Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Változhat az ökölvívók olimpiai selejtezős rendszere

forrás:MTI | 2013.01.30. |
ökölvívás
Változhat az ökölvívók olimpiai selejtezős rendszere
A korábbiakhoz képest jelentősen változhat az ökölvívók olimpiai selejtezős rendszere, a 2016-os riói játékokat megelőző világbajnokságról ugyanis már csak a győztesek szereznének indulási jogot a nemzetközi szövetség (AIBA) illetékes bizottságának javaslata alapján.

A londoni olimpiára kijutott 250 férfi bokszolóból 92-en a 2011-es bakui vb-n, s további 140-en a 2012-es kontinentális selejtezőtornákon vívták ki a szereplés lehetőségét. Akkor a nemzetközi szövetség (AIBA) félprofi sorozatából, a WSB-ből öten - az ott érdekelt öt súlycsoport 2011-es bajnokai - jutottak londoni repülőjegyhez.
   
Az AIBA múlt hétvégén tartott bizottsági ülésein alakult ki az új rendszerrel kapcsolatos javaslat, melyről a végrehajtó bizottság júniusban szavaz majd.
   
Az előterjesztés szerint a 2015-ös kvalifikációs világbajnokságról már csak a tíz súlycsoport aranyérmese jutna ki Rióba, míg további, összesen 107 hely a kontinentális selejtező-viadalokon kelne el. Az új rendszer ezúttal már sokkal nagyobb "olimpiai részesedést" biztosítana a WSB-nek, melyből 30 - mind az öt súlycsoportból hat-hat - bokszoló vehetne részt az olimpián, míg az új, 2014-ben induló profi sorozatnak, az APB-nek 70 kvótája lehet.
   
Azt már korábban lehetett tudni, hogy az idei évtől több fontos szabályváltoztatás is életbe lép az amatőr ökölvívásban. Most hétvégén elhangzott, hogy a fejvédő használatának eltörlése a felnőtt mezőnyben, valamint az eddigi pontozásos rendszer lecserélése a profiknál és a WSB-nél már bevált módszerre június elsejétől lesz kötelező, február 15-től pedig egy úgynevezett átmeneti időszak kezdődik, melyben már lehetőség nyílik az új szabályokkal történő versenyeztetésre.

Még nincs értékelve