsó néhány év vesszőfutását a birkózó válogatottnál szívesen elkerültem volna.

Bárdosi Sándor versenyzői karrierjét az utóbbi időkben térdsérülés hátráltatta, felmerült, hogy ezután csak az edzői munkára koncentrál, ám a bajnok szerint még nincs lezárva ez a kérdés.

- Úgy érzem, van még bennem kiadandó energia, szívesen bevállalnék néhány bunyót. Volna elszámolnivalóm pár emberrel, és egy-két címet is megszereznék még. Jó lenne versenyezni, de a srácokkal is nagyon szeretek foglalkozni, élvezem az edzői munkát. Nagyon nehéz, sőt talán lehetetlen egyeztetni a kettőt. Ha megtalálom majd azt a segédedzői gárdát, akire jó szívvel rá merem bízni az edzések vezetését, a srácokat, akkor nem kizárt, hogy egy-két meccset még bevállalok. De megfelelő felkészültség nélkül ostobaság lenne belevágni egy
ilyen vállalkozásba. A súlyom is elment kicsit, azt is rendbe kellene szedni, ha még versenyezni akarok. 85 kilóban indultam, 90-91 kilóról fogyasztottam, most azért egy kicsit több vagyok. De ha valaki felajánlana egy olyan meccset és összeget, ami érdekelne, akár két hét alatt leadnám a felesleget. Mindig vonzottak a kihívások!

Az ex-birkózót a 2000-es olimpián nagyon kevés választotta el az aranyéremtől. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondol, vajon más lenne az élete, ha a török Yerlikaja elleni finálé után az ő kezét emeli magasba a vezetőbíró?

- Nem hinném, hogy sokkal másabb lenne az életem, valószínűleg ugyanitt tartanék, Ádámmal dolgoznék együtt. De valamiben mégis csak más lenne, jövőre már kapom az olimpiai érmeseknek járó járadékot, csak nem az ezüstért, hanem az aranyért járó zsetont hozná a postás. Persze, ha addig el nem törlik… - zárja egy rá jellemző poénnal a beszélgetést.

Átlag: 5