Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csonttörő edzőként folytatja

A bajnok azt szeretné, ha tanítványai túlszárnyalnák eredményeit

Balogh Zoltán | Sasvári Tamás és Lacza Ádám Illés (edzésen) | 2010.10.25. |
Csonttörő edzőként folytatja
Az amatőr Európa-bajnoki bronzérmes, olimpikon Nagy János, aki a profik között is szép karriert futott be, edzőként dolgozik: a budajenői kempósok kéztechnikáit finomítja. Csonttörő a jövőben az ökölvívóéletbe is szeretne bekapcsolódni, a Zsámbéki-medence tehetségeit pallérozná. Egyetlen magyar profi ökölvívó vívhatott a négy nagy szervezet egyikénél világbajnoki címmérkőzést az USA-ban: Nagy János 2006 májusában a Los Angeles-i Staples Centerben a WBO nagypehelysúlyú övéért az argentin „Hiénával”, Jorge Rodrigo Barriossal ütközött. A szakmában Csonttörőként ismert bunyósnak nem sikerült a bravúr, az első menetben vereséget szenvedett a címvédőtől. Nagy tervekkel utazott ki az ígéret földjére, ám csalódottan kellett hazatérnie. Az addig őt a tenyerén hordozó hazai média alaposan leszedte róla a keresztvizet, 49 másodperces teljesítményéért kapott hideget, meleget.

Tudatosan építette karrierjét
 
Pedig Nagy János sokkal jobb ökölvívó volt annál, mint amit a híres Los Angeles Lakers csarnokában mutatott. Amatőrként junior Európa-bajnoki ezüstéremmel, felnőttként kontinensbajnoki harmadik helyezéssel, valamint olimpiai részvétellel is büszkélkedhet, magyar bajnoki címeiről nem is beszélve. Őri József keze alatt, Győrben sajátította el az ökölvívás alapjait, de ringbe lépett a Paks, a Koko-Gym és a Vasas színeiben is. Elmondása szerint a bokszot kihívásnak tekintette, mindig célokat tűzött ki maga elé, tudatosan tervezte karrierjét. Az amatőrök között a nemzetközi mezőnyben jó névnek számított, senki nem mehetett biztosra ellene. – 2001-ben a Vasas tagjaként még megnyertem az országos bajnokságot, aztán profinak álltam – eleveníti fel hivatásos ökölvívó pályafutása kezdetét Nagy János. – A profiboksz ugyanolyan, mint az amatőr, de mégis teljesen más edzésmunkát igényel. Azzal a céllal vágtam bele, hogy valamilyen övet szerezzek, ez 2002 végén sikerült is, a kitűnő Bognár Lászlót legyőzve profi magyar bajnok lettem.
Csonttörő azonban itt nem állt meg, remek bunyósok testén keresztül lépett egyre feljebb a világranglistán, szerzett öveket. Többek között kétszer is jobbnak bizonyult annál az argentin Chaconnál, aki Budapesten ragadta el a WBO profi világbajnoki övét Kovács Istvántól. Mérkőzéseit pályafutása csúcsán majd másfél millió tévénéző követte figyelemmel, a hazai média állandó szereplője volt. Aztán 2006-ban jött Barrios
 
Az igazi barátok megmaradtak
 
Presztízs Magazin
Az egykori bajnok ma sem szívesen beszél az USA-ban megvívott találkozójáról, kéri, hanyagoljuk a témát. Azt azért megtudom, eszében sem volt visszavonulni a „Hiénától” elszenvedett verség után, meg akarta mutatni a világnak, hogy sokkal több van benne annál, mint amit a Los Angeles-i szorítóban mutatott. Trénerével, Klein Csabával edzésbe álltak, ám elmondása szerint menedzserével már nem találta a közös hangot, ezért a szakítás mellett döntöttek. Több hazai istálló is szerette volna leigazolni, ám a megbeszélések egy szint után megrekedtek… – Mire igazán lényeges dolgok kerültek volna szóba, addigra lelankadt a lelkesedésük – mosolyodik el János. – Családom van, nem tehettem meg, hogy csak a bunyóra teszem fel az életemet, s várom, mikor fut be egy anyagilag és szakmailag is kedvező ajánlat. Nem tudtam megalapozni a jövőmet a boksszal, így munkát kerestem. Sokan hülyének néztek, nem akarták elhinni, hogy az összebokszolt pénz elfogyott. Azt hitték, sok-sok milliót kerestem, a média a Cachon elleni meccspénzemet 20 millióra becsülte. Ha levesszünk egy nullát, akkor az már közelít a valósághoz.
Hirtelen megcsappant a cimborák száma, akik eddig a bajnokra irányuló dicsfényben sütkéreztek, gyorsan eltűntek. Nagy János ezt egy csöppet sem bánja, úgy véli, az igazi barátok megmaradtak. Egy korábbi támogatójának köszönhetően egy ideig építésvezetőként kereste kenyerét, de azt is tervezte, bokszklubot nyit a főváros VII. kerületében. Az elképzelésből nem lett semmi, az önkormányzat az egekbe emelte a bérleti díjat.
Másfél éve, megunva a fővárosi nyüzsgést, családjával egy Budapest környéki településre költözött, jelenleg egy kertészetben dolgozik mindenesként. Élvezi a vidéki életet, a nyugalmat. –Még messze vagyok attól, amit elterveztem, de nem panaszkodom – jelenti ki. – Elégedett vagyok az életemmel, szép családom van, a felségemmel három gyermeket nevelünk. Reggeltől estig folyamatosan megyek, de nekem ez sem elég, tele vagyok energiával!
 
Újra csattannak a kesztyűk
 
A keményöklű bunyóst a budajenői kempósok is „felfedezték”, a klubot
Presztízs Magazin
irányító Németh István és Lacza Ádám Illés edzőnek hívta csapatához. Jánost nem kellett sokat győzködniük, március óta a kempósokat és a küzdősportok iránt érdeklődő hobbistákat pallérozza. – Örömmel vágtam bele a munkába, korrekt megállapodást kötöttünk – mondja. – Nem tagadom, kicsit szokatlan volt ismét az edzőteremben, viszont remek érzés visszakerülni ebbe a közegbe. Még az elején vagyunk, de kijelenthetem, látjuk a hosszú távú folytatást. Ha valakivel elkezdek együtt dolgozni, s az rendben megy, akkor nem változtatgatok, hanem végigviszem a közös munkát.
Az elején még nem lehet keményre venni a figurát, inkább a játékosság a lényeg, az, hogy a srácok várják a következő edzést, megszeressék a bunyót. Ezzel a céllal állítom össze a gyakorlások programját.
Úgy tűnik, az egykori remek versenyzőnek van vénája a szakmához. A budajenői klubvezetők rendkívül elégedettek munkájával, már azt tervezik, hogy a Zsámbéki-medencében ökölvívóbázist hoznak létre, ahol Csonttörő irányítaná a tréningeket. – Minél több gyereket szeretnék megismertetni ezzel a csodás sportággal – határozza meg az irányt az ex-bajnok, aki tervei szerint, húsz éves versenyzői tapasztalatát felhasználva, idővel főállásban vezetné majd a gyakorlásokat. – A boksz amellett, hogy fegyelemre nevel, remek lehetőség a feszültség levezetésére. Ha látom, hogy valaki kiugróan tehetséges, akkor igyekszem majd az egyéniségét felszínre hozni. Bízom abban, hogy a tanítványaim között lesz olyan, akiben majd észreveszem az én egykori stílusomat, s át tudom neki adni a tapasztalataimat. Remélem, a versenyzőim többre viszik nálam! Bár többször szokták emlegetni, aki jó bokszoló volt, az nem biztos, hogy jó edző is lesz, de én szeretnék erre rácáfolni. Edzőként is meg akarom állni a helyem! Azt szeretném, ha a jövőben már a tanítványaim sikereiről beszélgethetnénk!
 
Presztízs Magazin
– Már az első edzésen is csak kapkodtuk a fejünket. Jani keményen meghajtott minket, nagyon jó dolgokat mutatott. Remekül ért a gyerekek nyelvén, látszik, kitűnő edző lesz belőle. Megkértük, hogy a Magyar Kempo Szövetség balatonszárszói edzőtáborába is jöjjön el velünk, rengeteget tanulhatnak tőle versenyzőink. Augusztus elején felkeressük a környék polgármestereit – a budajenőivel beszéltünk, az ő támogatását már bírjuk –, hogy szeptembertől egy bokszklubot hozzunk létre a Zsámbéki-medencében. Egy remek edzőt már találtunk hozzá! – mondta el Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke.

 

 

Átlag: 5