Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Két magyar érem a Grand Prix második napján

sajtóanyag | Őszi Szílvia | 2014.06.23. |
Két magyar érem a Grand Prix második napján
Remekül szerepeltek a magyar judósok az első Budapest Judo Grand Prix második versenynapján: a mieink közül Tóth Krisztián ezüst-, Joó Abigél bronzérmes lett, Csoknyai László, Krizsán Szabolcs és Bor Barna az ötödik, Vér Gábor pedig a hetedik helyen végzett.

Micsoda nap! A Papp László Sportarénába érkező nézők ragyogó hangulatot teremtettek, igaz, ehhez kellett az is, hogy a mieink ragyogó produkciókkal rukkoltak elő. Az első versenynapon inkább női judósaink kerültek főszerepbe, vasárnap azonban már a fiúk is megmutatták: a magyar judót nem véletlenül emlegetik a világ legjobbjai között.

A „mini világbajnokság” (nyugodtan hívhatnánk így, hiszen két olimpiai bajnok, hét olimpiai érmes, tíz világbajnok, s tizenkilenc kontinensbajnok sorakozott fel a mezőnyben) második napján repülőrajtot vettek a mieink, az első tíz meccsből hetet behúztak legjobbjaink. Már ekkor volt valami a levegőben, s igen, végül öten is tatamira léphettek az érmekért zajló délutáni programban!
 
Tóth Krisztián szárnyakat kapott a hazai publikum előtt

Presztízs Magazin

Kezdjük a sort a 90 kilósokkal! Vér Gábor (Honvéd-Kipex) szép győzelemmel kezdett az azeriek Grand Slam-győztese, Gahramanov ellen, aztán a lengyel Weglarzon is átverekedte magát, ezt követően azonban két vereség következett, így junior-világbajnoki bronzérmesünknek be kellett érnie a hetedik hellyel.

Az Eb-bronzérmes Tóth Krisztián nehezen lendült bele, előbb a litván Varnast intéssel győzte le, aztán a szlovén Zgank ellen jukóval nyert. Ezután pazar pillanatok következtek, előbb a grúz Gogocsurit dobta el egy ipponért cserébe, majd az elődöntőben a világbajnok holland Guillaume Elmontot intézte el leszorítással! Tombolt a publikum…

A döntőben sem akárki, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes japán Nisijama Daiki várt a KSI SE csillagára. Pánczél Gábor versenyzője mutatkozott aktívabbnak a meccs első felében, intésekkel előnybe is került, de a japán egy sikeres akcióval átvette a vezetést, amit már nem is adott ki a markából. Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett a Grand Prix-n, ez pályafutásának első érme az IJF Judo World Tour sorozatában! A medál és a mellé járó kétezer dolláros pénzdíj fejébe még száznyolcvan olimpiai kvalifikációs pontot is kapott Krisztián, aki ezzel várhatóan bekerül az első húsz közé a világranglistán!

„A döntő miatt nincs szégyenkeznivalóm, egy nagyon ügyes és három évvel idősebb ellenféltől kaptam ki, az intések száma reális volt – jelentette ki a KSI SE húsz éves versenyzője. – Két nagy skalpot sikerült ma begyűjtenem, úgyhogy elégedett vagyok.” Tóth Krisztián elmondta, az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig Mongóliában, Oroszországban és Tajvanon versenyez, és bízik benne, hogy ezen az egy hónapos turnén sokat tanul majd. Edzője, Pánczél Gábor hozzátette: egy junior korú judósról van szó, akinek bővíteni kell még a repertoárját, hogy az az erő, amely benne van, a tatamin is megmutatkozzon.

Csoknyai László ezúttal is szívósan harcolt

Presztízs Magazin

A 81 kilósoknál „több vasat is tartottunk a tűzbe”, Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE) és Köller Milán (Mogyi-Bajai JC) is egy-egy kört ment, előbbi kissé túl szigorúan kapott intést a grúz Margiani ellen, közel állt a továbbjutáshoz.

Csoknyai Lászlónak kemény csatával kezdődött a napja, a brit Reed ellen végül intésekkel tudott győzni. Következett a svéd Pacek és egy ippongyőzelem, majd a belga Bottieau ellen újra intésekkel kicsikart diadal. Az elődöntőben az oroszok Európa-bajnoka következett, s az Atomerőmű SE olimpikonja az utolsó fél percig remekül állta is a sarat, ám akkor szinte kiprovokált egy intést. Ezt követően kockáztatnia kellett, s Magomedov az utolsó másodpercben vazarival le is zárta a meccset.

Hangyási László tanítványa így a bronzéremért léphetett tatamira, méghozzá a grúz származású görög Musztopulosz ellen. "Csoki" ezúttal is szívósan küzdött az áhított győzelemért, az intéseknek köszönhetően vezetett is az utolsó percben. Már visszaszámolt a publikum, amikor a grúz-görög valahogy mégis csak be tudott indítani egy dobást, amelynek végén a paksi fiú az oldalára borult. Jukó a dudaszó pillanatában. Csoknyai László így végül az ötödik helyen végzett, de a közönség vastapssal hálálta meg az egész napos produkcóját.

Krizsán Szabolcs helyenként sziporkázó judóval ajándékozta meg a publikumot

Presztízs Magazin

Ugyanebben a súlycsoportban Krizsán Szabolcs is eljutott a bronzmeccsig. A Honvéd-Kipex Európa-bajnoki bronzérmese előbb az emírségekbe „száműzött” moldovai Bocant, majd a lengyel Blach-ot is ipponnal intézte el. A negyeddöntőben következett a már említett Magomedov, aki egy pillanatnyi kihagyást kihasználva – valljuk be, tényleg szép – ippont dobott. Krizsán Szabolcs azonban a vigaszágon javítani tudott, intésekkel kiharcolt győzelemmel vágott vissza a belga Bottieau-nek a tavalyi rossz emlékű Európa-bajnoki vereségért (azon az ominózus meccsen sérült meg Toncs Péter tanítványának lába).

Jöhetett hát a bronzmeccs, a vb-bronzérmes francia Alain Schmitt ellen. Szabolcs agilisan kezdett, több biztató kísérlete is volt, ám a második percben indítását megkontrázta a francia, s ezzel a győzelmet is megszerezte. Krizsán Szabolcs is ötödik lett, s Csoknyai Lászlóhoz hasonlóan ő is megérdemelte a tapsot!

Bor Barna világbajnokveréssel kezdett a Sportarénában

Presztízs Magazin

A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) és Fogasy Gergő (Kecskeméti JC) is egy akadályt tudott átugrani, míg a nehézsúlyúaknál Bor Barna mindjárt egy világbajnok ellen kezdett… Az Atomerőmű SE vb-ezüstérmes óriása a japán Kamikavával nézett farkasszemet. Ellenfelét mindenki ismeri judós berkekben, nevét azzal tette felejthetetlenné, hogy négy évvel ezelőtt, a tokiói világbajnokság abszolút döntőjében – igazi, bírói döntéssel – legyőzte a franciák azóta verhetetlen judósát, az olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok Teddy Rinert…

Bor Barna azonban tettekkel is kifejezte igényét a győzelemre – s ezt a bíró is díjazta, aki eggyel több intést osztott ki japán oldalra. Így Kamikava búcsúzott, Bor Barna viszont bejutott a legjobb nyolc közé. Ott az ukrán Bondarenkón is átlépett egy jukóval, az elődöntőben azonban már az ellenfél győzelmét hirdették ki: a kétszeres Eb-ezüstérmes grúz Okruasvili ipponnal húzta be a meccset.

A sors úgy hozta, hogy a bronzmeccsen a grúzok másik olimpiai aspiránsa, a junior Európa-bajnok Matiasvili ellen lehetett revansot venni az elődöntőért. Sajnos nem sikerült, két percnyi küzdelem után a grúz nagy ippont dobott, amelyben ezúttal egyáltalán nem akartunk gyönyörködni. Bor Barna ötödik lett, de erőfeszítéseit neki is tapssal ismerte el a publikum.

Joó Abigél bronzérmet szerzett a budapesti Grand Prix-n

Presztízs Magazin

A 78 kilogrammosok között induló kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél is megtapsoltatta a publikumot, előbb a spanyol Talarnt verte meggyőzően vazarival, majd a horvát Maranic ellen nyert egy gyönyörű dobással, néhány másodperc alatt. Az elődöntőben az Eb-ezüstérmes Velensek következett, s néhány másodpercre elnémult a Sportaréna: a szlovén judós ugyanis földharcban legyőzte a KSI SE klasszisát.

Így Joó Abigél a bronzmeccsen léphetett tatamira a délutáni programban, egy csöppet sem könnyű ellenféllel, az Európa-bajnok francia Lucie Louette-tel szemben… Harcos, helyenként dulakodós judót hozott a mérkőzés, ami mindenképpen biztató, látva Abigél elszántságát. Egyik fél sem tudott értékelhető akciót indítani, de a lényeg, hogy a küzdelem magyar győzelemmel ért véget: Pánczél Gábor tanítványa felállhatott a Grand Prix-dobogó harmadik fokára!

Jól ismerjük egymást a francia lánnyal, mindketten balosak vagyunk, így egymás bal kezét próbáltuk lefogni, ezért lett egy ilyen nem túl szép, intéses meccs – összegzett az olimpiai ötödik Joó Abigél az MTI-nek, majd hozzátette: – A mai judo sajnos megengedi, hogy nem kell dobni a győzelemért.” A KSI versenyzője hozzáfűzte, hogy az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig még két hét múlva Mongóliában lép tatamira.

Az első Budapest Judo Grand Prix-n ötvenhárom ország négyszázöt judósa lépett tatamira. A legjobban a sportág őshazájából érkező versenyzők szerepeltek, Japán hat arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel szerezte meg az első helyet az éremtáblázaton, megelőzve Hollandiát (2, 0, 2) és Grúziát (1, 2, 2). Magyarország egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel negyedik lett az ötvenhárom résztvevő ország között!

A GP legjobb férfi versenyzőjének a grúz Okruasvilit választották, míg a nők közül a japán Tacsimoto Megumi érdemelte ki a rangos különdíjat.

Még nincs értékelve