Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mindig padlógázzal

Nincs nő, akiért edzést mulasztana

Balogh Zoltán | Patyus Ferenc | 2013.04.11. |
Mindig padlógázzal
Magyarország egyik legeredményesebb sportolója, a kajakozó Kammerer Zoltán a londoni olimpián bizonyította, 34 évesen is felveszi a tempót a világ legjobbjaival. Fiatal társaival – Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással, Pauman Dániellel – remek versenyzés után ezüstérmet szerzett 1000 méteren, férfi kajaknégyesben. „Kamera” sport iránti rajongását, fanatizmusát ismerve nem lenne meglepetés, ha a 2016-os riói olimpián újra a dobogóról mosolyogna a világra.

Kammerer Zoli világversenyeken nyert medáljaiból akár egy nemesfém-kereskedést is nyithatna. Háromszoros olimpiai aranyérmesként, többszörös Európa- és világbajnokként elégedetten hátradőlve pihengethetne gödi házában, de ehelyett Fábiánné Rozsnyói Katalin edző csapatának tagjaként, embert próbáló tréningeken gyűjt erőt a versenyszezonra. A sztárallűröktől mentes klasszis az interjú során kerülte a sablonokat, sőt jó néhány poént is elengedett.

Öt sör után is azt mondta: „befejeztem!”

Presztízs Magazin

– Mindent megnyertél sportágadban, hová sorolod a négyessel nyert londoni ezüstöt?

Tényleg mindent megnyertem, de a három olimpiai bajnoki címem mellett a londoni ezüstöt is aranynak tekintem, ez amolyan fehérarany. Tudom, honnan indultunk, milyen áron, mennyi munkával jutottunk el a dobogóig. Egy bölcs, tapasztalt edző azt mondta, a londoni ezüstöm majdnem annyit, de lehet, többet ér, mint az előző három aranyam. Brutális edzésmunkát végeztünk, az utazás előtt néhány nappal mondtam a fiúknak, hogy a Kati néninél elvégzett három hónapi munkától annyira ki vagyok készülve, hogyha előre tudom, mi vár rám, nem biztos, hogy belevágok. Amikor az olimpián beértünk a célba, sokkot kaptam, filmszakadás volt, úgy éreztem magam, mint egy bokszoló, akit mocskos módon kiütöttek. Soha nem éltem még át ilyet, életemben nem hajtottam akkorát, mint ott. Még a dobogón is azt mondtam, én ilyet soha többet! A vacsoránál már kezdtem kicsit lenyugodni, lassan helyreálltak az életfunkcióim, de hiába győzködtek a fiúk, egy, majd öt sör után is csak azt tudtam mondani: befejeztem!

– Januárban mégis újra nekiduráltad magad az edzéseknek. Honnan az erő, a motiváció a folytatáshoz?

Eltelt egy-két hónap, a kocka has itt-ott eltűnt, de mert a hiúság nálam is dolgozik, novemberben elkezdtem magamtól futni, melózni. Elgondolkodtam, miért ne folytathatnám, ha pedig így döntöttem, akkor egyértelmű volt, hogy Kati néninél, a csapattal teszem azt. Sokat nyomott a latban, hogy a csoportban új ingerek érnek, barátok között edzek, hiába tart hosszú évek óta a pályafutásom, ez nekem új. Ha az előző 15 évet venném alapul, a régi csapattal, a régi edzővel nem biztos, hogy újra belevágnék. Arra is kíváncsi vagyok, milyen Kati néninél egy teljes év. Elképzeléseim vannak, három hónapot már végigszenvedtem… de azt is be kell vallanom férfiasan, nem könnyű abbahagyni a kajakozást.

– Februárban kaptál egy kis pihenőt, tíz napot az USA-ban, a testvérednél töltöttél. Csodálkozom, hogy Kati néni alapozás közben elengedett, vagy egy öreg rókának jár ennyi kedvezmény?

Presztízs Magazin

– Korábban úgy terveztem, hogy az olimpia után visszavonulok, és a testvéremnél töltök egy évet. A sikeres londoni szereplés azonban átírta a forgatókönyvet, de az ígéretemet be kellett tartanom. Igaz kicsit később, édesanyámmal utaztunk ki tíz napra. Amolyan félszabadság volt ez, de nem kompromisszumok nélküli utazás. Úgy érzem, ez volt az utolsó ilyen lehetőségem, nem is kérek több ilyet Kati nénitől. Ő tudja, hogy ebben a csapatban kaptam új erőre, s lettem az ezüstérmes négyes tagja. Komoly terveink vannak, jövőre már nem lesz ilyen utazás. Szeretnék még pár évig kajakozni, ahhoz pedig keményen kell dolgozni.

– Az olimpia utáni évben sok sportágban kicsit lazábbra veszik a tempót, nálatok mi a helyzet?

Nálunk nincs ilyen, mi mindig padlógázzal megyünk. A kajak-kenunak megvan az a sajátossága, hogy minden évben tiszta lappal indulunk. Hiába vagy olimpiai bajnok, tavasszal ugyanúgy ott vagy a rajtnál, nincsenek védett helyek. Ha akarsz valamit, az első válogatón mindenképpen el kell indulnod egyéniben, vagy párosban. Aztán folyamatosan szűkül a kör, a tudás mellett a véletlenek hozzák össze a csapathajókat. Ebben az évben is, akárcsak az elmúlt huszonötben, az a célom, hogy hozzak egy jó szintet, ne mondhassam azt, hogy többet is tehettem volna. Legyek ott a válogatott keretben, jussak ki Eb-re, vb-re, s akkor maximálisan elégedett leszek. Ha nem a fiúkkal, mert találnak egy nálam jobbat, akkor én leszek a legnagyobb drukkerük. Nem fogok az újságokban kampányolni, hogy kikerültem a csapatból. Én tudom, hol a helyem, ha edzéseken hozom magam, akkor remélem, nem lesz gond.

Konzervatív hölgyek előnyben

Presztízs Magazin

– A sportnapilapban nyilatkoztad, hogy a karriered érdekében mindenről – alkohol, bunyó, csajok – lemondtál. Ez meglepett, mert téged az egyik legvagányabb magyar sportolóként tartanak számon, aki imádja a nőket.

Alapvetően konzervatív, régi vágású srác vagyok, de volt a magánéletemben egy mélypont, amikor 2005-ben szakítottunk a gyermekem édesanyjával. Ezután kicsit nagyobb kanállal ettem az életet, de bulizni akkor sem jártam, nem voltam iszákos, nem drogoztam. Edzés rovására soha nem csajoztam. Kilenc évesen megfogadtam, ha egy nő miatt edzést hagyok ki, soha többé nem megyek tréningre. Ezt 26 éve tartom. A köztudatban a néhány ismert barátnő miatt alakult ki rólam a nőfaló kép, pedig nem volt több csajom, mint másnak. Persze elismerem, nem vagyok egy ma született bárány, de ha kapcsolatban élek, nem lépkedek félre. Ja, és még egy, soha nem fizettem a szerelemért. Úgy vagyok vele, ha nem kellek valakinek ingyen, akkor inkább a férfiak – nevet nagyot.

– Maradjunk a hölgyeknél! Van számodra nőideál?

Nekem fontos, hogy a lány picit konzervatívabb legyen, magyarul, ne legyen a falu ribanca, ez az első igazodási pont. Sokat számít a jó megjelenés, s persze a kémia. Nem merném kijelenteni, mint egy ovis kisfiú, hogy szőke, nagy mellű, kék szemű lesz a kiválasztottam, a lényeg a harmónia. Ha ez megvan, jöhet a vöröstől a feketéig akárki, s ha a belső is rendben, bármi lehet a kapcsolatból.

– Elfoglalt ember vagy, ha nincs edzőtábor, itthon akkor is napi két-három edzésen veszel részt. Mivel töltöd a maradék szabadidődet?

Kialakult ritmusom van. Reggel 7-kor kelek, 9-11-ig edzés, aztán ebéd, pihenés, majd 3-4 órától újra edzés. Szükségem van a napközbeni alvásra, másképpen nem bírnám a tréningeket. Nekem a sport a munkám, ezért nagyon komolyan veszem. Ott a család, a fiam, rájuk is oda kell figyelnem. Igyekszem nem elhanyagolni a barátaimat, mellette két egyetemen tanulok, szóval van bőven elfoglaltságom. Bulizni nem járok, a szabadidőmben próbálom pótolni azokat a dolgokat, amiket az edzőtáborokból nem intézhetek el.

Bejött a jóslat!

Presztízs Magazin

– Egy 11 éves kisfiú, Gergő édesapja vagy. Mit szólnál hozzá, ha a srác élsportoló szeretne lenni?

Nem köteleztem semmire, magától jött rá, sportolni kell! Elvittem kajakozni, aztán elment focizni, ott megragadt. Csatár akart lenni, aztán hátvéd, végül kapus lett. Volt egy olyan elejtett mondata, hogy azért kapus, mert ott nem kell futni. Ha ennyi edzéssel és mentalitással ő világhírű kapus lesz, én leszek a legboldogabb, de verem a fejem a falba, hogy sportágat tévesztettem. Imádom a fiamat, mindent megteszek érte, amit időm és energiám enged, de úgy érzem, nem az élsport lesz élete célja. Nincs meg benne az a kitartás, ami az én korosztályomban, de ezért nem a gyerekek a hibásak, hanem mi, szülők. Úgy vagyunk vele, hogy mindig jót akarunk a gyereknek, jobbat, mint amilyen nekünk volt, s közben ezzel teszünk rosszat. Ha terrorizálnám, olyannak akarnám nevelni, amilyen én vagyok, akkor én lennék a leghülyébb szülő a világon. Vágyott egy X-Box-ra, jót akartam, megvettem. Nem tudtam, hogy ez olyan, mintha kábítószert adtam volna neki, mert most nincs más, csak ez a játék.

– A londoni olimpia előtt egy jósnő azt jövendölte, fényes éremmel térsz haza. Bejött. Hiszel azóta a jóslatokban?

– Megvolt a repülőjegyem, a vízumom Amerikába. Amikor azt jósolta, hogy egy nő miatt elmarad az utazás, azt gondoltam, ez hülye. Nem vettem komolyan azt sem, hogy fényes érmet jósolt Londonra, egy ötödik-hatodik hellyel simán kiegyeztem volna. Erre mi történt, az olimpián ezüstérmet szereztünk. A nővérem irreálisan magas áron eladta a kinti házukat, az újba pedig csak januárban költöztek, így akkor nem tudtak fogadni. Azért továbbra sem veszem komolyan a jóslatokat, de ennek a nőnek kezdek hinni.
 


A volán mögött

Presztízs Magazin

Zoli igazi autóőrült, képességeit rali versenyen is kipróbálta.
– Beleszagoltam a légkörbe, nagyon élveztem, családias a hangulat, akárcsak a kajak-kenuban, de nálunk – jó értelemben véve – kicsit prolibb a társaság, ők közelebb állnak hozzám. Ha leülünk vacsorázni, senki nem dobálózik 100-200 milliókkal az asztalnál. Számomra reálisabb, ember közelibb a kajak-kenu. Nagy élményekkel gazdagodtam a rali során, még egy bronzérmet is elhoztam a versenyről, de ennyi volt a történet.
 


Szmokingtól a klottgatyáig
A háromszoros olimpiai bajnok a laza, sportos öltözködési stílus híve, ám a Parlamentben, amikor kitüntetést vett át, láttuk már öltönyben. – Voltam én már szmokingban is, amikor 2000-ben, Monacóban elkészült az évezred fotója. Ott voltak az olimpiai bajnokok, Albert herceg és Samaranch MOB-elnök is. Nem annyira szeretem az ünnepi viseleteket. A ’90-es évek végén bajban voltam, mert akkor mindenki szövetnadrágban, bőrcipőben járt, de amikor tíz éve újra divatba jött a farmer, sportcipő, szűk póló, megtaláltam a számításomat. Nekem ez a stílus jön be. Nem mondom, hogy jól áll, de ebben kényelmesen érzem magam. Nyáron pedig a legjobb: az atléta, klottgatya, papucs.

Átlag: 5