Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Előítéletektől mentes, közös nyelv

Sződligeten készül el Közép-Európa első krikett-centruma

Dvornik Gábor | Dvornik Gábor és Podmaniczky Endre | 2012.02.20. |
krikett, sport, Sződliget
Előítéletektől mentes, közös nyelv
A krikettről, golfról, teniszről és fociról az a népszerű monda kering, hogy ízig-vérig angol találmány, pedig valójában csak a krikett angol, jobban mondva normann, illetve szász eredetű. A krikettről az első feljegyzések a XVI. századból származnak Surrey környékéről. Eleinte a gyerekek kedvenc időtöltése volt, majd a XVII. századtól vált máig töretlen népszerűségű felnőtt csapatjátékká. Eleinte köveket használtak labdának és botokat, bunkókat ütőknek, ezekből fejlődtek ki a ma használt, speciális formájú ütők és egyedi összetételű labdák. A szabályokat 1853-ban módosították és korszerűsítették, azóta jóformán a mai napig változatlanok.

A modern világban az egyik legsikeresebb sportág, igen komoly tőkét mozgósít. Multinacionális cégek támogatásával ultramodern stadionok épülnek és egy-egy kiemelten elismert krikettjátékost legalább akkora kultusz övez, mint a legjobb focistákat, teniszezőket.
Magyarországon az angolszász sportok későn jelentek meg, a krikettnek sem volt nyoma egészen 2003-ig, amikor is megalakult a miskolci Brit-Magyar Klub. Teljesen hivatalos formában, a Magyar Krikett Szövetség keretében 2007-től játszanak nálunk krikett ligameccseket, egyelőre 11 résztvevővel. A csapatok nemzetközi játékosállománnyal rendelkeznek, a magyarok mellett hazánkban élő angol diplomaták, üzletemberek, indiai, pakisztáni, malajziai származású, amatőr versenyzőkkel.
A szövetség egyik jelenlegi vezetője az angol Mike Glover, akinek gyerekkori szenvedélye a krikett. Elismert játékos. Az ő vezetésével készül a Pest megyei Sződligeten a jelenlegi önkormányzat támogatásával Közép Európa első krikett-centruma. Glover úrral a sport jelenéről és jövőbeli terveikről beszélgettünk.

– Miért pont Magyarország? Miért cél a krikett itthoni népszerűsítése?

– Nyitottá vált a világ, és mivel nagyon példamutató erkölcsi és emberi alapokon nyugszik ez a remek játék, futótűzként terjed. Nem csoda, ha Magyarországot is elérte – ugyanúgy, mint például jó néhány éve a golf. Célunk, hogy minél hamarabb és magasabb színvonalon hirdessük-műveljük, ehhez pedig leraktuk az alapokat, szakembereket, edzőket és profi játékosokat hívtunk segítségül. Szponzort is találtunk, aki első szóra támogatta a kezdeményezést. Minden reményünk megvan arra, hogy Magyarország százhatodikként csatlakozzon az ICC-hez (International Cricket Council) 2012 folyamán.

Presztízs Magazin

– Melyek a krikett főbb sportbeli jellemzői, miért tartják szépnek a sportágat?
– Alapja a fair play és a sportemberi életszemlélet. Az ICC által kibocsátott alapokiratban lefektették a sport szellemiségét, erkölcsi alapjait (Code of Conduct). Ezt minden játékosnak ismernie kell és betartania, mert a szabály megsértése a krikett-társadalomból való kitaszítottságot vonhatja maga után. Hogy miért ennyire szép sport? Nos, bárki játszhatja kortól, nemtől, bőrszíntől függetlenül. A játékban mindenki egyenlő, és segít összehozni a népeket, segít az emberek közti megértésben – hiszen ez a játék milliók részére egy előítéletektől mentes, közös nyelv.

– Akkor hát nem igaz, hogy csak a gazdagok, arisztokraták játéka?
– Teljesen hibás gondolat! A krikett nem függ vagyoni, vagy vérvonalbeli helyzettől. A közös életszemlélet, a sportemberi, toleráns és türelmes magatartás az alapja, és a tehetség – ami viszont edzés, nevelés kérdése. Magyarország 11 csapatában a társadalom minden rétegéből található ügyes játékos, ez az egyik csodás része ennek a sportnak.

– Említette az edzést, a nevelést. Mi a szándékuk, hogyan képzelik el Magyarországon a krikett színvonalának növelését, illetve lehet-e majd itthon is a sportág olyan magas szinten, mint Angliában, Indiában, esetleg Ausztráliában?
– A Krikett Szövetség és a Sződligeti Krikett-központ egyik alapvető célja, hogy a krikett Magyarországon is nívós, kedvelt és elismert legyen. Ehhez az alapoktól kell kezdeni a munkát. Ezt a gyermekeink jelentik, az utánpótlás-nevelés. Szeretnénk jó kapcsolatokat kiépíteni a különféle iskolákkal, és minél fiatalabb korban a pályához vonzani az ifjúságot. Szerintünk a krikett egészség, sport és erkölcsi oldalról is sokat ad a fiataloknak, amit kamatoztathatnak a játékban és a magánéletben. Már most látjuk, a nyitottság megvan, sok tehetséges ifjú játszik a klubokban – ha ezt folyamatosan tudjuk fejleszteni, pár éven belül elismert klubcsapatokkal és krikett-válogatottal büszkélkedhet az ország.

 

Még nincs értékelve