Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Judo Európa-bajnokság a Papp László Sportarénában

sajtóanyag | sajtófotó | 2013.04.02. |
Judo Európa-bajnokság a Papp László Sportarénában
A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) 2013. április 25. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezi meg az év egyik legrangosabb magyarországi sporteseményét,az Adidas Judo Európa-bajnokságot. A felnőtt kontinensbajnokságra várhatóan több mint negyven európai ország küldi el legjobb versenyzőit, a magyar válogatott teljes létszámban, vagyis a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc egyéni versenyzővel indul. A mieink már túl vannak a válogatóversenyeken, a csapathirdetésre 2013. április 10-én, az MJSZ elnökségi ülése után kerül majd sor.

Magyarország természetesen az Európa-bajnokság zárónapján következő csapatversenyben is részt vesz, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) törekvése, hogy ez a versenyszám is bekerüljön az olimpiai programba – akár már 2016-ban, Rio de Janeiróban érmet szerezhessenek a válogatottak.

Korábban csupán egy alkalommal, harminckét esztendővel ezelőtt, 1981-ben Debrecenben rendezhetett Magyarország felnőtt Eb-t ebben a sportágban, az elmúlt másfél évtizedben azonban több judós világversenynek (open Eb, csapat Eb, junior-világbajnokság, junior Eb, ifjúsági világbajnokság, ifjúsági Eb, masters-világbajnokság, masters Eb) is nagy sikerrel volt hazánk a házigazdája.

Nagyobb fokozatra kapcsolva

A budapesti Európa-bajnokság szervezőbizottsága már eddig is nagy erőfeszítéseket tett a kontinensbajnokság népszerűsítéséért, de a kampány április 2-tól még magasabb sebességfokozatban folytatódik: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával sajtótájékoztatón bemutatott óriásplakátok, illetve a fővárosi villamosokon elhelyezett hirdetések népszerűsítik a közelgő nagy versenyt, kétrészes, a viadalt beharangozó televíziós magazinműsort készíttettek, amelyek hamarosan adásba kerülnek, az interneten pedig az Európa-bajnokság saját, magyar és angol nyelvű honlapja (eurojudo2013.hu) mellett a social media lehetőségeit kihasználva igyekeznek még nagyobb hírverést biztosítani az eseménynek.

Az olimpiai bajnok dr. Kovács Antal – aki ezúttal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében is felszólalt – megjegyezte, mindig szeretett volna hazai közönség előtt szerepelni egy ilyen rangos viadalon, de neki ez nem adatott meg. „Óriási dolog, hogy a teljes magyar válogatott megmutathatja magát, ahogyan azt is jelentős dolognak tartom, hogy a verseny média megjelenéseit az Atomerőmű támogathatja. Tavaly több rekordot is megdöntöttünk, mind a termelés hatékonysága, mind a biztonság terén, de ez a közvélemény figyelmét nem keltheti fel annyira, mint egy ilyen színvonalas nemzetközi sportesemény, amely reményeim szerint szép magyar sikereket is hoz majd.”

Elkészült az Európa-bajnokság kabalafigurája, a judogiba öltöztetett magyar vizsla, amelyet az Eb vendégei emlékül megvásárolhatnak majd, s amelynek embernagyságú változata a verseny ideje alatt végig jelen lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A judós vizsla kapcsán névadó pályázatot hirdetnek a szervezők, a „befutó” név ötletgazdája jutalomra számíthat majd – részletek hamarosan az Eb honlapján.

A Magyar Posta egyedi bélyeggel „kedveskedett” a budapesti Eb-nek, a imitált példányszámban megjelenő judós bélyeget is megvásárolhatják majd a verseny ideje alatt az Arénában.

A szervezők reményei szerint telt ház fogadja majd Európa legjobb judósait. A helyszínen összesen 6700 néző tudja majd követni az eseményeket, 3500 néző – többségükben a hazai judoklubokban készülő gyermekek – az MJSZ programjának keretében kedvezményes, száz forintos jegyekkel tekintheti meg a versenyt. A fennmaradó helyekre várhatóan április első hetében kezdik meg a jegyárusítást, három árkategóriában lehet majd belépőket vásárolni a Sportaréna jegypénztáraiban.

Fókuszban a Judo

Amint azt az egész ország figyelemmel követte, a mi judósaink érmei nyitották meg a magyar szempontból igen sikeres olimpiai szereplést Londonban, Ungvári Miklós a dobogó második fokára állhatott, Csernoviczki Éva első magyar női judósként bronzérmet szerzett, a sérüléséből még nem száz százalékosan felépült Karakas Hedvig és a Londonban porcsérülése ellenére hősiesen helytálló Joó Abigél az ötödik, Bor Barna pedig a hetedik helyen végzett. A londoni olimpiai sikerek után Magyarországon is nagy figyelmet kap a Judo, ezt bizonyítja, hogy az állam kiemelt támogatást biztosított a budapesti Eb megrendezéséhez, az esemény mögé állt a Budapest önkormányzata és jó néhány szponzor és támogató, akiknek ezúttal is köszönetet mond a Magyar Judo Szövetség.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára – az Európa-bajnokság fővédnöke – az Eb kampánynyitó sajtótájékoztatóján elmondta, a sportbarát kormányzat célja, hogy a következő években minél több világverseny házigazdája legyen Magyarország. „A judósok tizenhárom pontot szereztek a londoni olimpián, ezért külön öröm, hogy az ő Európa-bajnokságukra is hazánkban kerül sor” – fűzte hozzá az államtitkár, aki elárulta, 180 millió forintos állami támogatásban részesül a kontinensbajnokság.

Újságírói kérdésre dr. Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta, a Judo Eb nem az állami napok „terhére” kapta meg a Papp László Budapest Sportarénát, de az államtitkárság ezt a bérleti díj átvállalásával komppenzálta.

„A négy versenynap előtt egy napunk lesz a berendezésre, a bontást pedig éjszaka fogják végezni a szervezőink, akik igen áldozatos munkát vállaltak, így is tudunk valamennyit faragni a költségekből”.

Dr. Tóth László hozzátette: az Európa-bajnokság költségvetésének teljes nagyságrendje eléri a 360-400 millió forintot.

A judo iránti megkülönböztetett figyelmet jelzi az is, hogy a Közgép Zrt. támogatói szerződést kötött az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal, öccsével, az Eb-bronzérmes Ungvári Attilával, edzőjükkel, Bíró Tamással, és klubjukkal a Ceglédi VSE-vel – ez a megállapodás a magyar judosport történetének eddigi legjelentősebb egyéni szponzorációja. Németh Miklós, a Közgép Zrt. vezérigazgatója elmondta, eddig elsősorban csapatsportokat támogattak, de a Judo londoni sikereit látva úgy döntöttek, igyekeznek segíteni ennek a küzdősportnak a képviselőit is.

„Ez a támogatás nemcsak az Európa-bajnokságra szól, egészen a riói olimpiáig nyújtunk rendszeres, a tisztességes felkészüléshez megfelelő támogatást a két férfiversenyzőnek és klubjuknak” – mondta Németh Miklós, hozzátéve, reményei szerint a Közgép Zrt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. példáját más magyar vállalkozások is követni fogják, és több segítséget nyújtanak a magyar sportnak.

Még nincs értékelve