Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Zenehallgatással hatékonyabb a testedzés

Mándoki Tamás | rd.hu | 2013.04.03. |
testedzés, zene
Zenehallgatással hatékonyabb a testedzés
A legtöbb ember számára elképzelhetetlen a testmozgás zene nélkül, hiszen ilyenkor könnyebben megy a súlyemelés, a biciklizés, vagy akár a futás. Tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy ez nem csupán illúzió, a test valóban jobb teljesítményre képes a zene segítségével.

A zene teljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálatok egészen az 1900-as évek elejéig vezethetőek vissza, amikor Leonard Ayres észrevette, hogy a biciklisek gyorsabban pedáloznak, ha zenét hallanak közben. Azóta több kutató is vizsgálta a jelenséget, és arra jutottak, hogy a zenehallgatás segít elterelni a figyelmet a fáradtságról, fájdalomról, valamint az egyéb kellemetlenségekről, amelyek negatívan befolyásolhatják a teljesítményt. A zene ugyanis versenyre kel a testi funkciókkal kapcsolatos jelzésekkel, az agy tudatos figyelméért.

A pszichológusok emellett azt is megfigyelték, hogy a legtöbb ember képes összehangolni a mozgását a zene ritmusával. A test ezáltal hatékonyabban hasznosítja az energiáit, mivel fenntartja a mozgás állandóságát, valamint kiegyensúlyozza a légzést. Ezt az öntudatlan reakciót azonban minden embernél másfajta zenei stílus befolyásolja, de annyi biztos, hogy a gyors, energikus dalok mindenkire serkentőleg hatnak. 
Kutatók szerint a zene az agy azon területét is stimulálja, amely kapcsolatban áll az érzelmi funkciókkal, éppen ezért egy gyors, vidám hangulatú dal képes motiválni, vagy jobb kedvre deríteni az embert. Így tehát ha legközelebb sportolni indulunk érdemes összeállítani egy lejátszási listát kedvenc pozitív és energikus dalainkkal, hiszen nem csak teljesítményünket növelhetjük meg, hanem hangulatunkat is kedvezően befolyásolhatjuk velük.
 

Átlag: 4.5