Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bringások paradicsoma a Balatonnál

Balaton Bike Fest – a kerékpár és amit még ki tudsz hozni

Benkő Péter | Molnár László | 2010.06.07. |
Bringások paradicsoma a Balatonnál
Nem mindennapi kerékpáros fieszta részesévé váltak mindazok, akik között Balatonfüredre és Tihanyba látogattak. Ezen a négy a napon zajlott ugyanis az első Balaton Bike Fest, egy nagyszabású kerékpáros fesztivál. A látványos versenyeken valamennyi bicajos szakág profi versenyzőkkel képviseltette magát, és lehetőség nyílt az érdeklődők számára kipróbálni, mit tudnak a különböző kerékpáros versenyszámokban.
Annál is inkább izgalmas volt ez a fesztivál, mivel ismert sportolók és celebek társaságában trükközhetett, aki kedvet érzett hozzá. Az extrém versenyszámokban világsztároknak tapsolt a közönség. A Bike Fest-re eljött Greg Minnaar, a downhill-világkupa összetettjének hároPresztízs Magazinmszoros győztese, vagy a Dirt Contest verseny sztárjai, Martin Söderström, Amir Kabbani, Andi Wittmann és még sorolhatnánk a nemzetközi szinten ismert nagy neveket.
Hasonlóan nagyszabású kerékpáros fesztiválra eddig Magyarországon még nem volt példa. A Balaton Bike Fest-et az olaszországi Garda Bike Fest mintájára rendezték meg a Balatonnál azzal a szándékkal, hogy a résztvevőknek versenyzési lehetőséget, a közönségnek kiváló kikapcsolódást, hazánknak és a térségnek reklámot jelentsen. További szándék volt a kerékpárok és a víz összekapcsolása – a waterjump versenyszámról még lesz szó.
A biciklis fesztivál ünnepélyes megnyitóval és bemutatóval kezdődött csütörtökön. Szalay Balázs főszervező elmondta, bízik a rendezvény sikerében, mely terveik szerint nem csupán egyszeri alkalmat jelent. A fesztivált vendégül látó települések polgármesterei – dr. Bóka István és Tósoki Imre – elmondták, a mostani fesztivál a két város által megkötött stratégiai együttműködés része. Elhangzott, a Balatoni települések számára fontos a kerékpáros turizmus, mert növeli az itt töltöttPresztízs Magazin vendégéjszakák számát. A Magyar Turizmus Zrt. igazgatója, Dani Barbara hozzátette, bízik a fesztivál sikerében.
A megnyitót Mátyási Zoltán kétszeres magyar bajnok triálos bemutatója követte. A produkcióba bevonta a helyszínen toborzott hölgyeket, miközben rendkívül látványos mutatványát a jelenlévők vastapsa honorálta. A Balaton Bike Fest első napján Tihanyban a downhillesek, Füreden a waterjump résztvevői edzettek, és már zajlottak a Balaton-felvidéken végigvezető kerékpáros túrák.
A hétköznapi ember számára a downhill kifejezés nem sokat mond. Még a rendszeresen bringázók sem feltétlen tudják, hogy ez a mountain bike egyik szakága. A legalább egy kilométeres pálya teljes hosszában lejtőn halad, a verseny ideje minimum egy perc. A downhill-versenyen nem a sebesség, hanem a technikai tudás a fő szempont. Kétszer száguldanak le hegyoldalról a bringások, a nehéz pályaviszonyokhoz – lépcsők, gyökerek – képest sokszor hajmeresztő sebességgel!
A Waterjump általában a közönség kedvence. Nem más ez, mint kerékpárral vízbe ugrani, levegőben trükköket bemutatva érkezni kerékpárral a vízbe.
Minden idők eddigi legnagyobb magyarországi bringás fesztiváljára több ezer hazai és jelentős számú külföldi vendég érkezett. A négy napos programban az említett két versenyszámmal együtt több mint tíz különböző kerékpáros esemény szerepelt. Többek között mountain bike, triál, dirt és a Balaton Bike Fest leghosszabb versenye, a 106, 60, illetve 30 kilométeres távokon zajló, zárónapi MTB Balaton Maraton. A fesztivál különlegessége, egyben látványossága volt az első hazai, víz fölé épített akadálypálya Balatonfüreden.
Átlag: 5