Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Győzelemre született

Deák Horváth Péter | Patyus Ferenc | 2013.11.28. |
Győzelemre született
Olimpiai, világ- és Európa-bajnok, túlélt egy súlyos autóbalesetet, sikeres szövetségi kapitány volt, húsz éve a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. Elviselt ezernyi gáncsoskodást, megélte azt is, hogy a birkózás végveszélybe került, de aztán mégis olimpiai sportág maradt. Dr. Hegedűs Csaba 65 esztendős, de változatlanul a húszévesek hevülete feszül benne.

Szenvedélyesen magyaráz, a tekintetét a tiédnek szegezi, szinte még a szemüvege is izzik, megragadja a karodat, valósággal beléd szuggerálja a rá oly jellemző hitet, elszántságot, bátorságot.

A Jóisten hihetetlen életet adott nekem – kezdi a Tuskirály. – A balesetem után, ami 1973-ban történt, háromszor hoztak vissza a klinikai halálból, több mint harmincszor operáltak, és aztán Mezei András barátommal csináltunk egy rádiódrámát, aminek az volt a címe, hogy: Tus a halál ellen. Akkor, 25 évesen arról beszéltem, hogy mindig az vonzott, ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Viszonylag friss példát mondok: nem kaptuk meg a 2011-es, olimpiai kvalifikációs vb rendezési jogát, Isztambulnak adták annak reményében, hogy a törökök rendezik a 2020-as olimpiát, a világbajnoki birkózócsarnok lesz egyben az olimpiai is, de végül nem ők rendezhetik meg az ötkarikás játékokat. Csak ezután jött a még fájdalmasabb csavar a történetben: mi kaptuk meg az idei világbajnokságot, aminek rendezése közelített a lehetetlen küldetéshez.”

Presztízs Magazin

Miért?
„Azért, mert amikor támogatókat kerestem az eseményhez, rendre azzal szembesültem, mit akarok én egy olyan sportággal, amelyiket mindjárt törölnek az ötkarikás műsorból. Méltatlan helyzet alakult ki, és jóllehet, most boldogok vagyunk, de csak egy héttel(!) a vb előtt derült ki, hogy a birkózás marad az olimpián. És mégis megcsináltuk, mégis felül tudtuk múlni – érzésem szerint – az etalonnak tartott 2005-ös budapesti világbajnokságot is. Engem ez éltet, sarkall, és nagyon büszke vagyok rá, a hat gyönyörűen csillogó érmünkről nem is beszélve.”

     „embereket át tudok küldeni a falon is, ha kell…”

Sárváron született, nemrég a város díszpolgára lett. Mennyire fontos a szülőhely, az indulás a pályáján?
„Rengeteget számít. Azt mondtam a sárváriaknak, ti vagytok a múltam, mert ismertek engem, tudjátok, honnan indultam. A világ háta mögött, Péntekfaluban nyolcévesen kezdtem, amikor az edző bácsi odamutatott a teremben a csupasz parkettára: hidalj le! Megcsináltam, hát persze, mert ez az elemem, ez a világom. És most ugrok egy nagyot az időben, 1971-et írtunk, amikor kimentünk a szófiai világbajnokságra, a bátyámnak, Miklósnak annyit mondtam: ide figyelj, világbajnok akarok lenni. Nem szeretnék, hanem akarok! Összeszorítottam a fogam és megnyertem. Küzdök, vívódom, gondjaim vannak manapság is, de engem legyőzni, 65 évesen? Hát esetleg a szívinfarktus, semmi más.”
Vérnyomás rendben?
„Hát persze. Tudja, megadatott nekem az a képesség, hogy embereket át tudok küldeni a falon is, ha kell. Így neveltem Növényi Norbiból is olimpiai bajnokot.”
Tehát nem alkuszik, de szövetségi elnökként „politikusnak” is kell lennie, már csak a birkózásba áramló központi pénzek miatt is. Hogyan egyensúlyoz?
„Nem állok sem a bal-, sem a jobboldalon, magyar ember vagyok, és erre büszke voltam mindig, hirdetem a magyarságomat, amikor a világot járom. Persze, nem lévén naiv, tisztán látok mindent, de nem vagyok hajlandó forgolódni, mint egy szélkakas. Az értékek számítanak. Nem álmokat kell kergetni, a dolgokat meg kell csinálni. Ennyi...”TÁMADÁSOK

Presztízs Magazin

Húsz éve vagyok elnök, támadnak is, de hát az életem részben erről szól. Sok mindent kaptam az arcomba, ami tele van irigységgel, mert, ugye, micsoda dolog, hogy 29 évesen szövetségi kapitány lettem? Mi az, hogy a vb-n mindenkit tussal vertem, és én lettem a Tuskirály? Mi az, hogy megnyertem a századik magyar olimpiai bajnokságot? Micsoda szerencsés pali, mondogatták. De miért? – kérdezem én. Ingyen adták? És ráadásul világ- és Európa-bajnokságot nyertem, elvégeztem a jogi egyetemet is, miről beszélünk? Na, aztán mindennek a tetejébe még Sinkovits Imre lányát is elvettem feleségül. A legutóbbi két olimpián a birkózóversenyek igazgatójaként dolgoztam, és hál’ Istennek még sorolhatnám. Az a kérdés, hogy belebuktam-e bármibe, vagy megcsináltam-e? Erről kéne elgondolkodniuk azoknak, akik támadtak, támadnak.  Persze, soha senki nem irigyli tőlem az idegeskedést, a napi tizenhat óra munkát, az önmarcangolást. Itt volt ez a sikeres világbajnokság is... Hová tűntek azok, akik a fejemre pályáznak?”

NÉVJEGY
-1948.szeptember 6-án született Sárváron
- olimpiai (1972), világ- (1971) és Európa-bajnok (1976, 1977)
- a 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője
- az 1971-es vb-n mindenkit tussal győzött le, ott kapta a Tuskirály becenevet
- mesteredző, szövetségi kapitány (1980-1989)
- a Magyar Birkózó Szövetség elnöke (1992-től)
- tagja a Halhatatlanok Klubjának, beválasztották a Birkózó Hírességek Csarnokába, Nemzetközi Fair Play-díjas

A cikk a Presztízs Sport magazin második számában jelent meg.

Átlag: 5