Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hagyomány vs. Technológia

Morva Dávid | hlsz.hu | 2013.03.27. |
sport
Hagyomány vs. Technológia
Hagyomány vs. Technológia - rohanó huszonegyedik századunkban talán ez az egyik legégetőbb kérdés. Igaz ez az élet minden területére. Legyen szó a randizásról, a családi kapcsolatokról, vagy éppen a sportról.

Igen, a sportról! Mi is a sport valójában? Természetesen mindenkinek mást jelent, van, akinek hasznos időtöltés, hobbi, professzionális szinten életforma is lehet. Kellenek-e technológiai újítások a sportpályákra? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?

A tengerentúlon ez nem is kérdés, ott már belátták, a sport elsősorban ÜZLET. A jenkik évek, évtizedek óta jól bevált módszerrel próbálják elejét venni, a fogadási csalásoknak, illetve a „tévedni emberi dolog” hozzáállásnak. Sikerrel. Ők már régen belátták, hogy dollármilliók, és nem mellesleg emberi életek múlhatnak egy-egy jó, vagy kevésbé jó ítéleten.

Vegyük például a világ legnézettebb eseményét a SUPER BOWL-t, és úgy általában az amerikai futballt! A szabályok kuszasága és állandó változásainak ellenére sikerrel alkalmaznak olyan rendszert, amely minden kétséget kizáróan, minimálisra csökkenti az emberi tényező befolyását.
Az óceánon innen azonban bigott módon kardoskodnak az emberi tényező szentsége mellett. Vegyük például a labdarúgást! Vitathatatlanul a világ legnépszerűbb sportága. Ugyanakkor fogadási csalások, meg nem adott fantomgólok szennyezik ezt az amúgy nagyszerű játékot. Pedig alapvetően, csakúgy, mint a tengerentúlon, ez is ÜZLET. Csak itt, az emberi sorsok mellet, nem dollár, hanem euró milliók múlnak egy-egy ítéleten. A labdarúgásban is minden döntésnek – hogy a kék helyett a piros dob, vagy kirúgás helyett szöglettel folytatódjon a játék – jelentősége van.

Ellenérvként felhozható, mivel a játékosok is hibáznak, miért ne hibázhatnának a játékvezetők is? Illetve az az igen nyomós érv, miszerint a technológiai újításokat nem lehet egységesíteni. Hiszen egy BLASZ III-as csapattól nem lehet elvárni, ami egy külföldi klubnál alap, hogy huszonöt kamerát szereljen fel a pályára. Mennyire tenne jót a futball varázsának, ha ilyen mértékben elgépiesedne a játék?

Vonatkoztassunk el a fent leírtaktól. Ami biztos, a kor embere nem tud meglenni a különböző technológiai kütyük nélkül. Ezt valamilyen szinten a világ történései sem engedik. Hiszen az események gyors egymásutánban következnek be… Aki kimarad, az ténylegesen lemarad! Teljesen mindegy, az élet milyen területére vetítjük át a fent leírtakat. A technológia megkerülhetetlen!

Még nincs értékelve