Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hajónapló az Adriáról – vitorlázónak állt a Presztízs lapcsoport újságírója

I. rész

Oláh Róbert | Szadai Roland | 2013.10.14. |
Hajónapló az Adriáról – vitorlázónak állt a Presztízs lapcsoport újságírója
Épp egy hajókabinban ülök az Adrián, este tíz óra van. Pontosan egy nappal tudok többet a vitorlázásról, mint tegnap tudtam. Tegnap még nem tudtam semmit. Ha most megkérdezed, hogy mi az a Spinnaker, meg fogom mutatni!

Ja, igen, mit keresek itt? Lehetőséget kaptam arra, hogy a Presztízs lapcsoportot képviselve bemutassam ezt a világot. Mint sportot, mint hobbit, mint életérzést. Fílinget, szépen magyarul mondva. Persze kívülállóként, két okból: az egyik, hogy másként nem is tudnám, a másik, hogy szélesebb körbe tudjam közvetíteni ezt a hetet.

Presztízs Magazin

Nem akármilyen hét lesz ez! A IX. Tengeri Nagyhajós Magyar Bajnokságon veszek részt, ráadásul egy hajó legénységének tagjaként. Mélyvíz. Semmi gond, csak az úszás menjen. A mezőnyben olimpikonok, magyar bajnokok, sokszoros győztesek hajóznak, azonos Bavaria 42 Match típusú hajókon. Ez annyit jelent, hogy mindenkinek a legjobb tudása szerint kell a fedélzeten működnie, hiszen a technika között minimális különbségek fordulhatnak csak elő. Itt az újságíró is dolgozni fog, de nem csak a klaviatúrán. Annál jobb, így tényleg megismerem a vitorlázást.

Presztízs Magazin

Ma volt a gyakorlónap, hogy a csapatoknak legyen esélyük összeszokni. A szakkifejezésekkel barátkozni kell, minden vitorlának, kötélnek, alkatrésznek más az elnevezése, minden manővert meg kell tanulni, mert éles helyzetben másodperceken múlik a siker. Nem is beszélve arról, hogy a kontár legénység bajt is okozhat. A csapatunk tapasztalt része (ez a hatfős brigád fele) nagyon sokat segít az újoncoknak, türelemmel, de kellő szigorral. Viszonylagos szélcsendben tehettük meg az első lépéseket (húzhattuk fel először a fővitorlát), ám délutánra már hét csomóval közlekedtünk egy jótékony misztrálnak (az Adrián délutánonként fújó északkeleti szélnek) köszönhetően. Hétfő délelőtt már az első versenyét futja a mezőny, én épp egy hajókabinban ülök az Adrián, este tizenegy óra van, és nagyon várom már azt a bizonyos rajtot.
 

Képgaléria

Átlag: 4