Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kis székely Herkulesek a szőnyegen

Az olimpia vágyálmuk, minden nap ezért dolgoznak

Katona Zoltán | Erdély Bálint Előd | 2013.04.22. |
birkózás
Kis székely Herkulesek a szőnyegen
Évről évre szállítják az érmeket, a bajnoki címeket – nem véletlenül, hiszen Székelyföldön hosszú évtizedek óta hagyományos sportnak számít a birkózás. Erdély ezen szeglete olimpikonokat, sőt olimpiai bajnokokat adott a nagyvilágnak, a székely Herkulesek azonban Magyarország színeiben versenyeztek legtöbbször. Tavaly egy székelyudvarhelyi sportoló csupán hajszállal maradt le a Londoni olimpiáról, de a jelenkor eredményei arra jogosítanak fel, hogy hinni merjük, ismét lesz székely birkózó olimpikon, illetve érem is.

A dicső múlt

Presztízs Magazin

A sorban időrendben az első Keresztes Lajos, aki kötöttfogású birkózóként két olimpián vett részt: 1924-ben, Párizsban ezüstérmes lett, négy évvel később, Amszterdamban viszont aranyérmet szerzett.
Lőrincz Márton 1934-ben Stockholmban Európa-bajnok lett, majd két évvel később, az 1936-os berlini olimpián a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában olimpiai bajnok. A svéd Svensson legyőzésével lett aranyérmes, de akkor már évek óta Magyarországon élt, sőt két évvel azelőtt már az országos bajnoki aranyérem is a zsebében volt.
Székelyföldön – ezen belül Székelyudvarhelyen – a hatvanas évek elején kezdték tanítani a sportág szabadfogású nemét, s a birkózás oktatása azóta folyamatos. Az úttörők Gyarmati Dezső és Kovács János 1960-tól kezdtek foglalkozni a tehetséges gyerekekkel, fiatalokkal. A Fásoknak elnevezett csapat tagjai 1961-ben már országos versenyeken vettek részt.
Az első udvarhelyi országos bajnok Papp Lajos lett, 1965-ben megnyerte az országos bajnokságot. Molnár Dénes ifjúsági válogatott volt, mellettük olyan ifjú tehetségek értek el komoly helyezéseket országos versenyeken, mint Jakab Gyula, Imreh Dénes, László Ernő, László János és Székely Gábor. A Fások csapata 1967-ben már másodosztályban versenyzett, egy év múlva az élmezőnyben végeztek, 1969-ben bejutottak a legfelsőbb osztályba. A legkiemelkedőbb egyéni teljesítmény László János 1968-as Balkán-bajnoki címe a 100 kilogrammos súlycsoportban, egy évvel korábban pedig Máthé Dénes lett országos bajnok.

El-elmaradozó sikerek

Presztízs Magazin

Bálint József szintén Balkán-bajnok volt a hetvenes években, Sándor Lajos és Gergely László szintén stabil válogatottnak számítottak, Miklós László a német válogatott színeiben szerzett Európa-bajnoki ezüstérmet. Ez a sorozat folytatódott, egészen odáig, hogy 1992-ben Barcelonában két székelyudvarhelyi születésű birkózó lépett szőnyegre: az akkor 24 éves Szabó László német színekben (Schneider Ludwig néven) 10. helyezett lett kategóriájában, s a magyar válogatott versenyzője, volt egykori kollégája, Elekes Endre.
2012. májusában László Szabolcs szabadfogású birkózónak a helsinki olimpiai selejtezőtorna utolsó esélye volt a kvótaszerzésre – a 74 kilogrammosok mezőnyében indult. Az első körben az osztrák Crepazt verte, de a következőben már nem bírt az indiai Yadannal, így kiesett a további küzdelmekből, és az indiai sportoló ment Londonba.

Székely virtus a birkózószőnyegen

Presztízs Magazin

Ezzel meg is érkeztünk napjainkhoz. Székelyudvarhely az utóbbi évtizedekben nemcsak a székelyföldi, hanem az erdélyi birkózás egyik bölcsője is lett. Két szakember, Bodrogi Csaba és Katona László edzők sikeres ifjú generációkat nevelnek, ők tanítják a legkisebbeket a szabadfogású birkózás fortélyaira, a sportág alapfogásaira. A két edző sokszor tart tehetségkutató toborzást. Azt figyelik, hogy a gyerekek mennyire mozgékonyak, ügyesek – és ha a kis „ördögök” energiájukat egymáson vezetik le, az már egy jó pont, általában ezekből lesznek később a jó sportolók. Persze csak úgy, ha közben fegyelmet tanulnak az edzőktől, akik az energiáikat jó irányba terelik. Így születnek később a szép eredmények országos versenyeken, aztán profi sportoló válhat belőlük.
Az utóbbi években néhány környékbeli településen is elindultak az edzések – elsők között Korondon, Lőrincz Márton szülőhelyén, ahol a sportcsarnokot az aranyérmesről nevezték el. Szentegyházán, Farkaslakán és Zetelakán is csoportok indultak, ahol a két említett edzőn kívül Józsa Gábor, Simó László és Varga Levente foglalkoznak a tehetséges ifjakkal. Bodrogi Csaba, a tevékenységet koordináló edző „birkózó-műhelyeknek” nevezi ezeket a központokat. – A legkisebbtől a legnagyobbig körülbelül kétszázan űzik ezt a sportot a környékünkön. Öt éves kortól kezdjük, de huszonéves sportolónk is van – mondja kérdésünkre az edző.

Eredmények minden szinten

Presztízs Magazin

A 2012-es év kimagasló volt, hiszen az ifjúsági 2-es korosztályban, a 16–17 éveseknél sikerült megvédeni csapatbajnoki címünket, ugyanakkor a legnagyobb korosztály, az ifjúsági 1-esek (18-19 évesek) bronzérmet nyertek az országos csapatbajnokságban. – Az elmúlt években már sikereket elért sportolók hozták az eredményeket, ezek feljogosítanak arra, hogy tovább reménykedjünk – mondja Bodrogi Csaba.
Ifjúsági 1-es kategóriában négy új érem került az Iskolás Sport Klub néven versenyző birkózócsapathoz, hiszen Katona Zsolt és Balázs Zsolt ezüst-, míg Molnos Sándor és Sófalvi Szilárd bronzérmesek lettek. Közülük Katona Zsolt, az edző Katona László fia a thaiföldi ifjúsági vb-n és a finnországi főiskolás vb-n is részt vett, csapattársa, Boros Gábor pedig a lengyelországi ifjúsági 2-es Eb-re jutott el. Az eredmények ellenére gondjaik bőven vannak: bérelt teremben tartják az edzéseket – szerencséjükre Székelyudvarhely önkormányzata egy multifunkcionális épületet tervez a labdarúgó-stadion mellé, ebben kapna helyet a birkózócsapat is.

Kiveszik az olimpiáról a birkózást?

Presztízs Magazin

– Volt egy olyan élményem, hogy a hideg kirázott. Az egyik srác édesapja bejött edzésre, és elmondta, hogy a gyerekével baj van. Megtudta, a birkózást ki akarják venni az olimpia programjából és belebetegedett – meséli Bodrogi Csaba, rátérve arra a témára, ami az év elején alapjában rázta meg a sportágat. – A gyereket nem lehet megfosztani attól az álomtól, hogy egyszer olimpiára juthat – fűzi hozzá. Az ügy még nincs elveszve, a végső döntést 2013 májusában, Szentpéterváron hozzák meg a NOB ülésén, várhatóan nagy lesz a lobbi az Egyesült Államok, Irán és Oroszország részéről amellett, hogy a birkózást ne töröljék.
Ebben bíznak a kis székely Herkulesek és edzőik, akik fáradhatatlanul készülnek és edzenek. Bármelyik hétköznap meg lehet csodálni őket. A kis teremben csend és fegyelem honol, a szőnyegeken a bemelegítés után párban, súlycsoportjuknak megfelelő ellenfelükkel küzdenek. Egykor nagynevű elődeik is így kezdték, s nekik olimpiai részvételt vagy aranyérmet ért a kitartásuk.


A 2012-es eredmények:
László Szabolcs: rendőrségi Európa-bajnok; felnőtt egyéni bajnokság 3. hely; olimpiai selejtező 5. hely; Bundesliga csapatbajnokság 1. hely.
Katona Zsolt: ifjúsági 1-es egyéni bajnokság 2. hely; thaiföldi világbajnokság 11. hely; főiskolás világbajnokság 5. hely; csapatbajnokság 3. hely.
Balázs Zsolt: ifjúsági 1-es egyéni bajnokság 2. hely; csapatbajnokság 3. hely.
Molnos Sándor: ifjúsági 1-es egyéni bajnokság 3. hely.
Sófalvi Szilárd: ifjúsági 1-es egyéni bajnokság 3. hely.
Boros Gábor: ifjúsági 2-es bajnok; sportiskolás csapatbajnokság 1. hely; Európa-bajnokság 13. hely.
Márton Barna: ifjúsági 2-es egyéni bajnokság 2. hely; csapatban bajnok.
Jakab Árpád: ifjúsági 2-es egyéni bajnokság 2. hely; csapatban bajnok.
Juon Mihály: ifjúsági 3-as egyéni bajnok; csapatban bajnok.
Vajda Sándor: ifjúsági 3-as egyéni bajnok; csapatban országos bajnok.
Molnos Norbert: ifjúsági 3-as egyéni bajnokság 2. hely.
László Zoltán: ifjúsági 3-as egyéni bajnokság 3. hely.

Még nincs értékelve