Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Három csonka olimpia után negyedszázada Szöulban ott volt a világ

Deák Horváth Péter | Róth Tamás | 2013.12.01. |
olimpia, Szöul
Három csonka olimpia után negyedszázada Szöulban ott volt a világ
ANNEYONGHASEYO!…vagyis jó napot kívánok, ahogy a koreaiak mondják udvariasan, kedvesen. Így köszöntötték 1988-ban a földkerekség sportolóit. Az akkori ötkarikás esemény 25 éves jubileuma alkalmából hívta meg a magyar résztvevőket, sportolókat, edzőket, vezetőket egy baráti találkozóra az Olimpiai Bajnokok Klubja. 11 arany, 6 ezüst, 6 bronz – így festett a parádés magyar éremgyűjtemény. A budapesti RaM Colosseumba sorra-rendre érkeztek a legendás sporthősök, és volt, akin jobban, volt, akin kevésbé látszott meg a tovaröppent negyedszázad. Fel-felhangzottak az „emlékszel?”, meg a „mi van veled?” kezdetű mondatok. Pergett a film, de nemcsak a színházteremben, hanem képletesen minden párbeszédben, kinn a folyosón és bent a terített asztaloknál is.

Emlékszel?
…amikor Gedővári Imre (nem fogott rajta az idő) a kardcsapatdöntő utolsó csörtéje után leugrott a pástról és felejthetetlen táncba kezdett? Ez volt az igazi lélektani hadviselés, hiszen közelebb került a zsűrihez. Akkor még nem volt találatjelző, az oldalzsűri figyelt négy oldalról, őket kellett meggyőzni, hogy Alsan nem találta el Imrét. Sikerült a lehetetlen, vagyis 4-8-as állás után  tusaránnyal legyőzni a Szovjetuniót. Gedővári, Bujdosó, Csongrádi, Nébald György, Szabó Bence!

Presztízs Magazin

Emlékszel, hogy futott ez a Jani az öttusaverseny végén? Nos, Martinek János, aki az egyéni öttusa bajnoki címe mellé begyűjtötte a csapataranyat is, az elmúlt évek alatt határozottan erősödött (főleg deréktájon, de nem vészes…), és csinos kis szakállt is növesztett:
„Azóta sem távolodtam el a sporttól, a zuglói diáksportban szervezőként mozgolódom, az élménybeszámolókra is elmegyek, láthatnak az emberek. És emlékezhetnek az olimpiai bajnokságomra is, én voltam a csapat benjáminja, nem tőlem várták a győzelmet, de hozzáteszem, 1988-ban én vezettem a ranglistát. Úgy érzem, Szöulban elsősorban fejben voltam erős.”

Emlékszel? Borkai Zsolt megszelídítette  a lovat, Gyulay Zsolt kajak egyesben és csapathajóban is nyerni tudott, Fábián „Joel” László az öttusacsapatot erősítette. Tegyük hozzá még Szabó Bencét is, és azt láthatjuk, hogy mostanság ők,a szöuli bajnokok vezetik a magyar sportot!  Gyulay Zsolt fogalmazta meg, hogy ez az a nemzedék, amelyik tudta , hogy az olimpiai aranyérem dicsősége a civil életben csak ideig-óráig elég, ez az a nemzedék, amelyik a szocializmusban kezdett sportolni, de már akkor kapitalistává vált, megelőzte a rendszerváltozást a maga kemény profi szemléletével. A MOB-nak Borkai Zsolt az elnöke, Szabó Bence a főtitkára, Fábián László a sportigazgatója.

Presztízs Magazin

Emlékszel, Egérkére? Hát persze, ahogy egy pici tinédzser szemtelenségével úgy otthagyta 200 háton a keletnémet „ torpedókat”, mint a pinty. Azok tán még most sem hiszik el, hogy egy 14 éves fruska tört borsot az orruk alá. És most itt van a csupa mosoly Kriszta. A pici lányból tüneményes anyuka lett, egy hallatlanul csinos hölgy, aki soha nem „szállt el”, példamutató szerénységgel éli az életét az ötszörös olimpiai bajnok:
„Nagyon szép emlékeim vannak. A 200 hát döntője előtt Laci bá’ (Kiss László, az edzőm) bújócskázott velem, próbálta elterelni a figyelmemet, én meg nagyon gyorsan túl akartam lenni a versenyen, mert végre nyaralni mehettem volna. Rohantam is haza utána anyáékhoz, nem vártam meg Szöulban az olimpia végét. Most már én is anya vagyok, van három gyermekem, de ők nem az ötszörös olimpiai bajnokot látják bennem, az anyukájuk vagyok. Bár az ilyen nagy ünnepségeket nem szeretem, az viszont jólesik, ha az utcán odajönnek hozzám az emberek, és azt mondják, hogy mennyi örömet szereztem nekik.”

Presztízs Magazin

Felbukkant a kavalkádban Sike András, Géczi Erika, Klampár Tibor , és még nagyon-nagyon sokan, akik ott voltak. 25 éve is. ANNEYONGHASEYO – azaz jó napot!  És valóban, Szöulban volt tizenhat igazán jó napunk…


Güttler Károly, az ezüstember
„Megnyertem az ezüstöt, nem az aranyat vesztettem el, egyetlen századmásodperc választott el attól, hogy a 100 méteres mellúszásban olimpiai bajnok legyek. Néha hiányzik ez a cím, mert mai fejjel látom, hogy mit jelent, de nézhetem úgy is, hogy én, a kis zöldfülű Karcsi Kőbányáról, a kilencedik emeletről, kimentem Szöulba és hoztam egy ezüstöt. Büszkélkedem vele.”

A cikk a Presztízs Sport magazin 2. számában jelent meg.
 

Még nincs értékelve