Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

György Szilárd: új környezet, új kihívás

Katona Zoltán | Katona Zoltán | 2011.08.13. |
György Szilárd: új környezet, új kihívás
Öt éve Olaszországban él profi asztaliteniszezőként a székelyudvarhelyi György Szilárd, aki 1998-ban ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett. Az elmúlt idényben újabb sikereket ért el új csapatával, de a kitűzött célig még van teendő – a többi közt erről kérdeztük.

Tenistavolo Corona Ferrea di Monza e Brianza – olvashattuk ezelőtt négy-öt évvel György Szilárd neve mellett az újságokban akkori klubjának nevét. A 28 éves asztaliteniszező akkoriban került a profik közé. Már gyerekkorában komoly eredményeket ért el: többszörös román országos bajnoki cím párosban és egyéniben. Csapatban volt Balkán-bajnok is, egyéniben pedig bronzérmes. A felnőttek mezőnyébe lépve bronzérmet szerzett az országoson, ezzel biztosítva tagságát a felnőtt román válogatottban. Aztán jött egy év profizmus Magyarországon, onnan pedig Európa egyik legerősebb bajnokságába vezetett az útja.

Tavaly Parmából egy kiscsapathoz, a negyedosztályú Pontiniába szerződtél. Miért? 

Három évig Milánóban éltem és minden évben más, ottani első osztályú csapatban játszottam. Utána lekerültem Parmába, másodosztályba, ahol már nekifogtam az edzősködésnek is. Most pedig Róma mellett élek, a Pontinia csapatában játszom és edzősködöm. Kipróbálom magam egy új környezetben: a tenger tíz, Róma nyolcvan kilométer, Pontinia egy csendes, jó levegőjű kisváros, egyik felén a tengert, másikon a hegyeket látom. Csapattársaim nagyon barátságosak, az együttesben csak olasz játékosok vannak rajtam kívül – fiatalok, szeretnek edzeni, komolyak, nem kell őket fegyelmezni.
 
Mennyire lesz nehéz a Pontinia csapatát “felvezetni” az első osztályba? Ez a célotok, hisz tudjuk, hogy odakerülésedkor negyedosztályú volt a gárda, de ősztől egy osztállyal már fennebb szerepeltek.
 
Presztízs Magazin
Úgy terveznek velem, hogy én vagyok az az edző-játékos, aki felviszi a csapatot a negyedosztályból az elsőbe, mellette edzi a gyerekcsapatokat is. Eddig jó úton vagyunk, mert megnyertük a negyedosztályt – ez sem gyenge bajnokság, mert ott is vannak külföldiek, én például játszottam nagyon nehéz meccset egy lengyellel, de van orosz és vannak kínaiak is. A harmadosztályban játszani még nehezebb lesz, mert hét csapatban van egy-egy kínai. Ezek olyan játékosok, akik szintén hosszú távra terveznek. Nem beszélve az olaszokról. Igaz, hogy mind a 37 meccsemet megnyertem, ezért ki is tüntettek, de a jövő idényben én sem hiszem, hogy százszázalékos teljesítményt tudok nyújtani.
 
Olaszországot milyen volt megszokni, olaszul mennyire tanultál meg?
 
Az olasz nagyon jól megy, de most is vannak nyelvtani hibák, amiket elkövetek. Szerencsére akárhová kerültem, a csapattársak mindig segítettek.
 
Abban az országban sok olyan román állampolgár tartózkodik, akiknek nagyon rossz hírük van – neked az öt év alatt volt-e kellemetlenséged a honfitársaid miatt? 
 
Amikor kikerültem, Milánóban két edző is román volt meg egy játékostársam is, ők tanítottak meg valamennyire olaszul. Eleinte nem éreztem, hogy rossz szemmel néznének rám az olaszok, annyira nem éreztetik. Azért egy kicsit félnek.
 
Mennyire népszerű ott az asztalitenisz?
 
Mi az edzéseket egy iskola tornatermében tartjuk, de a meccseket sportcsarnokban játsszuk, ahová sok néző jár. Egy rangadóra már nyolcvan-kilencven ember is eljön. Európában is egyre népszerűbb lesz a sportág, a Bajnokok Ligáját már interneten is lehet nézni. Európaszinten Németország áll a legjobban, utána Franciaország majd Spanyolország és Olaszország.
Átlag: 3