Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Győzike nélkül

Balogh Zoltán | 2011.07.20. |
Győzike nélkül
Az egyik londoni éremesélyes magyar dzsúdós, Ungvári Attila, ha csak valami csoda nem történik, doppingvétség miatt nem lehet ott az ötkarikás játékokon. A 73 kilogrammban versenyző ceglédi sportolót a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) kétéves eltiltással sújtotta, ám ügyvédje, Ruttner György azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, a cselgáncsozó vétlen, valaki az italába keverte a tiltott szereket. Ruttner doktor nem kispályázik, tíz millió forintot ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál az ügyben.

Ungvári Attila világklasszis bátyjához, Miklóshoz hasonlóan, kategóriájában az elithez tartozik, vk-aranyat, Európa-bajnoki bronzot őriz vitrinjében. A nemzetközi viadalokon kitűnően szerepelt, gőzerővel haladt az olimpiai kvóta megszerzése felé, az egyik legbiztosabb magyar indulónak tekintették. Aztán jött a sokkoló hír, a versenyző a januári, Bakiban megrendezett világkupán leadott mintája pozitív lett, de a győzelmével végződő budapesti Hungária- kupán is tiltott szer nyomaira bukkantak vizeletében. Sztanozolon és furoszemid használatát mutatták ki a vizsgálatok, előbbi a szteroidok, utóbbi a vízhajtók közé tartozik. (Az IJF Ungvári három eredményét törölte, annulálták Hungária-kupa-győzelmét, párizsi Grand Slam-ezüstjét és bakui világkupa-bronzát.)

A kisebbik Ungvári a mai napig ártatlannak vallja magát, véleménye szerint valaki  szándékosan csempészhette italába a doppinglistás szereket. A Magyar Judo Szövetség bár a döntés ellen nem fellebbezett, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A Nemzeti Sportban megjelent írás nevesítette azt a személyt, akit többen azzal gyanúsítanak, hogy köze lehet az ügyhöz. Ungvári riválisa, az újpesti Taraba Sándor került a célkeresztbe.

Az Ungváriék által felkért, a magyar szövetség által is megbízott sztárügyvéd, Ruttner György hatalmas elánnal kezdett az Ungvári Attila ártatlanságát alátámasztó bizonyítékok begyűjtésébe. Ruttner doktor tíz millió forintot ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál az ügy kapcsán. A szokatlanul nagy összeg felét, hipp-hopp előteremtették, a hiányzó öt millát pedig egy Cegléden megrendezett jótékonysági koncerten akarták összeszedni.
A beharangozott előadók közül a Zanzibár, a Bon-Bon és a Republik passzolta a gálát, de más, kevésbé ismert előadók mellett Stohl András, Oláh Ibolya és Gáspár Győző fellépett. Háromszázan tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt, az ügyvéd szerint ez is alátámasztja Ungvári ártatlanságát, úgy véli, nem létezik, hogy ennyi ember egyszerre tévedjen. A politikai példákat most hagyjuk, hányan tolongtak már különböző izmusok által átitatott eseményeken. Elég csak az athéni olimpián megbukott két dobóatléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert esetére gondolni. Szombathelyen több ezren tettek tanúbizonyságot a nevezett urak ártatlansága mellett. Az eredmény ismert…

Természetesen nem Ungvári Attila és edzője, Bíró Tamás szavait vonom kétségbe. Bíró és Attila bátyja, Miklós számtalan világversenyről tértek haza éremmel, a világklasszis kivétel nélkül negatív eredményt produkált minden doppingellenőrzésen. Kizártnak tartom, hogy a sikeres mesteredző nagy hirtelen a 22 éves Ungvári Attilát kezdje el kokszolni. Az ifjú ceglédi dzsúdós az ügy kirobbanása után sokáig nem nyilatkozott, bár bátyjával együtt elkísérte ügyvédjét számtalan tévéműsorba, a szót csak a tesó és Ruttner doktor vitte.

Az ügyvéd úrnak lételeme a nyilvánosság, retorikai képességei is átlagon felüliek, érti a szakmáját. Ha bajba kerülnék, s megengedhetném magamnak, valószínűleg én is hozzáfordulnék. (Bár a Stohl „Buci” felmentéséért folytatott küzdelemben kiverte a biztosítékot, amikor azt próbálta szakértői véleményekkel alátámasztani, hogy a színész azért távozott a baleset helyszínéről, mert beütötte a fejét, ami emlékezetkieséshez vezetett.)

Nem lett volna semmi gond ezzel a ceglédi segélykoncerttel, Stohl, bár nagy marhaságot csinált, amikor drogosan és piásan balesetet okozott, de vitathatatlanul fajsúlyos művész. Oláh Ibolya is komoly szintet képvisel, de mi a fenét keresett ott a médiabohóc Győzike? Persze, ő is Ruttner ügyvéd ügyfele, ám ha ez a salgótarjáni fiatalember bárhol fellép, komolytalanná teszi
az eseményt. Július 25-re Ruttner úr a ceglédi művelődési házban újabb bulit szervez, a hírek szerint két musicalsztár, Mahó Andrea és Sasvári Sándor, a híres Rajkó Zenekar, valamint a hegedűvirtuóz, Mága Zoltán is színpadra lép. Talán most nagyobb lesz a bevétel.

Vajon a visszafogott, kőkemény sportoló, Ungvári Attila hogyan éli megezt a cirkuszt? Gyanítom, legyenek bármilyen jó szándékúak is ezek a egélykoncertek, szívesen kihagyta volna őket az életéből. Mestere irányítása alatt inkább edzene napi hármat, küszködne az izomlázzal, az apróbb sérülésekkel, közben meg arról álmodozna, hogyan győzné le a londoni olimpián a vetélytársakat. Ungvári Attila és Miklós arra készült, hogy az ötkarikás játékokról mindketten éremmel térnek haza. Jelen pillanatban erre kevés az esély. Ungvári Attilának csak egyet kívánhatok tiszta szívből, hozzon bármilyen eredményt is ez a sajnálatos történet – számolva a legrosszabbra is, a kétéves eltiltásra –, térjen vissza a tatamira. Győzze le a világot, valósítsa meg az álmait, de ha lehet, Ruttner doktor, Stohl „Buci” és Győzike nélkül.

Átlag: 5