Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bevették Bécset a magyar dzsúdósok

Formálódik válogatottunk az olimpiára

Balogh Zoltán | 2010.05.26. |
Minden idők legjobb magyar Európa-bajnoki szereplését produkálta dzsúdó-válogatottunk Bécsben: az együttes két arany-, három ezüst- és két bronzéremmel első helyen végzett az országok közötti éremtáblázaton.
Hosszú, küzdelmes versenysorozat vár arra a cselgáncsozóra, aki részt akar venni a 2012-es londoni olimpián. A kvalifikációs viadalok sorát a május eleji tuniszi GP nyitotta, az európai mezőny a Bécsben megrendezett kontinensviadallal hangolt a dzsúdó-maratonra. Válogatottunk a rutinos Ungvári Miklós és Hadfi Dániel mellett, kitűnő képességű, korosztályos és felnőtt világversenyeken már bizonyító fiatal sportolókkal indult harcba, akik nagyszerű szerepléssel járultak hozzá a magyar dzsúdó sporttörténeti sikeréhez.
 

Közös munka áll a sikerek mögött

 
– Rengeteg munka van az eredmények mögött, mégpedig csapatmunka – adta meg a siker receptjét Csernoviczki Csaba szakágvezető. – A fiatal, sikerre éhes generációnak a londoni olimpia a cél, ahová Csernoviczki Éva, Mészáros Anett, Bor Barna és Ungvári Miklós, ha kiharcolja a részvételi jogot, már ötkarikás tapasztalat birtokában utazhat. Versenyzőinket remek edzők készítik fel, kivétel nélkül magasan kvalifikált, folyamatosan tanulni vágyó szakemberek, de a sikereinkhez nagyban hozzájárul dr. Katics László erőnléti edző is.
Csernoviczki Csaba speciális helyzetben van, legsikeresebb tanítványa, a már három Európa-bajnoki medált begyűjtő lánya, Éva. – Olykor nem könnyű a közös munka, de mára mindketten megtanultuk kezelni a helyzetet. Az edzőteremben és a versenyeken elsősorban az edzője vagyok, ilyenkor nagyon nehéz az érzelmeknek parancsolni. Jobban izgulok, mint versenyző koromban – mondta a tatabányai tréner.
Fotó: fotós neve
A bécsi siker tovább erősítette apa és lánya eredményes szakmai kapcsolatát: az Eb előtt vírusos betegséggel küszködő Csernoviczki Éva (48 kg) remek dzsúdóval a döntőig menetelt. Lengyel, olasz, majd orosz ellenfelét legyőzve a fináléban csak nagy csatában maradt alul a románok olimpiai bajnokával, Dumitruval szemben.
– Az idei világkupákon nem tudtam érmet szerezni, ezért is vagyok boldog, hogy Eb-ezüsttel vághatok neki az olimpiai kvalifikációs versenysorozatnak – mondta Csernoviczki Éva. – A döntőben kockáztattam, nem akartam hosszabbítást. A türelmetlenségemet használta ki Dumitru. Londonban, azt hiszem már nem ő lesz a favorit, inkább az ázsiai lányokra kell odafigyelnem.
Csernoviczki Éva mellett a magyar cselgáncs kiemelkedő egyénisége, Ungvári Miklós (66kg) is döntőt vívhatott a kontinensviadal nyitónapján, s csak a bírók „jóindulatának” köszönhetően maradt alul a spanyolok vb-ezüstérmesével, Uriartéval szemben. Miki formájáról sok mindent elárul, hogy három ippon-győzelemmel menetelt a fináléig, ukrán, román és szlovén riválisa is meghajolt előtte.
Medállal zárta az első napot Karakas Hedvig is, az MVSC 57 kilós dzsudokája. Az olaszok pekingi olimpiai bajnokát, Quintavallet verte a bronzcsatában.
 

Aranyos Anett

 
A második versenynapon megszületett a magyar dzsúdó 12. Eb-aranyérme: Mészáros Anett nem talált legyőzőre a 70 kilogrammosok között. Litván, holland, francia ellenfél testén keresztül jutott a fináléig, ahol két ippont is dobott a szlovén Európa-bajnokon, bár az elsőt a bírák nem adták meg, mondván, az akciót szőnyegen kívül indította klasszisunk.
– Teljesen más érzés felállni a dobogó tetejére – jelentette ki boldogan a felnőtt világversenyen első aranyát szerző Mészáros Anett. – Remélem, ez további lendületet ad a londoni olimpiára! De ne szaladjunk ennyire előre, sok minden történhet addig, előfordulhat betegség, sérülés is. Reményeim szerint jó olimpiai kvalifikációs szereplés és egy nagyon kemény felkészülés után éremmel jövök haza Londonból. Bízom benne, semmi nem fog ebben meggátolni!
Az ifjabbik Ungvári testvér, a szakmában „Karvaly” néven ismert Attila sem akart lemaradni bátyjától, sérüléséből felépülve, a dobogó harmadik fokáig jutott. Ippon-parádéval indított, bosnyák, svájci és francia riválist vert, az elődöntőben azonban nem bírt az orosz Kajtmazovval. Bíró Tamás tanítványa a bronzért hatalmasat küzdött: aranyponttal győzte le az Európa-bajnok belga Van Tichelt. 
 

Putyin is tapsolt Abigélnek

 
A KSI 19 éves sportolója, Joó Abigél gondoskodott róla, hogy az egyéni küzdelmek utolsó versenynapján is felcsendüljön a magyar himnusz: a fiatalok magabiztosságával szinte leiskolázta a 78 kilogrammos női mezőnyt. Ipponnal bizonyult jobbnak osztrák, ukrán és francia vetélytársánál, míg a finálét két jukóval nyerte a holland világbajnok, Marhinde Verkerk ellen. – Sokan mondják, kellemetlen a stílusom, nem szeretnek ellenem küzdeni – mosolygott a KSI idén súlycsoportot váltó vagány sportolója, aki nem sokat görcsöl a tatamin.
Fotó:
– A 78 kilogrammosok között is ki tudom használni hosszú végtagjaimat, de azért van különbség a 70 és a 78 kiló között. Bár szerintem nem óriási, nem érzem sokkal erősebbnek a 78 kilósokat. Erőt ad, hogy Európa-bajnokként kezdhetek az olimpiai kvalifikációs versenyeknek. Nagyon bízom benne, hogy a lendületem kitart Londonig!
A paksiak nehézsúlyú versenyzőjének, Bor Barnának sem sok hiányzott, hogy a dobogó tetejéről tekintsen le, hozzá hasonlóan termetes vetélytársaira. Hangyási László tanítványa ippon-sorozattal jutott el az aranycsatáig, szlovén, osztrák, litván, német riválist győzött le. A fináléban a fehérorosz olimpiai bajnok, Ihar Makarau azonban bizonyította, tudása mit sem kopott, ledöntéssel verte a magyar trónkövetelőt.
Az orosz miniszterelnök, az IJF (Nemzetközi Judószövetség) tiszteletbeli elnöke, Vlagyimir Putyin a helyszínen tekintette meg az Eb harmadik napját, a fekete öves dzsúdós Marius Vizer IJF-elnök meghívására érkezett az osztrák fővárosba.
A magyar dzsúdósok a ’92-es barcelonai olimpián fantasztikusan szerepeltek: Kovács Antal arany-, Csák József és Hajtós Bertalan ezüst-, Csősz Imre bronzérmet szerzett. A mai garnitúra még a klasszis elődök teljesítményét is túlszárnyalhatja, ha a tudás mellé egy kis szerencse is párosul. Válogatottunk Londonban minden idők legjobb magyar ötkarikás cselgáncseredményét érheti el.
 
Eredmények:
59. Judo Európa-bajnokság, Bécs
70kg: I. Mészáros Anett (Honvéd-Kipszer) edző: Toncs Péter
78kg: I. Joó Abigél (KSI SE) edző: Pánczél Gábor
48kg: II. Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya) edző: Csernoviczki Csaba
66kg: II. Ungvári Miklós (MTK-Erzsébetváros) edző: Bíró Tamás
+100kg: II. Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE) edző: Hangyási László
57kg: III. Karakas Hedvig (MVSC) edző: Kovács Gábor
73kg: III. Ungvári Attila (Ceglédi VSE) edző: Bíró Tamás
Még nincs értékelve