Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ami a pókerarc mögött van…

Nagy Ákos | Profimédia Red-dot | 2014.11.20. |
póker
Ami a pókerarc mögött van…
Miért van az, hogy manapság a kártyajátékok királya a Texas hold’em? A válaszok száma jó sok strigulát igényelne, de az első vonal biztosan az lenne, hogy a póker egy csodálatos játék. Nincs még egy sport a világon, amihez ennyire kellene ismernünk önmagunkat és ellenfeleinket. Egy francia kártyacsomag, pár bátor jelentkező, és zseton (vagy rosszabb esetben mogyoró, kupak, éppen amit találunk otthon). Ennyi lenne az előkészülete az egész estés kártyapartinak. Persze a recept itt még nem ért véget. Egy csipet só és bors, na meg a nem verbális kommunikáció…

Döntés vs. szerencse

Bátran kijelenthetem, ez a recept igazán nagy segítség lesz azoknak az olvasóknak, akik már elsajátították a póker alapjait és tisztában vannak a szabályokkal. Aki még nem tudja, mi is az a treff tízes vagy a flöss, ne keseredjen el! A póker azért is népszerű sport, mert egy röpke óra alatt bárki elsajátíthatja az alapokat. Úgyhogy internetre fel, és töltsük le a kézerősség táblázatot! Az iskolában sokszor mondták nekem a szorzás tanulásakor, hogy ha álmodból felkeltenek, ezt akkor is tudnod kell. Na, ez a táblázat is pont ilyen. Senkiből nem lehet virágárus, ha nem tudja megkülönböztetni a tulipánt az ibolyától. És senkiből se lehet pókerjátékos, aki nem tesz különbséget drill és full között. Azok a férfiak és hölgyek fogják értékelni a további olvasást, akik tudják a különbséget az imént említett példában.

Presztízs Magazin

A póker csak csekély mértékben szerencsejáték. Szerencséről akkor beszélhetünk, amikor – tételezzük fel – már csak négy lap segíthet rajtunk (ezeket nevezzük out-nak), és ebből a négyből leesik az általunk annyira várt egy darabka. Addig viszont minden cselekvésünket mi irányítjuk, nem pedig Fortuna istenasszony. Mi döntjük el, mekkorát emelünk, mennyit adunk meg, és mikor dobjuk be lapjainkat. Ezekhez a döntésekhez semmi köze a szerencsének, csak az elsajátított tudás játszik közre. Semmivel nem tudjuk befolyásolni az asztalra érkező lapokat, de ha mindig helyesen reagálunk az adott helyzetre, és az ismert információk birtokában megfelelően licitálunk, akkor mi vagyunk a saját szerencsénk kovácsa! Rövid távon becsúszhatnak rossz leosztások, de ha odafigyelünk, hosszú távon nyereséget könyvelhetünk el.
 

Presztízs Magazin

Beszélni szavak nélkül

Ha úgy gondoljuk, hogy az egész parti során csak jó döntéseket hoztunk, mégis kiestünk a versenyről, akkor egy új dolgot kell figyelembe vennünk: a nem verbális kommunikációt. Most sokan a fejüket vakarják, felettük pedig kirajzolódik a szóbuborék: „Heee???”. Bizony, mindannyian emberek vagyunk, és mindannyian képesek vagyunk szavak nélkül is kommunikálni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a süket-néma jelbeszéd. A pókerasztalnál három testbeszédcsatorna van: a fej, a karok és a testtartás. Én még nem találkoztam olyan játékossal, aki feltette a lábát az asztalra, és ebből meg tudtam állapítani egoista jellemét. Érdemes a fejet és az arcot figyelni a leosztásoknál, a mimikánk árulja el legjobban kezünk erősségét!
Egy apró trükk, ami sokat segíthet az asztalnál: amikor lapot osztanak nekünk, ne a sajátunkat nézzük meg először, hanem figyeljük meg ellenfeleink arcát, amikor megkapják lapjaikat! Ha észreveszünk egy aprócska mosolyt és egy homlokráncolást, biztosak lehetünk benne, hogy barátunk nagy lappal játszik! Ez ugyanis egy elégedett, ugyanakkor meglepődött ember testbeszéde. Meglepődött, hiszen nem számított rá, hogy harminc kör után végre a kezébe kap egy AK-t (ászt és királyt). Szemünk is árulkodhat lapunk erősségéről. Sokan, ha jó lapot kapnak, nem tudják megállni, hogy ne nézzenek rá zsetonjaikra. Gyorsan felmérik, hogy mekkorát is emeljenek az előttük lévő színes korongkupacból.
A másik teljes egészében megbízható praktika a test mozgása. Ha flopnál emberünk előredől, és úgy vizsgálja a három lapot, akkor hótziher, hogy javult a keze! Ennek magyarázata az, hogy meg akar bizonyosodni a lapjai erősségéről. Körülbelül ez zajlódhat le a fejében: „Jé, egy király, és nézzenek oda, egy nyolcas, aszta, hát nálam is ez van”.
Ha már a testnél tartunk, nem szabad elfeledkezni az egyetlen olyan végtagunkról, ami az asztal felett van: a karról. Az összefont kar magabiztosságot tükröz, főleg ha kombinálják egy hátradőléssel. Főnökünk is biztosan így fogad minket irodájában. Karjai összefonva és hátradőlve hintázik méregdrága forgószékében, mi pedig azért imádkozunk, hogy essen már hátra ez a túlzott magabiztosságban szenvedő alany.

Presztízs Magazin

Az emberismeret létrája

Kezdésnek ezeket a praktikákat szerettem volna megosztani azokkal, akik úgy gondolják, jártasak a póker világában. Ha ezekre a dolgokra már oda tudunk figyelni az asztalnál, akkor elindultunk felfelé egy létrán. Csak itt az egyes fokok egy új szintre emelnek minket a kommunikáció nélküli világban. Ha majd egyszer felérünk a legtetejére, azt fogjuk észrevenni, hogy sokkal jobban megértjük embertársainkat, párunkat, vagy rajtakapjuk addig kedvenc politikusunkat, hogy bizony füllent…

Még nincs értékelve