Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szántó Imre kispesti olimpiai érmet szeretne

Balogh Zoltán | Balogh Zoltán | 2010.09.10. |
Szántó Imre kispesti olimpiai érmet szeretne
A napokban 67. születésnapját betöltő ökölvívó mesteredző, Szántó Imre remek formában van, a szakmában Öcsi bácsiként ismert tréner bizakodva tekint a 2012-es londoni olimpia elé. Szántó Imre fáradhatatlan, a férfias sportág edzőlegendáján nem fog az idő, jóval 60 felett is ugyanolyan vehemenciával vezeti a tréningeket, készíti versenyzőit a hazai és nemzetközi viadalokra. Jelenleg két kiemelkedő tudású tanítvány felkészítése élvez prioritást, a rutinos Káté Gyula mellett Öcsi bácsi trenírozza a nagy tehetségként számon tartott Harcsa Zoltánt is.

- Engedje meg, hogy a Pannon Presztízs magazin internetes oldala nevében sok szeretettel köszöntsem születésnapja alkalmából!

 
- Köszönöm szépen!
 
- Egyik tanítványától, Harcsa Zoltántól gyönyörű elő születésnapi ajándékot kapott, a tehetség bronzéremmel zárta az ifjúsági olimpia 75 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit.
 
- Hosszú története van a Harcsa Zoltánnal való kapcsolatomnak. Még a Vasas vezetőedzője és a válogatott szövetségi kapitánya voltam, amikor Zoli lekísérte bátyját, a válogatott Norbit edzésre. Az akkor kilenc éves kissrác ügyesen utánozta a nagyokat, látszott a mozgásán, rendkívüli érzéke van a sportághoz. Akkor azt mondtam, addig akarok edzősködni, amíg Harcsa Zoliból felnőtt bajnok nem lesz. Aztán úgy hozta a sors, hogy elkeveredtünk egymástól, de két évvel ezelőtt, 16 éves korában visszatért hozzám. Európa-bajnoki ezüst és világbajnoki bronzérmesként kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára, ahol remekül szerepelt. Az érem értékét növeli, hogy a viadalon a 3. helyért is kellett bokszolni. Zoli technikai tudása jó szinten van, de a súlycsoportja olyan, ahol már nagy ütőerővel rendelkező bokszolók vannak, ezért egy bizonyos kort meg kell érnie, lelkileg el kell viselnie, hogy az ellenfél nem simogatva üt. Az ausztrál fiún, aki legyőzte Zolit, majd az aranyat is megszerezte, érződött, érettebb, erősebb öklözőmnél. Bízom benne, hogy Zoltán e tekintetben is fölzárkózik az élmezőnyhöz. Ha megengedi, mondanék egy érdekességet. Az első magyar ökölvívó olimpiai bajnok, az 1928-ban aranyat szerző Kocsis Antal kispesti születésű volt, de az FTC öklözőjeként érte el a sikert. Az ifjúsági olimpián az első magyar ökölvívó érmet szerző Harcsa Zoli ferencvárosi születésű, ő viszont kispesti színekben állhatott dobogóra.
 
Presztízs Magazin
- Leghíresebb, és talán nem járok messze az igazságtól, ha kijelentem, legkedvesebb tanítványa, a bokszban minden létező címet begyűjtő Kovács István beszállt a MOB elnöki székéért folyó harcba. Mi a véleménye „Kokó” lépéséről?
 
- Pistánál jobb jelöltet el sem tudnék képzelni. Emberileg és szakmailag olyan értékeket képvisel, olyan életút van mögötte, mely abszolút alkalmassá teszi a pozíció betöltésére. A többi jelöltet nem ismerem, Pistát viszont igen, az élet több területén bizonyította már, a rábízott feladatokat tökéletesen elvégzi. Ha ő valamit szívvel-lélekkel csinál, abból csak jó sülhet ki. Több nyelvet beszélő, diplomás, sportvezetői gyakorlattal rendelkező emberről beszélünk, akinek az élete a sport. Ha az októberi közgyűlésen őt választják a MOB-tagok, biztosak lehetnek benne, hogy a legalkalmasabb ember kerül a magyar sport élére.
 
- Szövetségi kapitányként hosszú évekig állt az azóta profiboksz világbajnoki címig jutó Erdei Zsolt sarkában. „Madár” lezárta universumos karrierjét, az amerikai piacot veszi célba. Milyennek látja a már 36 éves egykori tanítvány esélyeit?
 
- Zsolt kipihente a különböző sérüléseit, ha megfelelő állapotban kezdi felkészülését, akkor sikeres lesz. Elszántnak, eltökéltnek látom, régóta ismerem, ha akar valamit, annak megvalósítását mindenen keresztül viszi. Nem számít, hogy 36 éves, képes lehet arra, hogy Amerikában, a nagymenőkkel szemben is letegye névjegyét. Jó felkészüléssel – valószínűleg Sdunekkel készül majd – gond nélkül el tudom képzelni, hogy nem csak álom marad az újabb kiemelkedő sikerek elérése.
 
- Jelenlegi legeredményesebb tanítványa, a világversenyeken szakajtónyi érmet szerző Káté Gyula másodikként zárta a moszkvai Eb-t. A szakma szerint kijárna már neki a legfényesebb medál, mennyire volt csalódott az orosz fővárosban megrendezett finálé után?
 
- Nem tagadom, nehéz volt. Gyula az Eb előtti vb-n remekül helytállt, fájós
Presztízs Magazin
vállal négy meccset nyert, így lett bronzérmes. Peches volt a 2008-as kontinensviadalon, sérülés miatt léptették le a döntőben, reméltük, hogy Moszkvában megszerzi az aranyat. Annál is inkább, mert az elődöntőben orosz öklözőt vert okos bunyóval. Talán valami kísérti őt, a döntőben nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogyan szerettük volna. Figyelembe veszem a versenyzőim észrevételeit a taktika kidolgozásánál, így tettem Moszkvában is, ám az első perctől borult az elsőre megbeszélt terv. Gyula annyira izgult, hogy végre újra aranyat nyerhet világversenyen, hogy nem tudta valós tudását nyújtani. Azt hiszem, még így is több tiszta találata volt, mint az azerinek, úgy vélem, a bírók picit kedveztek az ellenfélnek. Nagyon sajnáltam Gyulát, egy aranyéremmel óriási önbizalommal vághatott volna neki az olimpiai felkészülésnek. De azóta átbeszéltük a dolgokat, nem vesztette el a kedvét, a tapasztalatokat felhasználva készülünk Londonra.
 
- A tapasztalt Káté Gyula és a feltörekvő titán, Harcsa Zoltán személyében 2012-ben két öklözője is képviselheti a magyar színeket az ötkarikás játékokon. Mire lehetnek képesek a fiúk?
 
- Szeretném a legtöbbet kihozni a srácokból. Bízom benne, hogy mindketten kvalifikálják magukat az olimpiára. A nagyon rutinos, tapasztalt Káténak ez lesz az utolsó esélye, hogy olimpiai éremmel búcsúzzon. Harcsa Zoli egy eredményes felnőtt karriert indíthat el, két év alatt még rengeteget fejlődhet. Nem zárom ki, hogy már Londonban eredményesen szerepelhet, de ő igazából a 2016-os olimpiára lehet komplett versenyző. Nagyon szeretném, és ezért mindent meg is teszünk, hogy Londonban legyen olimpiai érmes kispesti ökölvívó!
Átlag: 5