Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Zatu a satu

Balogh Zoltán | xlsport.hu | 2010.10.07. |
Zatu a satu
Magyar győzelemmel zárult a soproni MKB Arénában megrendezett nemzetközi nehézsúlyú MMA-torna: a 16 főt felvonultató mezőnyben a 21 éves magyar tehetség, Zathureczky Zsolt bizonyult a legjobbnak. Sándor György tanítványa a rutinos riválisokkal szemben is magabiztos volt, négy meccsen összesen öt percet töltött a ketrecben.
Az osztrák szervezők érthetetlenül agyonhallgatták a soproni nehézsúlyú „kiskesztyűs” bunyót, talán azt hitték, nem kell reklám a 16 nehézfiút felvonultató rendezvénynek. Sok információt a versenyzők sem kaptak, mindössze arról tájékoztatták őket, hogy a magyarok mellett szerb, horvát, román és osztrák fighterek is ketrecbe lépnek a hűség városában.
 
- Sokáig lebegtették az időpontot a szervezők – beszélt az előzményekről a győztes Zathureczky Zsolt. – Komolyabban nem is foglalkoztunk a témával, csak a verseny hetén, hétfőn konkretizálódtak a dolgok. Ez nem jelentett gondot számomra, hiszen edzésben vagyok, Sándor György irányításával heti tizenkétszer tréningezem. Utólag kiderült, jót is tett, hogy nem görcsösen készültünk, felszabadultan léptem ketrecbe. Kemény volt a mezőny, több kiemelkedő rekorddal bíró, rutinos harcos is nevezett, én voltam a legfiatalabb.
 
A „zsenge” kor azonban nem akadályozta meg Zathureczkyt a remek szereplésben, a hajókötélnyi izmokat magán hordozó fickó nem sokat foglalkozott az esélyekkel, szinte átgázolt riválisain, négy mérkőzésen, talán ha öt percet töltött a ketrecben. Első csatájában Sasa Lazicsot oktatta, karpréséből nem tudott szabadulni a szerb. Második ütközetén sem vacakolt sokat, az előző mérkőzését kiütéssel nyerő román Cosmin Beldenaut, a szakmában guillotinként ismert fojtással mattolta. A horvát Maro Perak látva a magyar kirobbanó formáját, inkább sérültet jelentett, nem állt ki az elődöntőre, így „Zatu” készülődhetett a szegedi Kalmár István elleni fináléra. A két nehézsúlyú ismerte egymást, kétszer már összecsaptak, mérlegük
Presztízs Magazin
döntetlenre állt. A nagy érdeklődéssel várt derbi azonban nem tartott sokáig, Sándor György tanítványa újra „elővette” a guillotint, Kalmár pedig nem tehetett mást, mint feladta a csatát. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a kőkemény csongrádi harcos nagy verekedés után jutott a döntőbe, ahol egy pihent Zathureczky várt rá.
 
- Örülök a sikernek – mondta boldogan a bajnok, aki nem először vett részt nemzetközi megmérettetésen, korábban kétszer is mecselt a világ legnagyobb küzdősport cirkuszának számító It’s Show Time rendezvényein. – A soproni győzelmet egy nemzetközileg közepesen erős mezőnyben szereztem, a harcosok nagy része állandó szereplője a rangos gáláknak, sok nagy csatát megélt, rutinos fighterek. A viadal jó felmérő volt számomra, sok dolgon kell még csiszolnom, rengeteget kell még tanulnom, de úgy tűnik, jó irányba tartok.
 
A mester is elégedett volt tanítványa teljesítményével, pedig Sándor György nem az a dicsérgetős fajta, az egykori kétszeres kick-boksz világbajnok maximalizmusáról, fanatizmusáról ismert a küzdősportok világában. A hétköznapjait jelenleg kerekesszékben töltő tréner és a versenyző között teljes az összhang, az évek során szinte apa-fiú kapcsolat alakult ki közöttük. Ez azonban nem akadályozza meg Sándor Györgyöt, hogy sportolóját nap mint nap válogatott kínzásoknak vesse alá. A szerda szinte pihenőnapnak számát a duónál, akkor „csak” egy két és fél órás gyakorlás szerepel az edzéstervben, a többi napokon viszont a 21 éves gladiátornak napi három alkalommal kell teljes fordulatszámon teljesítenie.
 
- Rutinszerzésre szántuk a viadalt, az volt a cél, hogy Zsolt mindent kiadjon
Presztízs Magazin
magából, igyekezzen versenykörülmények között jó hatásfokkal végrehajtani az edzéseken gyakoroltakat. – mondta Sándor György. – Az ellenfelekről készült videókat látva tudtuk, nagyon nehéz sorozat vár ránk, a riválisok között kitűnő rekorddal rendelkező, Cage Rage-résztvevők is voltak. Örülök Zsolt sikerének, ehhez kellett a jó sorsolás is, de ez mit sem ért volna az elvégzett munka nélkül. Nagyon értékes a Kalmár István ellen aratott győzelem, a szegedi harcos kőkemény, több stílusban is nemzetközi teljesítményre képes. Zsolt most a mérkőzéseit földön nyerte meg, de állásból is szépen dolgozott, látszott, kitűnő kondícióban van. Az a cél, hogy komplex versenyző váljon belőle, ezért gyakorolunk nap mint nap, de fejlődése érdekében több ilyen hőfokú viadalra lenne szükség.

Mint azt a soproni győzelem is bizonyítja, a versenyzőnek megéri szenvednie az edzéseken, ha tartja remek formáját, előbb-utóbb a kontinens legjobb szabadstílusú harcosai közé kerülhet. „Zatu” a nehézsúlyúak között pofátlanul fiatal életkora ellenére már komoly tekintélyt harcolt ki magának, nem lenne meglepő, ha rövid időn belül valamelyik rangos szervezet nemzetközi övéért léphetne ketrecbe. Felkérésekben most sincs hiány, a hírek szerint Zathureczky november 28-án, Horvátországban meccsel legközelebb, a 108 kilogrammos Drazen Forgaccsal méri össze erejét. Év végén újabb rangos megmérettetés vár rá, információink szerint a soproni gálát szervező osztrák menedzseriroda Budapesten is rendezni kíván egy MMA-tornát, ahol nem titkoltan főszerepet szánnának Zathureczky Zsoltnak.
Átlag: 5